Torró ressalta la importància de l'Agència Valenciana de Protecció del Territori per a donar resposta al desafiament del canvi climàtic

Guardar

La consellera de Política Territorial ha clausurat la jornada sobre 'Crisi climàtica i acció en el territori riscos i oportunitats'
La consellera de Política Territorial ha clausurat la jornada sobre 'Crisi climàtica i acció en el territori riscos i oportunitats'

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha valorat "la important i destacada tasca que exerceix l'Agència Valenciana de Protecció del Territori (AVPT), organisme de la Generalitat que vela per la utilització racional del sòl" i la seua activitat fonamental per a "donar una resposta adequada al desafiament del canvi climàtic, anticipar-se i introduir mesures i anàlisis prospectives".

Amb aquestes declaracions la titular de Territori ha clausurat la jornada sobre 'Crisi climàtica i acció en el territori riscos i oportunitats', que ha organitzat l'AVPT com a fòrum de trobada per a debatre sobre els factors i conseqüències del canvi climàtic i com afrontar-lo des dels municipis i en col·laboració amb institucions autonòmiques, en la qual han participat més d'un centenar de persones de manera presencial i en línia.

En la seua intervenció, Torró ha assenyalat que ja són evidents els efectes del calfament global i que resulta "totalment urgent i necessari incrementar la nostra capacitat de prevenció davant aquesta emergència planetària". Per a la consellera, "aquesta lluita és una batalla que ens afecta a tots i, des dels àmbits més xicotets, també s'ha d'aportar el corresponent gra d'arena".

En aquest sentit, Rebeca Torró s'ha referit al fet que "aquesta part del Mediterrani és una de les més exposades a les fortes sequeres, que comporten processos de desertització, d'erosió i de sobreexplotació dels aqüífers" i ha recordat que, aquest mes de setembre, es compleixen tres anys de la DANA que va afectar la comarca de la Vega Baixa, amb precipitacions superiors als 500 litres per metre quadrat, "el doble del qual sol ploure en tot un any", i que van provocar elevades pèrdues econòmiques.

Per a mitigar aquesta situació, ha continuat la consellera, "el gener de 2021, i amb l'objectiu d'oferir una resposta responsable, la Generalitat va impulsar el Pla Vega Renhace, una sèrie d'actuacions encaminades a estimular la recuperació i recolzar en la població".

En aquest marc, "s'han completat ja 17 accions integrals per a fer més resilient el territori, ajudant a la recuperació i aprofitant, bàsicament, els seus propis recursos, de la mateixa manera, i amb caràcter general, aquesta classe de polítiques integrals són les que es plasmen en els Plans d'Acció Territorial que estem tramitant des de la Conselleria, entre ells els PAT de la Vega Baixa", ha apuntat la titular de Política Territorial.

Torró, també ha reiterat que les prediccions, "en cas de no fer esforços coordinats per a canviar-ho, són catastròfiques". Per això, ha continuat la consellera, "la Generalitat, amb la col·laboració de l'Institut Cartogràfic Valencià, ha posat en marxa, entre altres mesures, el visor per a l'adaptació al canvi climàtic de la costa".

Mitjançant aquesta eina, ha explicat, "se'ns permet visualitzar i realitzar prediccions sobre els devastadors efectes que tindria en el nostre litoral el calfament global com les inundacions, la desaparició de platges i l'extinció d'ecosistemes marins".

En aquestes jornades també han participat la secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Immaculada Orozco, la directora general de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo, el director de l'AVPT, Manuel Civera, i el rector de la UPV, José E. Capella. També ha assistit la secretària autonòmica d'Economia, Empar Martínez.

Arxivat a:

Destacats