Política

El 'tasazo' del fem podrà triplicar el cost dels rebuts

La nova taxa de residus, que obliga la ciutadania a assumir el cent per cent del cost del servei, ha d'entrar en vigor abans d'abril de 2025

1 minut

Una persona recicla a València

Abans d'abril de 2025, tots els municipis (inclosos els de menys de 5.000 habitants) han d'aplicar la nova taxa de gestió de residus en compliment d'una directiva europea encaminada a la reducció de la contaminació. Una taxa, popularment coneguda com el 'tasazo' del fem, que contempla un recàrrec per persona i que, en alguns casos, podria suposar el triple del cost actual de la taxa del fem.

I és que com explica el president de l'EMTRE (Entitat Metropolitana de Tractaments de Residus Sòlids) i alcalde d'Almàssera, Emilio J. Belencoso, "la llei 7/2022 d'Economia Circular obliga a totes les entitats locals a finançar el cent per cent del cost del servei, la qual cosa inevitablement repercutirà en una pujada de la taxa del fem per a l'any vinent". Com assenyala Belencoso, "des de l'EMTRE hem hagut de fer un esforç ingent en els pressupostos del pròxim any per a suavitzar, en la mesura que siga possible, el que suposarà la nova taxa".

Una situació que ha generat malestar entre les diferents corporacions municipals. "Sincerament, no crec que això de 'qui consumix, paga' vaja a tindre un efecte positiu quant al reciclatge, més aviat tot el contrari. Que el veí, al final, haja de pagar el cost del servei pot fer que rebutgen reciclar. D'altra banda, em sembla un atac a l'autonomia dels municipis el fet que si no s'apuja la taxa del fem, es córrega el risc que es retinguen aportacions", ha conclòs l'alcalde d'Almàssera i president de l'EMTRE.

Davant este escenari, la Diputació de València també s'ha pronunciat i ha anunciat que instarà el Govern d'Espanya que permeta als municipis aplicar la nova taxa de residus com consideren oportú per a no incrementar la pressió fiscal sobre la ciutadania. La vicepresidenta Natàlia Enguix (Ens Uneix) ha lamentat que el Govern "haja sigut incapaç de recórrer una llei europea amb la qual no estem d'acord", i assegura que el municipalisme "està unit contra esta nova taxa que pretén incrementar la pressió fiscal sobre la ciutadania, i que en molts casos duplicarà, triplicarà i fins pot quadruplicar els rebuts que actualment s'estan pagant".

Enguix és conscient que la taxa no pot ser progressiva i que l'única cosa bonificable és el tractament dels residus, per això considera "injust que no es permeta als municipis que disposen de recursos reduir eixe impacte, com succeïx fins ara".

Una dona reciclant al contenidor blau

De fet, des de la Federació de Famílies Nombroses de la Comunitat Valenciana (Fanucova) s'ha sol·licitat als ajuntaments del territori valencià que "no penalitzen a les nostres llars amb la pujada de la taxa. No es pot donar per fet que estes famílies, per ser més, generen més fem, ja que per les seues característiques, el seu consum per càpita és inferior al de moltes altres llars".

Així, el text aprovat per la Diputació de València qüestiona el tribut estatal que ha de finançar el servei de recollida, transport i tractament de residus sòlids urbans, repercutint el cent per cent del cost als veïns. Els ajuntaments que no apliquen esta taxa hauran de fer-ho de manera obligatòria. "El problema del nou tribut és que afectarà especialment els municipis xicotets i mitjans, que són la majoria i que poden veure's afectats per pujades desproporcionades per als seus veïns", afig Enguix.

La nova taxa, que té el seu origen en una directiva marc europea i que perseguix el pagament per generació en un futur, va ser anunciada al maig per l'Executiu central i haurà d'estar aplicada en tots els ens locals abans d'abril de 2025. En este sentit, els consistoris més grans treballen en mesures que servisquen per a esmorteir l'aplicació de la taxa de residus estatal i evitar així que s'incremente la pressió fiscal en els seus municipis; però no ocorre el mateix en aquelles corporacions més xicotetes amb menys recursos per a fer front al 'tasazo' del fem.

Ontinyent contindrà en 24 euros la pujada de la taxa de fem

Algunes localitats ja s'han pronunciat sobre les mesures que aplicaran per a alleujar la pujada en la taxa. Este és el cas d'Ontinyent que contindrà en 24 euros (2 euros al mes) la pujada de la taxa de recollida i transport d'escombraries. El regidor d'Hisenda, Pablo Úbeda, destacava l'esforç del govern local "per a apujar el mínim possible esta taxa, després d'haver sigut congelada durant 12 anys, com la resta de taxes i impostos que depenen de l'Ajuntament".

"Només el nou impost de residus imposat per l'executiu central de Pedro Sánchez suposarà un impacte previst de 190.000 euros, que sumat al progressiu augment de l'IPC dispararà la despesa en la prestació del servei fins a 1,5 milions d'euros, quan els ingressos són de poc més de 900.000. Per a compensar este diferencial, la pujada hauria de ser de 51 euros, passant dels 44 € actuals fins als 95 €". Per este motiu, assenyala Úbeda, "l'Ajuntament d'Ontinyent farà un esforç apujant la taxa només 24 euros anuals i assumint la diferència".