La vicepresidenta segona ha mantingut una reunió amb la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i per la Inclusió Social
La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha destacat la importància d'abordar la pobresa i l'exclusió social des dels eixos econòmic, polític i social i de manera transversal.
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa, Susana Camarero ha fet una crida per a canviar la “perspectiva” de les persones més vulnerables, “no veure-les com a subjectes de necessitats, sinó com a subjectes de possibilitats i oportunitats i, sobretot, creure en elles”.
La pobresa, ha assegurat, és un fenomen “complex” en el qual influeixen “multitud de factors”, i és una situació “dinàmica i multicausal”, la qual cosa implica que des de les administracions “hem de ser capaces d'oferir respostes a tota eixa casuística, no sols amb prestacions econòmiques, sinó amb una oferta de recursos i programes que garantisquen els drets humans a les persones més vulnerables”.
La vicepresidenta segona ha mantingut una reunió amb representants de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa en la Comunitat Valenciana (EAPN CV), constituïda, actualment, per 38 entitats, per a abordar la col·laboració i coordinació d'actuacions amb la Generalitat en matèria d'inclusió social.
Cambrer ha recordat l'anunci que va realitzar fa uns dies sobre un nou model de la Renda Valenciana d'Inclusió (RVI) en el qual s'està treballant des de la Conselleria per a convertir-la en una “prestació promocional, compatible amb el treball i que permeta als seus beneficiaris tindre un itinerari d'acompanyament”.
“Volem fer-li un volt a la RVI perquè vaja acompanyada per una inserció social o laboral". Al seu judici, la renda "no pot ser només una prestació econòmica", ha de ser una renda promocional i d'inclusió perquè fins ara “ha sigut només una prestació assistencial”.
"Estem treballant per a revisar-la, fer-la compatible amb el treball i que les persones beneficiàries tinguen itineraris d'acompanyament i inserció, a més de l'ajuda econòmica" ha assegurat. Per a això, l'objectiu és “potenciar els itineraris”, a més de millorar i simplificar la gestió del procés.
Les dades corresponents al mes de setembres indiquen que hi ha 33.706 persones titulars de la RVI en la Comunitat Valenciana i 67.074 persones beneficiàries. Entre aquestes dades, ha destacat que el 66,7% de les titulars són dones.
Polítiques i mesures a implementar
A més del nou model de RVI i la simplificació i agilitació del sistema de prestacions i ajudes, la vicepresidenta segona ha assenyalat algunes altres mesures que des del departament que dirigeix es posaran en marxa, com els recursos professionals en els nuclis de pobresa e exclusió; suport a les entitats socials en la intermediació amb el sector empresarial i de l'ocupació; polítiques de cures i a favor de les famílies; facilitar l'accés als recursos de l'administració o el dret a un habitatge adequat, entre altres.
Respecte a les iniciatives legislatives que es desenvoluparan en aquesta matèria, la vicepresidenta segona s'ha referit a la Llei del Voluntariat i a la Llei del Tercer Sector.
Situació en la Comunitat Valenciana
El risc de pobresa o exclusió social (indicador AROPE-At Risk of Poverty and Exclusion) va afectar el 27,5% de la població en la Comunitat Valenciana en 2022, és a dir, a 1.401.135 persones, la qual cosa suposa una reducció de 3,1% respecte a l'any anterior.
Així ho recull el XIII Informe de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa "L'Estat de la Pobresa. Seguiment dels indicadors de l'Agenda UE 2030. 2015-2022", presentat aquest dimarts en el marc del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa.
El treball assenyala que la Comunitat Valenciana es manté com la sisena comunitat amb major taxa AROPE amb 1,5 punts més que la mitjana a Espanya.