Política

Susana Camarero: "La nova Llei del Voluntariat respon al ferm compromís del Consell amb la solidaritat i l'altruisme"

1 minut

voluntariado ambientla playa

El Consell ha aprovat el projecte de Llei del Voluntariat en la Comunitat Valenciana, que respon al "ferm compromís del Consell de Carlos Mazón amb la solidaritat i l'altruisme" i que contribuirà a "accentuar la figura i el reconeixement dels voluntariats i voluntàries", segons ha subratllat la vicepresidenta i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero.

La vicepresidenta ha comparegut, al costat de la portaveu i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, en la roda de premsa posterior al ple del Consell per a informar sobre les principals novetats d'este projecte legislatiu, amb el qual, per primera vegada, s'acredita formalment a les persones voluntàries amb una targeta "que els atorgarà beneficis i fomentarà la implicació en accions voluntàries", ha remarcat.

"Hui és un dia important per a totes les persones voluntàries de la Comunitat Valenciana", gràcies a l'aprovació d'un projecte legislatiu que sorgix d'un "esforç compartit" i un "diàleg actiu" amb el sector que ha permés arreplegar les seues inquietuds, ha assenyalat també Camarero.

La responsable de Serveis Socials ha recordat també que la Llei del Voluntariat, al costat de la Llei del Tercer Sector, forma part dels compromisos assumits per la Conselleria des del principi de la legislatura, entre els quals també figura una tercera llei, que és la de millora de la Renda Valenciana d'Inclusió, l'avantprojecte de la qual, tal com ha avançat, "eixirà a informació pública en els pròxims dies".

El projecte de Llei del Voluntariat inclou també un augment de les mesures de protecció tant per a menors que es beneficien de l'activitat voluntària com per a menors de 18 anys que es convertixen en persones voluntàries. Així, permet que, a partir dels 12 anys, sempre amb autorització expressa de pares, mares, tutors o tutores, es puga participar en accions de voluntariat, sempre que no es vegen perjudicades les necessitats formatives o que estes activitats no suposen un perill per a la integritat.

Rehabilitació energètica en centres d'Educació

D'altra banda, el Consell ha aprovat la declaració excepcional d'interés públic per raons d'urgència de les obres de rehabilitació energètica en centres docents i administratius adscrits a la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, segons ha explicat la portaveu, Ruth Merino.

Estes actuacions s'emmarquen en el Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, aprovat pel Govern i finançat amb els fons NextGenerationEU.

El principal objectiu és aconseguir un estalvi energètic mitjà per damunt del 30% a través de la rehabilitació sostenible del parc públic institucional.

Els edificis on estan previstes estes actuacions de rehabilitació o millora de l'eficiència energètica són l'Escola d'Art i Superior de Ceràmica de Manises; l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Alacant; i l'edifici principal i el destinat a arxiu del Complex Administratiu Campanar de València.

També es contempla la instal·lació de panells fotovoltaics en més d'un centenar de centres docents públics.

Este acord està motivat per la necessitat d'agilitzar la realització d'estes actuacions, atés que el gran volum d'expedients o l'execució de les corresponents instal·lacions de panells fotovoltaics, entre altres raons, dificulten el compliment dels terminis establits.

Conservació d'espais naturals

A més, el Consell ha autoritzat l'encàrrec al mitjà propi Vaersa per a la realització d'actuacions de conservació i manteniment en la Xarxa Valenciana d'Espais Naturals Protegits per un import de 29.505.994,20 euros en el període comprés entre 2024 i 2028.

En concret, la distribució per anualitats és: 2.458.832,85 euros en 2024; 7.376.498,55 euros en 2025; 7.376.498,55 euros en 2026; 7.376.498,55 euros en 2027 i 4.917.665,70 euros en 2028.

Ajudes a personal investigador ucraïnés

Així mateix, el ple ha aprovat un decret pel qual es renova la concessió directa d'ajudes urgents per al manteniment de les despeses de contractació del personal investigador afectat pel conflicte d'Ucraïna acollit en centres d'investigació i universitats de la Comunitat Valenciana.

L'import destinat per la Generalitat mitjançant este decret és de 76.053 euros per al període de l'1 de juliol al 31 de desembre de 2024. Esta quantitat se suma a les subvencions directes de caràcter excepcional destinades als centres d'investigació en 2022 i 2023, que es prolonguen per la persistència de les circumstàncies que van motivar el suport a la contractació de personal afectat per la guerra d'Ucraïna.

Les subvencions es concedixen de manera directa per raons d'interés social i humanitari davant una emergència humanitària creada per la invasió de territori ucraïnés, que ha obligat milions de persones a abandonar la seua casa i el seu país.

Per a això, la Generalitat col·labora en el finançament de les despeses de contractació de diferents categories de personal investigador, incloent-hi salaris i quotes de la Seguretat Social.

De l'import total previst per a la segona meitat d'este any 30.565,33 euros es destinen a la Universitat Politècnica de València; 33.944,41 euros, a la Universitat de València; 4.456,14 euros, a la Universitat d'Alacant; 2.631,18 euros, a la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio); i 4.456,14 euros, a la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir.