Política

Susana Camarero destaca la importància dels mitjans de comunicació per a la prevenció de les conductes suïcides

La vicepresidenta segona ha participat en la inauguració del III Encuentro Nacional de Prevención, Intervención y Posvención de la Conducta Suicida que ha reunit a més de 100 professionals i periodistes

1 minut

Susana Camarero al III Encuentro de Prevención, Intervención y Posvención de la Conducta Suicida

Susana Camarero, vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, ha destacat "el paper dels mitjans de comunicació en la prevenció de les conductes suïcides".

Així ho ha manifestat Susana Camarero en l'obertura del III Encuentro de Prevención, Intervención y Posvención de la Conducta Suicida organitzat per l'associació 'La Niña Amarilla' i la plataforma social 'Papageno', celebrat en la Facultat de Filologia, Comunicació i Traducció de la Universitat de València.

Més de 100 professionals de la prevenció del suïcidi i periodistes han compartit coneixements i experiències per a conscienciar sobre la prevenció del suïcidi en la societat, a través de diverses conferències i taules redones.

La vicepresidenta segona ha destacat que els mitjans de comunicació, les plataformes digitals i les xarxes socials ocupen un lloc "cada vegada més rellevant en les relacions personals i socials" i són un "element clau en la formació de l'opinió pública". I més en el cas de la infància i adolescència, principals consumidors i usuaris d'esta mena de canals de comunicació.

En este sentit, ha comentat que els professionals, comunicadors i mitjans ben formats poden constituir "un pilar essencial per a la prevenció i atenció de les conductes suïcides i per a la difusió i coneixement dels recursos que tenen al seu abast".

"Es tracta de donar a conéixer els senyals de risc de conductes suïcides i senyals d'alerta de risc imminent", així com de difondre i donar informació sobre "els recursos preventius i d'atenció a l'abast de ciutadans i ciutadanes", ha afegit.

A més, "tots, com a societat, hem de treballar per a desestigmatitzar els problemes de salut mental per a crear una cultura en la qual les persones se senten segures i secundades per a expressar-se i buscar ajuda sense por de ser jutjades", ha assenyalat la vicepresidenta segona.

Per a finalitzar, Susana Camarero ha apel·lat a continuar treballant entre tots "per fomentar un entorn en el qual la comunicació oberta puga servir com a salvavides per a les persones que el necessiten".

Pla Valencià de Salut Mental

La vicepresidenta segona ha lamentat les últimes xifres oficials sobre suïcidi a Espanya que revelen que, en 2022, van morir per suïcidi més de 4.000 persones, dels quals 87 defuncions van ser entre xiquets i xiquetes i persones adolescents, "una dada que reflectix l'augment en el problema de salut mental de les persones més joves i que situa el suïcidi com la primera causa de mort infantil".

Davant la realitat de les xifres, ha recordat la importància que té la prevenció del suïcidi, per la qual cosa s'ha inclòs com una de les principals línies estratègiques del Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions 2024-2027 que ha posat en marxa el Consell.

El Pla de Salut Mental "preveu la creació Progressiva de Servicis de Salut Mental de la Infància i l'Adolescència i la implementació d'un Programa de prevenció del suïcidi que posarà l'accent en l'àmbit territorial més pròxim, així com a les escoles, universitats i empreses", ha explicat.

Etiquetes: