Susana Camarero destaca el compromís de la Generalitat en el reforç de la protecció a víctimes de violència sexual amb noves polseres detectores de drogues

Guardar

Autobús durant les Falles contra agressions sexuals
Autobús durant les Falles contra agressions sexuals

La vicepresidenta primera i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha destacat el compromís de la Generalitat en el "reforç de la protecció a víctimes de violència sexual amb la distribució de noves polseres de detecció de drogues de submissió" durant les Falles.

Així ho ha manifestat la portaveu del Consell en la seua visita a l'autobús instal·lat a València, durant la festa de Falles, que oferix informació i atenció en cas d'agressió sexual i que és gestionat pel Comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona.

La vicepresidenta primera ha anunciat que estos dispositius permeten identificar drogues de submissió química, ampliant la seua efectivitat en estes Falles amb la detecció de la burundanga. "L'objectiu és millorar la protecció i previndre agressions", ha manifestat Cambrer.

Les polseres estaran disponibles en l'autobús que actua com a oficina mòbil dels Centres d'Atenció Integral contra la Violència Sexual, així com en els Punts Violeta de l'Ajuntament de València i dels municipis que celebren Falles i han sol·licitat estos dispositius.

Polseres amb major cobertura

Estes polseres milloren la versió distribuïda en nit de Cap d'Any i altres esdeveniments anteriors, incorporant la detecció de noves substàncies. Fins ara, la Generalitat ha repartit unes 7.500 unitats amb sensors de GHB (èxtasi líquid) i esta nova versió ampliarà el seu ús. Són reutilitzables mentre la prova siga negativa i es conserven adequadament.

El desenvolupament d'estos dispositius ha sigut possible gràcies a l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) de la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV), dins del projecte NoSum.

Atenció itinerant

L'autobús instal·lat per la Generalitat estarà situat en la Porta de la Mar i funcionarà del 15 al 19 de març, amb horari de 12 hores del migdia a 2 hores de la matinada. En el vehicle s'oferirà informació, assessorament i atenció integral a possibles víctimes i realitzant funcions de prevenció i sensibilització, a més de la distribució de les polseres. Al seu torn, esta oficina fa les funcions de centre de crisi d'atenció integral a víctimes de violència sexual per a donar informació sobre els nous centres i diferents serveis assistencials. Cambrer ha subratllat la importància d'estos recursos que "donen suport a les dones i que faciliten l'atenció i l'assessorament a l'hora de denunciar".

A més, la vicepresidenta primera ha recordat la presència de diferents oficines mòbils que realitzen la seua labor en festivals de música i esdeveniments multitudinaris en la Comunitat Valenciana "assegurant una presència activa en la prevenció i atenció davant qualsevol agressió sexual".

Punts Violeta

A la ciutat València hi ha un total de sis Punts Violetes de l'ajuntament que disposaran de les polseres detectores de drogues. D'igual forma, s'està en coordinació amb diversos cossos de seguretat, amb el grup GAMMA de la Policia Local de València i la Unitat Adscrita de la Policia Nacional a la Generalitat que comptaran també amb els dispositius de detecció subministrats per la Generalitat per a la seua possible distribució.

A més, estos espais estan preparats per a atendre qualsevol situació que puga sorgir durant la celebració dels esdeveniments i "per a poder gaudir d'unes festes sota el respecte cap a les dones i lliures d'agressions sexuals", ha expressat la vicepresidenta primera.

Cambrer ha indicat que la instal·lació de Punts Violeta en diferents municipis de la Comunitat Valenciana té com a objectiu previndre agressions sexuals durant les festes patronals, així com la implantació d'un protocol d'actuació contra les violències sexuals en espais d'oci, al qual ja s'han adherit diversos municipis, i en el qual uns altres estan en procés de sumar-se. "Es treballa en l'ampliació d'este protocol a tots els locals d'oci de la Comunitat, en el marc del compromís institucional de crear entorns segurs i lliures de violència sexual", ha informat.

En este sentit, la vicepresidenta ha subratllat "el ferm compromís del Consell amb la protecció i seguretat de les dones, així com el suport als municipis en la implementació de mesures que garantisquen espais lliures de violència" i ha avançat que les noves polseres estaran disponibles en les festes de la Magdalena de Castelló i les Fogueres d'Alacant.

La portaveu del Consell ha recordat que les víctimes compten, a més d'amb els centres Dona 24 hores, amb el telèfon d'atenció 24h (900 22 00 22).

Destacats