Política

Soterrament de les vies d'Alfafar, fons d'anivellament i finançament autonòmic: claus de la cimera Mazón-Sánchez

El 'president' Carlos Mazón ha acudit este divendres el Palau de la Moncloa per a reunir-se amb Pedro Sánchez

1 minut

Reunió entre Pedro Sánchez i Carlos Mazón a la Moncloa

"Satisfet". Així s'ha autodescrit el president de la Generalitat Carlos Mazón després de la reunió bilateral que ha mantingut este divendres 4 d'octubre amb el president del Govern, Pedro Sánchez, en el Palau de la Moncloa. "Estic molt satisfet per haver tingut l'oportunitat de parlar per primera vegada de manera monogràfica amb el president del Govern sobre la Comunitat Valenciana", ha declarat durant la roda de premsa posterior a esta trobada.

Aix, Mazón ha acudit a Moncloa per a posar sobre la taula algunes de les 56 reivindicacions "urgents i necessàries" que l'Executiu central ha d'escometre en territori valencià. Unes reclames que Mazón va remetre a Sánchez fa uns dies en un document i que han sigut fruit del diàleg amb "els agents socials, els sindicats, la patronal i també amb la resta de grups polítics".

Una reunió entre dirigents que Mazón ha dividit en tres parts: els acords, els "assumptes per estudiar"; i, finalment, les discrepàncies, protagonitzades pel contingent català i el pacte entre PSC i ERC per a un concert econòmic a Catalunya. Tal com ha apuntat Mazón, un dels primers assumptes que s'han tractat ha sigut el soterrament de les vies del tren al seu pas per les localitats Alfafar, Benetússer i Sedaví, "el major punt negre que té la xarxa ferroviària espanyola amb amb quasi 40 morts", ha manifestat el president.

Carlos Mazón durant la roda de premsa posterior a la reunió amb Pedro Sánchez

És per això que Mazón ha posat l'accent en què es tracta d'un assumpte "de seguretat i sensibilitat" i ha reclamat "que s'encarregue de manera urgent el projecte del soterrament", al que Sánchez ha contestat afirmativament. "M'ha dit que s'estudiarà i ací continuarem insistint perquè el temps d'estudi siga el mínim possible", ha afirmat el president valencià.

Infrafinançament, fons d'anivellament i aigua

Així mateix, durant la reunió Mazón també ha traslladat a Sánchez la necessitat d'anivellar els recursos de les comunitats infrafinançades a través d'un fons transitori mentre es reforma el model de finançament autonòmic. En este context, Mazón ha dit que Sánchez s'ha apuntat esta reivindicació del fons d'anivellament, que també ha exigit López Miras en la seua reunió d'este divendres al matí, alguna cosa que pot avançar un front comú també amb Andalusia i Castella-la Manxa, que han insistit en este fons transitori en diverses ocasions.

En qualsevol cas, el president valencià creu que la reforma del finançament autonòmic, el fons transitori i la possible condonació del deute que ofereix el Govern ha d'abordar-se de manera multilateral en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). Sobre este tema, Mazón ha confirmat també la intenció de Sánchez d'afrontar la reforma del model de finançament autonòmic de manera multilateral en este fòrum amb les comunitats, anticipant una pròxima reunió, encara no té data per a això.

"Volem parlar de les tres coses alhora i davant de tots", ha proclamat Mazón, que ha tornat a quantificar el fons d'anivellament en 1.700 milions d'euros, defensant que la Comunitat Valenciana és la regió més infrafinançada de totes.

La qüestió de l'aigua també ha sigut un dels temes de discussió durant el cim Mazón-Sánchez, ja que el dirigent valencià ha demanat asseure's amb els responsables del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) amb l'objectiu de garantir l'arribada d'aigua a l'Albufera a través del cabal ecològic. Només així es podrà "desjudicialitzar l'assumpte", ha confirmat Mazón, ja que el Consell va interposar un contenciós contra el Govern central per "no complir les aportacions d'aigua".

Carlos Mazón ha incidit en la necessitat de despolititzar l'aigua i aconseguir un Pacte Nacional de l'Aigua. Per això, ha plantejat "un canvi de llei" amb la finalitat que "el rigor" siga el paràmetre que prevalga en la distribució dels recursos hídrics a Espanya "enfront de la politització". Igualment, ha remarcat que la Comunitat "mai renunciarà a l'aigua que ens correspon perquè és de tots els espanyols"

Aportacions extraordinàries al sector industrial valencià

En economia, Mazón ha sol·licitat al Govern que este realitze aportacions extraordinàries, d'una banda, al sector de l'automòbil; i per un altre, al PERTE Xip, un "sector estratègic en la Comunitat Valenciana que necessita una aportació extra" per a la qual es preveu que pròximament es realitze una reunió entre el ministre de Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López.

"Sóc optimista que els seus esforços se sumen als de la Generalitat i puga haver-hi, espere fins i tot que en breu, una aportació extraordinària del Govern per a Ford i que les dues administracions puguem ajudar a salvguardar la potencialitat d'un sector estratègic per a tota Espanya. És una bona notícia", ha manifestat en la seua compareixença després de la trobada en la Moncloa. En eixa línia, Mazón ha explicat que creu que el Govern reaccionarà "en poc temps" per a ajudar a la planta d'Almussafes i al parc automobilístic associat a ella davant la situació transitòria per la qual travessa Ford.

Reunió entre Pedro Sánchez i Carlos Mazón a la Moncloa

Així mateix, ha afirmat que l'Executiu central estudiarà la "modificació de la llei de morositat" amb la finalitat d'evitar que el període màxim de pagament a proveïdors de 60 dies dificulte que "les empreses del sector azulejero puguen rebre suport financer". Aix, ha demandat "celeritat" davant la "situació agònica de la ceràmica de Castelló".

La tornada de la Dama d'Elx a territori valencià

La qüestió cultural i patrimonial també s'ha colat en la conversa entre tots dos presidents, ja que Mazón ha demanat accions que garantisquen la volta de l'escultura de la Dama d'Elx a esta ciutat alacantina. Després de la reunió de tots dos en la Moncloa, Mazón ha destacat la "bona receptivitat" que ha trobat en Sánchez per a estudiar "la possible tornada de la Dama, ja veurem de si manera transitòria o fins i tot una mica més prolongada".

Per a aconseguir-ho, el cap del Consell ha explicat que en la mesa tècnica participaran tècnics i arqueòlegs de les dues institucions per a estudiar. Per part de la Generalitat, ha subratllat que s'oferirà "total seguretat i garantia": "Ningú respectarà millor la Dama d'Elx que nosaltres".