El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat que la tributació "ha de ser un mecanisme redistributiu i solidari per a garantir l'estat del benestar", al mateix temps que ha indicat que l'administració tributària "ha de garantir l'eficiència per a poder influir en les condicions econòmiques".
Vicent Soler ha explicat durant la conferència inaugural del Congrés Eucotax-Wintercourse que els impactes de la guerra contra Ucraïna i l'augment dels preus de les fonts d'energia "ens enfronten a un desafiament energètic únic", i per això, - ha continuat-, "els governs hem de reaccionar amb rapidesa, però no es tracta en cap cas de reduir la problemàtica a un debat sobre abolir, apujar o abaixar els impostos perquè abordar el repte actual des d'aquesta premissa és un error conceptual".
"La política tributària ha d'estar dissenyada per a assegurar que els sistemes fiscals puguen generar un equilibri d'equitat, creixement i sostenibilitat". "No és apujar o abaixar impostos per si mateixos, sinó analitzar a qui afecten i quant paguen segons els ingressos", ha indicat el responsable d'Hisenda abans d'apuntar que la tributació "és un instrument fonamental per a garantir la sostenibilitat i la millora de l'estat del benestar".
El titular d'Hisenda ha recordat que Europa i Espanya "han fet una aposta decidida per la despesa pública com a solució a la crisi provocada per la COVID-19, que s'ha revelat com molt eficaç, però això implica necessàriament una elevada factura que cal abordar en el present amb impostos o en forma de deute en el futur". "Necessitem liderar la despesa pública per a afrontar els nous reptes i invertir en benestar perquè només així es garantirà l'equilibri de l'estat del benestar per a les presents i futures generacions".
Finalment, Soler ha assenyalat que el Consell és conscient que el capital humà en recerca i desenvolupament "és fonamental per a la competitivitat d'Europa i per això secundem a través del Programa Prometeu a grups d'investigació d'excel·lència", i ha subratllat la rellevància d'aquestes jornades "perquè s'han convertit en una gran oportunitat per als nostres alumnes i alumnes com a fòrum de cooperació i intercanvi de coneixements en matèria tributària".
Congrés Eucotax-Wintercourse
La Facultat de Dret de la Universitat de València és l'única facultat espa-ñola que participa en el Congrés Eucotax-Wintercourse (European and Ameri-ca Universities Cooperating on Taxes), que enguany se celebra per primera vegada a la ciutat de València del 31 de març al 7 d'abril, sota el títol 'Taxpayers' rights in the XXI Century', sent la participació de la Universitat de València una de les millor valorades tant per part d'estudiants com de professorat.
En total, són sis estudiants de la Facultat de Dret que representen a la Universitat de València en aquest projecte, sent responsable del mateix el professor Francisco Alfredo García, catedràtic de Dret Financer i Tributari i titular de la Càtedra Jean Monnet 'EU Tax Law and Policy' de la Universitat de València.
El programa Eucotax és un consorci destinat a promoure la formació i in-vestigación en matèria tributària format per les universitats de València (És-paña), Tilburg (Països Baixos), Georgetown (els Estats Units), Catòlica de Lovai-na (Bèlgica), París 1 Pantheon-Sorbonne (França), Luiss Guido-Carli (Itàlia), Etvs Loránd (Hongria), Łódź (Polònia), Varsòvia (Polònia), Osnabruck (Ale-mania), Uppsala (Suècia), WU Wien (Àustria), l'Escola d'Economia i Cent-cia Política de Londres (el Regne Unit) i St. Gallen (Suïssa).
El consorci celebra anualment un seminari de Dret Tributari Internacional i Comparat, en el qual els i les estudiants de les diferents universitats analitzen el tema triat des de diferents aspectes, amb la finalitat de formular una anàlisi de dret comparat, estudiant les principals singularitats, discrepàncies i punts comuns entre els sistemes tributaris, a partir dels quals s'elaboren propostes de millora i coordinació entre aquests.
A més, el Congrés Eucotax-Wintercourse forma part de les activitats objecte de les subvencions del programa Prometeu de la Generalitat per a grups d'investigació d'excel·lència.