Els sindicats es concentren front de la Conselleria de Sanitat per a reclamar la jornada de 35 hores "sense paranys"

CCOO, UGT i Intersindical Salut organitzen un calendari de protestes fins a l'11 de maig contra les polítiques executades per la Conselleria de Sanitat

Guardar

Concentració dels sindicats front a la Conselleria de Sanitat hui
Concentració dels sindicats front a la Conselleria de Sanitat hui

La Mesa sectorial de Sanitat, integrada pels sindicats CCOO, UGT i Intersindical Salut, es concentraran hui dimarts 30 d'abril a partir de les 11 hores front la Conselleria de Sanitat per a reclamar el fre de les "polítiques de retallades" que consideren que el departament dirigit per Marciano Gómez està executant. "Des del minut 1, han plantejat una reculada dels drets dels treballadors i totes les mesures que estan aprovant Sanitat tenen aparellats retallades pressupostàries", explica a València Extra Rosa Atiénzar, secretària general de la Federació de Sanitat i Sectors sociosanitaris de CCOO PV (FSS CCOO-PV).

El d'este dimarts no és ni el primer ni l'últim acte de protesta que han convocat els sindicats de l'àmbit sanitari, ja que dimarts passat 23 d'abril centenars de professionals de la sanitat pública valenciana van reclamar a les portes dels centres de salut un canvi en la deriva de les polítiques que està duent a terme l'actual conseller de l'àrea. La pròxima protesta tornarà a tindre com a escenari els centres d'atenció primària; mentre que l'acte final serà el 14 de maig en els voltants del Palau de la Generalitat Valenciana.

Així, la implantació real i efectiva de la jornada de 35 hores per als treballadors de la sanitat pública a la Comunitat Valenciana és una de les principals demandes durant estes mobilitzacions, ja que les organitzacions sindicals assenyalen que el decret a través del que s'aprovarà est inclou "paranys", descriu Atiénzar. De fet, l'anterior Govern del Botànic ja va acordar amb els sindicats la implementació progressiva d'una jornada de treball de 35 hores setmanals el procés de les quals d'instauració culminaria l'1 de gener de 2025. No obstant això, este decret va ser suprimit al novembre de 2023 per l'actual Executiva de Sanitat al·legant que un informe de l'Advocacia de la Generalitat Valenciana ho qualificava de nul.

Ara, la negociació es troba "paralitzada", explica la secretària i la Conselleria no ha convocat als sindicats "des de fa més de mes i mig per a acordar la jornada laboral". Una reducció de la jornada de 37,5 hores que hi ha en l'actualitat a les 35 hores que la Mesa sectorial establix com "un avanç per a aconseguir rejovenir les plantilles i millorar les condicions laborals" ajudant a evitar la fugida de professionals a altres comunitats autònomes, al sector privat i, fins i tot, a altres sectors professionals "deixant així la medicina", exposa Rosa Atiénzar.

Protesta en un centro sanitario contra las políticas de la Conselleria de Sanidad. Imagen: FSS CCOO-PV
Protesta en un centre sanitari contra les polítiques de la Conselleria de Sanitat. Imatge: FSS CCOO-PV

No obstant això, des de la Mesa demanen "una jornada de 35 hores reals sense paranys", ja que denuncien que amb el decret de les 35 hores que pretén aprovar la Conselleria es "obri la possibilitat de rebaixar l'horari en atenció primària de 7 a 6 hores i s'elimina així descans de 20 minutos dels professionals", una pausa que computa com a horari laboral i que si se suprimix "augmentarà la jornada en 1 hora i 40 minuts més", exposa la secretària de FSS CCOO-PV.

Així mateix, la Mesa sectorial critica que Sanitat pretén eliminar el nombre màxim de guàrdies de 24 hores mensuals (actualment són tres) fent que els treballadors vegen incrementada la seua jornada "en horari nocturn, el més penós per a la salut". En eixa mateixa línia, Atiénzar acusa a la Conselleria d'anul·lar la jornada compensatòria en les eixides de la guàrdia, és a dir, fer que les hores de descans després d'una guàrdia ja no compute com a temps treballat. Per això, reclamen que la Comunitat Valenciana establisca les 35 hores de treball setmanals "sense paranys" tal com s'ha fet en la majoria de regions autònomes, excepte Madrid i Catalunya.

Gómez seguix projectant gener de 2025 enmig d'una negociació "paralitzada", segons els sindicats

Per la seua banda, el conseller Marciano Gómez, ja va anunciar el passat mes de novembre que la proposta de les 35 hores per al torn fix diürn començaria a aplicar-se a partir de gener de 2025 "quan es podrà fer amb el suport pressupostari necessari i després d'haver negociat amb els representants sindicals". El passat 26 d'abril Carlos Mazón va anunciar la signatura de l'acord en la Mesa General de Negociació amb representants de les organitzacions sindicals per a fixar un full de ruta que guiarà les negociacions en matèria de, entre altres coses, la jornada 35 hores per al funcionariat.

Després d'això, Gómez va declarar que la implantació de la jornada de 35 hores anirà "al compàs" del full de ruta anunciat pel 'president' Carlos Mazón, encara que, tal com destaquen des de la Mesa sectorial de Sanitat, les converses per a pactar eixa modificació es troben ara "paralitzades".

"Nosaltres som uns ferms defensors de la jornada laboral de 35 hores, però ferms defensors de la jornada laboral de 35 hores de debò. Des de les 8 del matí del dilluns fins a les tres de la vesprada del divendres, perquè l'objectiu de les jornades de 35 hores no és ni més ni menys que la conciliació de la vida familiar i l'única forma de poder conciliar la vida familiar és estipulant la jornada real", va manifestar Gómez la passada setmana.

La Mesa rebutja les macroàrees

Quant a la creació de les macroàrees (huit en total en les quals s'inscriuen els 24 departaments de salut existents a la Comunitat Valenciana) Rosa Atiénzar, secretària general de la Federació de Sanitat i Sectors sociosanitaris de CCOO PV assegura que estes "es van posar en marxa a través d'un decret llei sense reunir-se abans amb els sindicats". El Consell va donar llum verda a la reorganització del mapa sanitari valencià a la fi de febrer per a assegurar la cartera de serveis completa en tots els departaments mobilitzant a metges d'una mateixa macroàrea per a poder atendre places de difícil cobertura quan hi haja necessitat.

En eixa línia, Atiénzar destaca que eixa resolució deixava sense efecte l'anteriorment aprovada en la qual sí es cobria la plaça que el professional desplaçat tenia en el seu centre d'origen. "Es va a deixar d'atendre a un pacient el centre d'origen per a altender-lo en el centre on s'haja traslladat eixe professional. Quant més s'endurisquen les condicions laborals dels treballadors més es ressentirà l'atenció als pacients", conclou la secretària de FSS CCOO-PV.

Destacats