"Si Adif no es compromet al soterrament de les vies d'Alfafar, Sedaví i Benetússer anirem davant la justícia europea"

Els ajuntaments d'Alfafar, Benetússer i Sedaví es reunixen, este divendres, amb Adif per a reclamar un full de ruta per al soterrament de les vies

Guardar

Vies del tren d'Alfafar
Vies del tren d'Alfafar

El projecte de soterrament de les vies ferroviàries que partixen en dos els municipis d'Alfafar, Benetússer i Sedaví és viable i suposaria una inversió de 130 milions d'euros. Així ho demostra la revisió d'un projecte de 2001, que anava a executar-se en un termini de tres anys, però que es va quedar oblidat en un calaix. El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha remés este projecte de soterrament al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, i ha reclamat el pressupost necessari per al seu desenvolupament, així com la inclusió de l'obra en els pressupostos generals de l'Estat. No obstant això, de moment, des de l'Executiu central miren cap a un altre costat.

Mentrestant, la plataforma pel soterrament de les vies d'Alfafar – Benetússer – Sedaví continua recaptant suports per a denunciar la situació insostenible que patixen, cada dia, els veïns i veïnes d'estos tres municipis de l'Horta Sud. I és que el pas de 233 trens diaris provoca, per descomptat, contaminació acústica; però també "falta de mobilitat, depressions i insomni", denunciaven des de la plataforma a este diari.

De moment, ja han aconseguit que la Junta Local Fallera d'Alfafar se sume a esta reivindicació, a més de mantindre oberta la campanya de recollida de signatures per a sol·licitar la inclusió del projecte de soterrament en els pressupostos generals de l'Estat. "Fins ara tenim unes 4.000 signatures que, més endavant, entregarem al Ministeri de Transport".

Així i tot, de manera paral·lela, hi ha una cita marcada en el calendari que podria suposar un punt d'inflexió. Este divendres, dia 17 de maig, els alcaldes d'Alfafar, Sedaví i Benetússer, acompanyats de la plataforma pel soterrament, es reuniran amb el president d'Adif per a abordar el futur del pas a nivell. València Extra ha parlat amb Juan Ramón Adsuara, alcalde d'Alfafar, que ha expressat la seua confiança que, en esta reunió, "Adif ens trasllade el seu compromís que l'única solució possible és el soterrament de les vies, i que ens mostre el full de ruta per a tal fi".

Concentració veïnal d'avui dijous per reclamar la supressió del pas a nivell d'Alfafar
Concentració veïnal per a reclamar la supressió del pas a nivell d'Alfafar

No obstant això, és conscient que la trobada podria anar per altres rumbs, com acabar el pas a nivell. Una proposta que, en la seua opinió, "no soluciona els problemes que vivim els veïns d'Alfafar, Sedaví i Benetússer. Continuaran els problemes de contaminació acústica, la falta de mobilitat entre barris, els pobles partits... Per no parlar del que podria ocórrer si es produïra un descarrilament d'alguns dels trens que passen diàriament per dins de la població". Sens dubte, un pegat que no estan disposats a acceptar.

"Adif continua incomplint la llei d'Accessibilitat Universal i amb els nivells acústics permesos. Per part nostra, arribarem fins on faça falta per a aconseguir el soterrament de les vies", afirma contundent Adsuara.

I és que cal recordar que el pas a nivell d'Alfafar – Benetússer – Sedaví és considerat el més mortal d'Espanya. De fet, no només s'ha cobrat tres vides en poc menys d'un any, sinó que, s'han comptabilitzat 78 atropellaments en quatre dècades. Tant els veïns de les tres localitats, com els ajuntaments dels municipis afectats porten anys reclamant un projecte de supressió del pas a nivell que implicaria, a llarg termini, el soterrament de les vies ferroviàries. No obstant això, no va ser fins a l'últim accident mortal – ocorregut l'abril de 2023– quan una jove de 19 anys va ser atropellada per un tren de Rodalia, quan des d'Adif – pressionat per la societat valenciana – van establir un programa d'actuacions que implicava dur a terme un estudi previ del projecte de supressió del pas a nivell.

Així i tot, i malgrat eixe compromís firmat amb els ajuntaments, passa el temps i l'única cosa que se'ls ha traslladat als veïns és la creació d'una via de ciclovianants que salvaria les vies del tren, però no resoldria la resta de problemes que genera esta infraestructura que, dit siga de pas, "suma algunes irregularitats".

Com ha assenyalat l'alcalde d'Alfafar, Juan Ramón Adsuara, "cal no oblidar que existix un gran incompliment que Adif no vol destapar, i és que l'estació d'Alfafar – Benetússer està en una corba, la qual cosa és completament il·legal".

Manifestació en Alfafar per el soterrament de les vies del tren
Manifestació en Alfafar pel soterrament de les vies del tren

S'intensificaran les accions

Davant este escenari, tant la plataforma, com els ajuntaments afectats tenen clar que, en cas de no eixir de la reunió del divendres amb un compromís ferm per al soterrament de les vies, s'intensificaran les accions. En este sentit, Adsuara explica que "per part nostra, anirem davant la justícia europea perquè obligue el Ministeri de Transports a complir amb la normativa. S'estan vulnerant els drets de la ciutadania d'Alfafar, Benetússer i Sedaví, i se'ns està tractant com a ciutadans de segona, i més si es té en compte que en altres comunitats autònomes, el Govern d'Espanya està invertint per a soterrar totes estes infraestructures per la perillositat que representen".

A més, explica que "des de la plataforma pel soterrament de les vies d'Alfafar – Benetússer – Sedaví tampoc es descarten boicots i, fins i tot, paralitzar el trànsit ferroviari". I és tots estan d'acord que, arribats a este punt, "el soterrament és ja una qüestió de justícia social".

Destacats