Fran López: "L'ampliació del centre de salut de Rafelbunyol atén el creixement poblacional que s'espera en els pròxims anys"

Sanitat ha licitat les obres d'ampliació i reforma del centre de salut de Rafelbunyol per un import de 6 milions d'euros

Guardar

Recreació virtual del nou centre de salud de Rafelbunyol
Recreació virtual del nou centre de salud de Rafelbunyol

Avança l'ampliació i reforma del centre de salut de Rafelbunyol, pertanyent al Departament de Salut València-Clínic-Malva-rosa. La Conselleria de Sanitat ha licitat les obres per un import de sis milions d'euros. Una actuació que "permetrà millorar l'atenció sanitària que rep la població de Rafelbunyol – ja que augmentarà en quasi 1.000 m² útils l'espai del centre – i incrementarà la capacitat assistencial del centre de salut, atés l'augment de la població", assenyala el conseller Marciano Gómez. I és que des de l'obertura de l'actual centre sanitari l'any 2000, la població assignada al centre s'ha incrementat en 3.459 persones, sent la població actual que rep atenció sanitària de 8.950 habitants.

Una opinió que també compartix l'alcalde de Rafelbunyol, Fran López, que ha celebrat que l'ampliació del centre de salut de la localitat avance. "Es tracta d'una ampliació que havíem demanat durant anys i que, sens dubte, permetrà que els veïns i veïnes de Rafelbunyol no només disposen d'una atenció sanitària de qualitat, sinó d'una Atenció Primària de qualitat, ja que esta ampliació portarà amb si l'augment del personal mèdic que treballa en el centre de salut".

D'esta manera, Fran López ha recalcat que "estarem pendents que es complisquen els terminis, perquè ampliar el centre de salut és, hui dia, una necessitat que atén el creixement de població que s'espera en els pròxims anys en el nostre municipi". Concretament, assenyala l'alcalde de Rafelbunyol, "hem passat de 5.000 habitants a quasi 9.000, i es preveu que continue augmentant en els pròxims anys, arribant als 10.000 habitants, a causa, per exemple, de la construcció de la gigafactoria de Sagunt i la consegüent generació de milers de llocs de treball; perquè cal no oblidar la proximitat entre Rafelbunyol i Sagunt i la connexió de metro amb València".

Actual centre de salut de Rafelbunyol. Imatge: Ajuntament de Rafelbunyol
Actual centre de salut de Rafelbunyol. Imatge: Ajuntament de Rafelbunyol

L'ampliació i reforma d'este edifici sanitari va ser presentat el març de 2023 per l'anterior conseller de Sanitat, Miguel Mínguez. Així, va ser fa més d'un any quan la llavors executiva del departament autonòmic de Sanitat va anunciar el projecte i disseny de com quedaria el nou centre de salut de Rafelbunyol.

Com assenyalava l'exconseller Miguel Mínguez, "esta actuació és un clar exemple de l'impuls en infraestructures sanitàries que estem executant a l'Horta Nord; però també complix amb els requisits d'eficiència energètica d'edificis de la Unió Europea, ja que incorporarà mesures perquè tinga un consum energètic quasi nul".

En referència als terminis d'execució, l'anterior conseller va apuntar que la previsió era licitar les obres en 2023 i els treballs tindrien una duració de 18 mesos. No obstant això, el procés de licitació s'ha dilatat fins a este any 2024 i és ara quan s'inicia el procediment per a adjudicar esta actuació a una empresa.

Així serà el futur centre de salut de Rafelbunyol

L'objectiu d'estes obres és doble: d'una banda, reformar la zona de les consultes que ja existix actualment (un total de 150 metres quadrats); i, per un altre, ampliar el centre creant una nova estructura amb noves instal·lacions (1850 metres quadrats més). En total, esta nova infraestructura sanitària tindrà 2000 metres quadrats i el seu accés principal es mantindrà pel carrer Jose María Llopis.

D'esta manera, una vegada realitzada l'ampliació, el centre de salut de Rafelbunyol comptarà amb cinc consultes de medicina de família i tres consultes d'infermeria. A més, l'àrea de pediatria augmentarà la seua capacitat fins a dues consultes de pediatria i una altra d'infermeria.

D'altra banda, s'ampliarà l'àrea de maternitat, de manera que disposarà d'una consulta per a matrona, un gimnàs d'educació maternal, magatzem i vestuari. Quant a rehabilitació, està previst un despatx per a fisioterapeuta, un gimnàs amb dos boxs polivalents i vestuaris.

centro de salud rafelbunyol
Recreació virtual del nou centre de salut de Rafelbunyol

A més, es millorarà l'àrea destinada a administració que comptarà amb tres despatxos, sala de reunions i sala de descans. Finalment, el centre comptarà amb una àmplia sala d'extraccions incloent una sala per a urgències i una zona de servicis generals.

Quant a la distribució de les àrees, cal destacar que l'estructura del centre de salut tindrà dos eixos vertebradors tant en la planta baixa com en la primera planta i giraran entorn d'un pati interior com a espai central. Tindrà tres plantes: en la planta baixa, se situarà la recepció, l'àrea pediàtrica, l'àrea d'extraccions, les consultes de rehabilitació i l'àrea administrativa i de servicis generals; mentre que en el primer nivell, se situaran les quinze consultes de medicina familiar i l'àrea maternal. També estaran en esta planta una altra zona administrativa i una destinada a servicis generals.

Finalment, cal destacar que el nou centre de salut de Rafelbunyol no sols serà una instal·lació d'avantguarda en l'àmbit sanitari, sinó que també busca convertir-se en un edifici sostenible. Per a això s'instal·laran plaques solars per a part de l'autoconsum de l'edifici. A més, en el centre de salut de Rafelbunyol, s'instal·larà una placa solar tèrmica per a l'aigua calenta d'ús sanitari i tindrà un sistema de climatització ecològic.

Destacats