Sanitat treballa amb els ajuntaments de la Comunitat Valenciana en la promoció de ciutats saludables

Guardar

La directora general de Salut Pública, Ruth Usó, ha inaugurat la V Jornada Xarxa Salut
La directora general de Salut Pública, Ruth Usó, ha inaugurat la V Jornada Xarxa Salut

La Conselleria de Sanitat està treballant amb els ajuntaments de la Comunitat Valenciana, a través de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, en la promoció de ciutats saludables.

Així ho ha destacat este dimecres la directora general de Salut Pública, Ruth Usó, en la inauguració de la V edició de la Jornada Xarxa Salut, que s’ha celebrat en la Casa de la Cultura de Castalla.

La jornada pretén ser un espai per a l’intercanvi d’accions i experiències dutes a terme des dels ajuntaments en col·laboració amb les administracions, les associacions i la població per a donar resposta a les necessitats de la comunitat.

D’esta manera, la directora general ha explicat que “els ajuntaments estan col·laborant amb els equips d’atenció primària i de salut pública, mitjançant la creació de meses intersectorials, en un esforç conjunt, encaminat a promoure ciutats saludables i centrat en dos pilars fonamentals: l’Estratègia d’Atenció Primària i Comunitària i la xarxa de municipis Xarxa Salut”.

La trobada de treball s’emmarca en el programa d’iniciatives que desenvolupa Xarxa Salut, la xarxa de municipis de la Comunitat Valenciana adherits al V Pla de Salut de la Generalitat Valenciana, que perseguix desenvolupar accions per a la promoció de la salut entre la ciutadania i la millora de la qualitat de vida entre la població. Actualment, més de 340 municipis de la nostra comunitat han adoptat este compromís.

Segons Ruth Usó, “els ajuntaments tenen un potencial molt important per a millorar la salut treballant des del seu entorn, promovent un urbanisme saludable que permeta incrementar els espais per a fer més activitat física, i facilitar la cohesió social”.

Per a la secretària autonòmica, “des dels consells de salut i les meses intersectorials que s’estan formant en els ajuntaments, s’està articulant una nova manera de treball més col·laboratiu i participatiu en intervencions que generen salut”.

Obesitat i activitat física

La directora general ha posat com a exemple “el paper crucial dels ajuntaments, tant per a previndre l’increment com per a fomentar la reducció de l’obesitat, la gran epidèmia que enfrontem a Espanya, on el percentatge de persones amb obesitat i sobrepés, especialment en la població infantil, supera la mitjana europea”.

En este sentit, una de les taules de la jornada, ‘Obesitat i activitat física’, se centra en les activitats que s’estan duent a terme als ajuntaments de Xarxa Salut per a controlar esta situació. Així mateix, en els tallers que es desenvoluparan a la vesprada s’abordaran, entre altres temes, la reducció dels entorns que generen obesitat i l’increment de l’activitat física.

Finalment, Ruth Usó s’ha referit a l’incentiu que suposen les ajudes que des de la Direcció General de Salut Pública es destinen als municipis i associacions, mitjançant la convocatòria anual de subvencions, i que “són un dels més importants suports perquè es puga treballar de manera intersectorial i incloure la perspectiva de salut i equitat en totes les polítiques municipals”.

Finalment, la directora general ha agraït la col·laboració en l’organització de la jornada, de l’alcalde de Castalla, Jesús López; de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; així com del Centre de Salut pública i el Departament de Salut d’Alcoi.

Destacats