Sanitat trau a consulta pública la descentralització dels CICU

Guardar

Ambulància SAMU
Ambulància SAMU

La Conselleria de Sanitat ha iniciat una consulta pública prèvia sobre la proposta de projecte de decret de l'estructura d'organització del servei d'emergències sanitàries i les seues unitats funcionals, amb l'objectiu de tornar a descentralitzar el Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU) a Alacant i Castelló.

Amb aquest decret es pretén evitar problemes de celeritat en la resposta del servei d'emergències sanitàries en la Comunitat Valenciana, "possibilitant la creació d'unitats funcionals més operatives".

Així ho recull la resolució publicada aquest dimecres en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV), després del que s'obri un termini d'un mes de consulta pública, i signada el passat 21 d'agost per la directora general d'Atenció Hospitalària, M. Jesus Arilla.

La centralització dels CICU, de tres provincials a un únic servei d'àmbit autonòmic, va entrar en vigor en l'estiu de 2021 mitjançant un decret del Consell per a la "modernització i transformació" del servei que gestiona les emergències sanitàries. No obstant això, amb el canvi de govern d'enguany tornaran a estar descentralitzats els CICU, que a València es va crear en 1992, tres anys més tard a Alacant i altres tres després a Castelló.

En la resolució publicada en el DOGV, Sanitat explica que el desenvolupament del decret --aprovat l'agost de 2021-- servirà per a donar resposta a les necessitats sanitàries d'organització del servei d'emergències, amb vista a flexibilitzar la distribució de mitjans i l'àmbit territorial d'actuació de les seues unitats funcionals. Tot això, al seu judici, servirà per a prestar un servei més eficient i adequat, que s'adapte de manera permanent a les necessitats.

El conseller, Marcià Gómez, ha insistit en la seua intenció de prioritzar la descentralització dels CICU des que va prendre possessió al juliol. "El que es pretén és optimitzar de manera global l'atenció urgent en l'autonomia amb l'objectiu de millorar les condicions sanitàries dels ciutadans", va explicar.

El passat 11 d'agost va anunciar l'inici dels tràmits perquè el CICU "torne a Alacant" i s'implante en "la millor ubicació" --serà a l'Hospital General si no es troben alternatives--, amb l'objectiu de garantir l'accessibilitat i proximitat davant qualsevol mena d'emergència. A més, va avançar el propòsit que "estiga dotat de més personal, amb un milió d'euros d'inversió, encara que va reconéixer que tenen "dificultats" per a trobar treballadors".

A Castelló, la setmana passada, la Diputació va garantir que treballa al costat del Consell perquè la recuperació del CICU a la província siga "imminent". "El reforç de la seguretat sanitària ha d'arribar a tots els ciutadans, visquen on visquen, i han de tindre els mateixos drets i atencions sanitàries", va manifestar la presidenta de la corporació provincial, Marta Barrachina.

Durant el procés de consulta pública, les aportacions i opinions es poden remetre a l'adreça de correu electrònic '[email protected]'.

Destacats