Sanitat millora la prevenció del càncer de mama amb la dotació de nous equips

Guardar

Dona sostenint un llaç rosa, símbol de la lluita contra el càncer de mama
Dona sostenint un llaç rosa, símbol de la lluita contra el càncer de mama

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha destacat l'esforç del seu departament "per a millorar la prevenció i el diagnòstic precoç del càncer de mama amb mesures com l'adquisició de nous equips, la integració de les Unitats de Prevenció de Càncer de Mama (UPCM) en els serveis de radiodiagnòstic dels hospitals, i la introducció progressiva de la intel·ligència artificial com a eina de suport per a la lectura de proves diagnòstiques".

Gómez ha realitzat estes declaracions amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, que se celebra el 19 d'octubre, una data que ha aprofitat per a incidir en la importància de la prevenció i la detecció precoç per a millorar el pronòstic i la supervivència dels qui patixen esta malaltia.

En este sentit, Gómez ha anunciat que la Direcció General de Gestió Econòmica, Contractació i Infraestructures de la Conselleria ha formalitzat esta setmana l'adquisició de 10 nous mamògrafs, que suposen una inversió de 3 milions d'euros. "Ja s'han signat els contractes amb les empreses adjudicatàries i s'està treballant en la programació de la instal·lació dels equips, que es preveu que estiguen operatius entre finals d'enguany i principis del pròxim", ha indicat el conseller.

Unitats Prevenció Càncer de Mama

Una altra de les mesures posades en marxa per la Conselleria de Sanitat és la integració orgànica i funcional de les UPCM en l'agrupació sanitària interdepartamental, departament de salut i hospital al qual estiguen adscrites, considerant-se mateix centre de treball, al costat de l'hospital i el centre d'especialitats. Sobre este tema, el conseller ha assenyalat que "l'experiència desenvolupada pel programa de prevenció de càncer de mama, així com els informes sobre la seua execució, posen de manifest la necessitat d'integrar estes unitats i el seu personal, fins ara gestionades des dels centres de salut pública de la Direcció General de Salut Pública, en els serveis de radiodiagnòstic hospitalaris".

Segons el conseller, "esta mesura permetrà establir noves sinergies i millorar el programa de cribratge de càncer de mama per a aquells casos en els quals, després de la lectura de mamografies, siga necessària la valoració addicional per a la confirmació diagnòstica d'una sospita. En integrar-se les Unitats de Prevenció en els serveis de radiodiagnòstic dels hospitals s'agilitzarà el diagnòstic i amb això l'inici del tractament si és necessari, evitant així les actuals derivacions des de les UPCM als serveis hospitalaris".

Marciano Gómez ha assenyalat que la finalitat d'este model "és oferir a les dones una resposta assistencial de qualitat en el menor temps possible i de la forma més eficient, garantint a més l'accés equitatiu a totes les prestacions sanitàries del sistema sanitari valencià".

Per a això, s'està treballant a més en la introducció progressiva i ordenada de la intel·ligència artificial com a eina de suport per a la lectura de proves diagnòstiques.

Destacats