Política

Sanitat impulsa l'equitat assistencial amb les noves agrupacions interdepartamentals

El Consell aprova el decret de coordinació de les huit Agrupacions Sanitàries Interdepartamentals (ASI)

1 minut

Hospital La Fe de València

El Consell ha donat llum verda al nou decret que regula l'estructura, funcionament i coordinació entre els centres sanitaris i els servicis assistencials de les huit agrupacions sanitàries interdepartamentals (ASI) que conformen el sistema valencià de salut. La normativa, que entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), té com a objectiu principal garantir l'accés equitatiu a les prestacions sanitàries per a tota la població, independentment del departament de salut al qual pertanga la persona usuària.

La Conselleria de Sanitat ha establit, a través d'este decret, les línies d'actuació i coordinació entre els diferents centres sanitaris i servicis assistencials que integren les ASI. A més, s'ha definit la cartera de servicis, s'han establit itineraris i nivells assistencials, i s'ha regulat l'estructura directiva, així com els òrgans d'assessorament que guiaran la implementació d'esta reorganització sanitària.

El principal repte d'este decret és millorar l'equitat en l'accés als servicis sanitaris públics, independentment de l'àrea geogràfica en la qual es trobe el pacient. Per a això, les huit agrupacions sanitàries interdepartamentals facilitaran un ús compartit dels recursos sanitaris, establint sinergies entre els hospitals i centres d'Atenció Primària (AP) pertanyents a diferents departaments de salut. Cada ASI integrarà diversos departaments de salut, afavorint la cohesió i optimització de recursos tant humans com materials.

Imatge del passadís d'un hospital.

Quatre nivells d'atenció hospitalària

Un dels punts clau del decret és la reagrupació dels servicis hospitalaris en quatre nivells assistencials, amb l'objectiu de garantir un ús eficient dels recursos i assegurar la prestació adequada dels servicis de salut. Els nivells 1 i 2 inclouen aquells servicis disponibles en tots els hospitals de les ASI, com a anatomia patològica, anestesiologia, cardiologia, entre altres. Estos servicis bàsics seran accessibles als hospitals de totes les agrupacions, garantint que l'atenció primària i d'urgències compte amb un suport especialitzat.

El nivell 3 engloba servicis assistencials que estaran disponibles en algunes ASI, amb la possibilitat de col·laborar entre professionals de diferents agrupacions sanitàries interdepartamentals complementàries. Ací s'inclouen especialitats com a angiologia i cirurgia vascular, cirurgia plàstica, genètica i hemodinàmica, entre altres, amb la finalitat d'ampliar la cobertura d'estes especialitats en àrees més àmplies.

Finalment, el nivell 4 abasta els servicis d'alta complexitat, que estaran disponibles en totes les ASI, i se centrarà en el tractament de malalties complexes que requerixen equips altament especialitzats, com a cirurgia cardíaca, cirurgia pediàtrica, cirurgia toràcica i vigilància intensiva neonatal, entre altres. Este nivell també inclourà tecnologies avançades i tractaments especialitzats per a garantir els millors resultats possibles.

Nous itineraris clínics per a una atenció més integrada

Una altra novetat important que introduïx este decret és la creació de tres tipus d'itineraris clínics per a millorar la continuïtat assistencial dels pacients. El primer tipus d'itinerari cobrix els servicis dins de la mateixa agrupació sanitària, la qual cosa permet un tractament integral sense necessitat de desplaçaments significatius.

El segon tipus abasta els servicis en les ASI complementàries, la qual cosa implica la cooperació entre diferents centres sanitaris per a assegurar que s'oferisquen especialitats que no estan disponibles en un sol hospital o àrea. Este model facilita l'atenció en disciplines com la cirurgia vascular o la genètica, que requerixen un nivell d'especialització que no tots els centres poden oferir de manera individual.

El tercer tipus d'itinerari està dissenyat per a l'atenció hospitalària d'alta complexitat. Este itinerari es reserva per a aquells tractaments o intervencions que requerixen tecnologia avançada o una alta especialització professional, com és el cas de les malalties rares o els tractaments oncològics complexos. Per a estos casos, es recorrerà a unitats de referència tant autonòmiques com nacionals, amb la finalitat de garantir la màxima qualitat en l'atenció.

Diversos professionals sanitaris en un quiròfan realitzant una operació. Imatge: Hospital La Fe

Estructura directiva i òrgans d'assessorament

El decret també regula l'estructura directiva de les ASI. Cada agrupació sanitària interdepartamental comptarà amb una direcció gerència, que recaurà en la persona que ocupe la gerència del departament de salut amb l'hospital de referència d'eixa agrupació. A més, en casos excepcionals, es podrà crear una plaça adjunta per a recolzar en la gestió.

El comité directiu de cada ASI estarà presidit per la direcció gerencial, mentre que les vicepresidències seran ocupades per les gerències dels altres departaments de salut integrats en l'agrupació. Este comité estarà assessorat per diferents òrgans especialitzats en àrees clau, com a tecnologies de la informació, qualitat assistencial, gestió del talent, eficiència del gasto, productes farmacèutics, investigació, innovació i docència.

A més, cada ASI comptarà amb un Consell clínic assistencial, format per la direcció mèdica, la direcció d'infermeria i especialistes de diferents àrees. Este consell tindrà la funció d'oferir una visió integral i estratègica per a la millora contínua de l'atenció sanitària.

Les huit agrupacions sanitàries interdepartamentals

La Comunitat Valenciana s'organitzarà en huit agrupacions sanitàries interdepartamentals, cadascuna amb el seu propi hospital de referència:

  • CASTELLÓ: integra els departaments de salut de Castelló, Vinaròs i La Plana. El seu hospital de referència serà l'Hospital General Universitari de Castelló.
  • VALÈNCIA-NORD: integra els departaments de salut de València-Clínic-La Malva-rosa, Sagunt i Gandia. El seu hospital de referència serà l'Hospital Clínic Universitari de València.
  • VALÈNCIA-OEST: integra els departaments de salut de València-Hospital General, Requena i Manises. El seu hospital de referència serà l'Hospital General Universitari de València.
  • VALÈNCIA-EST: integra els departaments de salut de València-Doctor Peset, La Ribera i Xàtiva-Ontinyent. El seu hospital de referència serà l'Hospital Universitari Doctor Peset de València.
  • VALÈNCIA-SUD: integra els departaments de salut de València-La Fe i València-Arnau de Vilanova-Llíria. El seu hospital de referència serà l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València.
  • ALACANT-NORD: integra els departaments de salut d'Alacant-Sant Joan d'Alacant, Marina Baixa i Dénia. El seu hospital de referència serà l'Hospital Universitari Sant Joan d'Alacant.
  • ALACANT-CENTRE: integra els departaments de salut d'Alacant-Hospital General, Elda i Alcoi. El seu hospital de referència serà l'Hospital General Universitari d'Alacant Doctor Balmis.
  • ALACANT-SUD: integra els departaments de salut d'Elx-Hospital General, Elx-Crevillent, Torrevieja i Orihuela. El seu hospital de referència serà l'Hospital General Universitari d'Elx.

Amb esta nova estructura, la Conselleria de Sanitat busca un sistema més cohesionat, eficient i equitatiu, assegurant que els recursos sanitaris es distribuïsquen de manera òptima i que tots els ciutadans tinguen accés a la millor atenció possible.