Política

Sanitat garantix les vacunes del tètanus

Sanitat recomana vacunar-se contra el tètanus si es patix una ferida en les zones afectades per la DANA

1 minut

Voluntaris plens de fang

La Conselleria de Sanitat ha garantit suficients vacunes del tètanus per a aquelles persones que patisquen una ferida abrasiva o tallant i punxant en les zones afectades per la DANA. Així, es recomana acudir immediatament al punt sanitari més pròxim per a netejar i desinfectar la ferida i, en funció del seu calendari de vacunació, administrar-li la vacuna si és necessari.

Així ho ha anunciat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en una compareixença davant els mitjans de comunicació on ha anunciat, a més, que s'ha nomenat un coordinador de camp de sanitat ambiental que "realitzarà una avaluació constant i contínua dels riscos epidemiològics que puguen sorgir d'estes zones".

De fet, el mateix president de la Generalitat, Carlos Mazón, instava els veïns com als voluntaris a vacunar-se contra el tètanus si es patix alguna ferida. Així, ha indicat que estan vacunant a tot aquell que va amb ferides als centres de salut i hospitals i ha explicat que el Consell ha sol·licitat al Govern "els millors experts" per a valorar el risc epidemiològic que s'obri després del temporal.

"Davant el possible risc epidemiològic, pel contacte directe amb el llot i les zones especialment humides, hem desplaçat material EPI a totes les persones que estan en eixos punts, amb mascaretes i guants", ha exposat.

En qualsevol cas, ha remarcat que no vol "que ningú s'alarme" i ha subratllat que s'han restablit "en temps rècord" els 57 centres de salut de les zones afectades. "Ara estem responent amb prevenció, no vull ser alarmista però hem de ser totalment preventius", ha insistit.

De fet, Mazón ha destacat que en la visita d'este diumenge a Paiporta, on es van produir altercats a l'arribada de la comitiva en la qual li acompanyaven els Reis i el president Pedro Sánchez, ell els va dir a "xics que traslladaven la seua ràbia i dolor" que havien de posar-se la mascareta i els guants.

D'altra banda, ha assegurat que en totes les zones afectades ja hi ha aigua "per a tothom", alimentació i productes de primera necessitat, gràcies a l'establiment de punts de proveïment "en temps rècord".

CCAES

En este context, la ministra de Sanitat va informar este diumenge que s'ha mobilitzat al Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) i a l'Institut de Salut Carlos III en previsió dels problemes de salut pública que puguen derivar de la catàstrofe generada per la DANA especialment en la Comunitat Valenciana.

En este sentit, García va assenyalar que el Ministeri està mantenint reunions diàries amb la Conselleria de Sanitat i treballant amb tots els equips per a abordar la vigilància, prevenció i control dels riscos en salut pública així com elaborant els protocols necessaris per a la detecció i el diagnòstic precoç.

Així mateix, va indicar que en el si del Consell interterritorial estan coordinant les necessitats i l'ajuda que totes les comunitats autònomes han oferit. A nivell europeu, la ministra va explicar que estan en contacte amb l'OMS Europa per a secundar-se en experts en inundacions en el camp de la salut pública.

"És fonamental seguir totes les mesures preventives en la neteja, alimentació i gestió de residus", va advertir. En este punt va detallar una sèrie de recomanacions: "Usa roba de mànega llarga, mascareta, protector ocular i guants, i llava't les mans amb freqüència per a evitar l'exposició a microorganismes patògens o la inhalació de gasos tòxics".

Al mateix temps, García va assegurar que des de la Generalitat han transmés que actualment disposen amb capacitat suficient per a prestar assistència sanitària amb mitjans propis i que l'atenció en urgències hospitalàries es realitza amb normalitat.

García també va explicar que s'està treballant en cinc grups coordinats per a la protecció de la salut pública: Detecció precoç de malalties, especialment infeccioses, relacionades amb la catàstrofe; Control de la qualitat de l'aigua i determinació de paràmetres prioritaris en la zona afectada; Avaluació de la necessitat de vacunacions específiques enfront de malalties; Riscos i mesures de control relacionats amb vectors, amb suport del Comité Estatal del Pla de Vectors i Recomanacions ampliades sobre seguretat alimentària.