Política

Sanitat aconseguix un augment del 18% en el nombre de places de formació especialitzada en Salut Mental

1 minut

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez. Foto Rober Solsona

La Conselleria de Sanitat ha aconseguit un increment del 18% en l'oferta de places per a la formació d'especialistes en Salut Mental, tant en Psiquiatria com en Psiquiatria de la Infància i l'Adolescència, Psicologia Clínica i Infermeria de Salut Mental, durant este primer any de vigència del Pla Autonòmic de Salut Mental i Addiccions 2024-2027.

Així ho arreplega la recent convocatòria de proves selectives per a l'accés a places de formació sanitària especialitzada publicada en el Boletín Oficial del Estado. Amb 12 noves places, la Comunitat Valenciana se situa com la tercera autonomia amb major creixement en la seua oferta de formació especialitzada, i aconseguix les 78.

En concret, en 2025 la Comunitat disposarà de 30 metges residents en Psiquiatria (tres d'ells en Psiquiatria de la Infància i l'Adolescència), la qual cosa suposa un augment de l'11% enfront del 8% registrat a escala nacional. D'esta manera, es convertix en la quinta autonomia espanyola amb major creixement en esta especialitat.

Així mateix, la dotació d'especialistes en Psicologia Clínica aconseguirà les 26 places, per la qual cosa es tracta del tercer major creixement en nombre de places convocades de tot el país.

D'altra banda, l'aposta de la Conselleria de Sanitat per la Infermeria de Salut Mental també queda patent en situar-se com la segona autonomia amb l'increment més gran en esta especialitat. Així, la Comunitat aconseguix les 22 places per a especialistes en formació, la qual cosa suposa un augment del 29%.

En total, la Comunitat suma 12 noves places de MIR, PIR i EIR especialitzades en Salut Mental fins a aconseguir les 78 en Psiquiatria, Psiquiatria de la Infància i l'Adolescència, Psicologia Clínica i Infermeria de Salut Mental.

Important increment

L'any passat, la Comunitat Valenciana se situava en els últims llocs entre les comunitats autònomes quant al nombre d'especialistes en formació en Salut Mental. Enfront d'això, i segons ha destacat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, "en el primer any del Govern del president Carlos Mazón s'ha triplicat el que uns altres van fer en tota una legislatura".

"En este curt temps ja hem aconseguit la mitat del creixement obtingut en els huit anys anteriors", ha subratllat Marciano Gomez, qui ha recalcat que l'objectiu és continuar incrementant el nombre de places "perquè esta comunitat el mereix i el necessita".

Així, i segons es reflectix en el Pla Autonòmic de Salut Mental i Addiccions, la Conselleria de Sanitat té l'objectiu d'aconseguir un increment del 62% en el nombre de places oferides per a especialistes en formació en el període 2024-2027.

En opinió del responsable de l'Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addicions de la Comunitat Valenciana, Bartolomé Pérez Gálvez, amb este primer increment de places "comencem bé, però queda molt camí per recórrer". Així, ha assenyalat que en el moment en la Comunitat dispose de tots els recursos de nova creació, com els hospitals de dia que ja ha aprovat el Consell o les unitats d'hospitalització per a la infància i l'adolescència que estan construint-se, "podrem sol·licitar més places al Ministeri".

En esta línia, Bartolomé Pérez ha recordat que, a principis d'este mes, el Consell va aprovar la contractació de 450 places assistencials en 18 hospitals de dia de salut mental per a adults de nova creació. "A esta mesura li seguiran, en els pròxims mesos, altres 480 places en 18 hospitals de dia per a la infància i l'adolescència", ha insistit.

Amb estos nous recursos, la Comunitat Valenciana passarà a situar-se entre les tres primeres autonomies en esta mena de centres.

Noves unitats

D'altra banda, destaca l'acreditació de dos noves Unitats Docents Multiprofessionals (UDM) en Salut Mental als hospitals d'Orihuela i Gandia. Encara que en el primer ja s'impartia formació especialitzada, és el primer any en què s'han acreditat places de Psiquiatria de la Infància i l'Adolescència per a este centre, així com d'Infermeria en Salut Mental.

D'esta manera, Orihuela es convertix en el tercer departament de salut de la Comunitat Valenciana que oferix places de formació en les quatre especialitats de Salut Mental actualment existents, igual que l'Hospital Provincial de Castelló i l'Hospital La Fe de València. Este últim ha aconseguit acreditar la seua primera plaça de MIR en Psiquiatria de la Infància i l'Adolescència.

Per part seua, el departament de salut de Gandia també disposarà per primera vegada d'especialistes en formació en Psiquiatria, Psicologia Clínica i Infermeria de Salut Mental.