Política

Ruth Merino demana a l'empresa familiar que se sume a un "front comú" per a acabar amb l'infrafinançament i facilitar que el Consell continue aprofundint en noves mesures fiscals

1 minut

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública i portaveu del Consell, Ruth Merino. Foto de Jorge Gil

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha demanat a l'empresa familiar que s'unisca a un "front comú" per a acabar amb l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana i facilitar així que el Consell continue aprofundint en noves mesures fiscals que enfortisquen a este teixit productiu, verdader "cor" de l'economia valenciana, ja que "genera el 85% de l'ocupació i una aportació al PIB del 76%".

Ruth Merino ha intervingut en la clausura de l'Assemblea General de l'Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar (Ivefa), en la qual ha mostrat l'"orgull" del Consell per haver donat satisfacció a una "qüestió de justícia" i a una "reivindicació històrica" de les empreses familiars com és la supressió de l'impost de successions i Donacions.

La responsable de la cartera d'Hisenda ha avançat que el benefici fiscal per a les donacions en empreses familiars valencianes s'ha disparat de 34,8 milions a 161,8 milions en els cinc primers mesos de l'any gràcies a la nova bonificació del 99% de l'impost.

"Fa poc més d'un any, arribem amb un projecte clar i possibilista, i complim amb la nostra paraula enfront del reguitzell de promeses incomplides dels anteriors dirigents" en impulsar una reforma fiscal que ha permés fer "un pas ferm perquè les empreses familiars puguen prosperar i continuar sent el pilar fonamental de l'economia valenciana", ha assenyalat.

"El panorama fiscal de la Comunitat ha canviat en pocs mesos i ens agradaria fer més passos valents ampliant la bonificació de l'impost de successions a més graus de parentiu de consanguinitat, reconfigurant l'escala de l'IRPF, eliminant l'impost de Patrimoni i, en definitiva, generant un marc econòmic propici al creixement, dotat de seguretat jurídica i estabilitat", ha agregat.

No obstant això, la consellera d'Hisenda i també portaveu del Consell ha lamentat que el Govern d'Espanya encara no escometa la reforma pendent del sistema de finançament, una situació que genera una insuficiència d'ingressos que reduïx el marge de la Generalitat per a aprofundir en eixe alleujament fiscal.

"Inacció" del Govern central

Ruth Merino ha assenyalat en este punt que "la Comunitat patix, desgraciadament, des de fa anys de falta d'ingressos, una situació que lluny de ser resolta, s'està cronificant per la inacció de residents de la Moncloa", per la qual cosa la reforma del sistema de finançament autonòmic "ha de deixar de ser un compte pendent". "Faig esta crida, en este escenari, amb plena consciència, perquè la veu dels empresaris familiars valencians té pes; és de prestigi", ha remarcat.

Per això, ha sol·licitat la "complicitat" de les empreses familiars per a reclamar la fi d'una "injustícia" que situa a la Comunitat Valenciana "en una situació de desavantatge enfront d'altres comunitats" i que l'arrossega "a uns nivells de deute insòlits".

"Conjuntament, hem de reivindicar que la Comunitat rep prop de 1.700 milions anuals menys d'ingressos per part del Govern central que la mitjana espanyola i que, si seguim sota els vímets de la inacció del Govern d'Espanya, el deute de la Comunitat Valenciana representarà el 55% del seu PIB en els pròxims deu anys, tal com alerta Fedea", ha dit.

Segons ha afegit, és responsabilitat de les administracions "facilitar-los les coses a aquelles persones que posen en risc el seu patrimoni per a crear llocs de treball, generar riquesa i créixer econòmicament i socialment".

Per això, ha expressat la seua satisfacció per l'eliminació de l'Impost de Successions i Donacions, un "assoliment" que permetrà major fluïdesa en la transmissió generacional al qual se li vol donar continuïtat en el futur. A més, ha destacat que esta mesura "permet reinvertir en el creixement de les empreses, millorar la competitivitat i la productivitat i contribuir, encara més, al desenvolupament de la Comunitat Valenciana".

Ruth Merino ha subratllat que, malgrat l'absència de resposta per part de l'Executiu central a les demandes d'un nou sistema de finançament, el Consell "farà tot el que siga a la seua mà perquè l'escenari i el context siguen favorables i pròspers" per a les firmes familiars. "Ho hem demostrat amb la reforma fiscal i també hem avançat en el que considerem una urgència: l'eliminació de traves burocràtiques".

S'ha referit en este sentit al Pla Simplifica anunciat pel president, Carlos Mazón, "una estratègia per a acabar amb el laberint administratiu i la llosa burocràtica que les empreses patixen des de fa anys" que emmarca en l'aliança del Consell amb el teixit productiu.

"Estem immersos en un nou paradigma en el qual l'Administració ja no estigmatitza, ni criminalitza al sector empresarial, sinó que incentiva; tampoc interferix, perquè advoca per la llibertat de les empreses sense grans ingerències ni intervencionismes", atés que el que cerca és crear "un marc idoni per a no posar en risc el relleu generacional", ha defés.