Política

Rus nega blanqueig de diners al Brasil i assegura que té documentat cada euro

1 minut

RUS_IMELSA

L'expresident de la Diputació de València i del PP provincial Alfonso Rus ha negat haver blanquejat diners obtinguts de comissions il·legals a través de les seues empreses al Brasil o tindre béns amagats al país, i ha assegurat davant el jutge que té documentat cada euro.

Rus ha acudit aquest dimecres a declarar, en qualitat d'investigat, en el Jutjat d'Instrucció número 18 de València, amb relació a una de les peces del conegut case Imelsa, relativa a un presumpte blanqueig de capitals al Brasil.

En concret, s'investiguen operacions de compravenda d'accions en les quals van intervindre FDM --societat familiar d'expresident--, la societat de valors Arteinvest 2017, també de Rus, i Geneva Fons Immobiliari. En aquest assumpte, l'instructor estima que podria haver-hi una operació "simulada" amb l'adquisició per part de Geneva --per 1.800.000 euros-- d'un total de 50 participacions que Arteinvest, al seu torn, havia adquirit a FDM, i recompra tres anys després per 1.200.000 euros. La fi havia sigut el Brasil.

Rus, en la seua compareixença, ha respost a les preguntes formulades per totes les parts, segons ha pogut saber Europa Press, i ha insistit que no ha blanquejat res lloc que es tractava d'operacions "absolutament" comercials d'una empresa de la seua propietat i se centren en el període de 2007.

En declaracions als mitjans, l'expresident de la Diputació ha afirmat que no ha anat al Brasil des de 1978 i preguntat per si tenia amagades propietats allí ha dit que "no". "Però si hi ha alguna cosa, m'ho dieu i jo em vaig", ha fet broma.

"Deu a zero", ha respost quan se li ha interpel·lat pel blanqueig. "Dir-me on s'ha blanquejat i de quina forma està. Són contractes empresarials que cal explicar-los però no tenen res a veure amb Imelsa ni res. És un tema de la meua empresa", ha insistit. En aquesta línia, interpel·lat per si existeix alguna relació comercial de les seues empreses amb el Brasil, ha asseverat que "cap".

Rus, qui ha advertit que encara no li han retornat el cotxe que li va decomissar el jutjat, ha indicat, preguntat per una altra peça d'Imelsa, relativa al suposat finançament del club de futbol Olímpic de Xàtiva amb diners públics, que no ha finançat "res de res de res". I sobre un supòsit jugador contractat en l'empresa pública, ha dit que en 14 anys ha tingut 240 jugadors --va ostentar el càrrec de president de l'entitat esportiva-- i s'ha preguntat: "A un ho he col·locat jo? Jo no he contractat mai a cap", ha repetit.

En el cas Imelsa hi ha més de cent investigats --persones físiques i jurídiques-- per diversos delictes contra l'administració pública, entre ells, els de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, suborn, frau, falsedat i blanqueig de capitals en relació amb una trama de corrupció infiltrada en diverses administracions públiques de la Comunitat que els seus integrants se servien dels seus llocs de responsabilitat per a falsejar contractes i cobrar comissions il·legals a canvi d'adjudicacions fraudulentes en Diputació --a través de l'empresa Imelsa--; Ajuntament --a través de la Regidoria de Cultura-- i Generalitat --a través de l'empresa Ciegsa--.

La causa, que va nàixer l'abril de 2015, està oberta per malversació, frau en la contractació pública, suborn, tràfic d'influències i blanqueig.