El conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha anunciat en Les Corts la posada en marxa d'un Pla Integral de Restauració del Patrimoni de la Comunitat Valenciana, denominat Pla Restaura. Així ho ha avançat en la seua compareixença en el Parlament valencià, on ha explicat les línies de departament en matèria cultural, després que l'àrea de Cultura s'unira el juliol passat a Educació, Universitats i Ocupació.
El conseller ha assenyalat que este pla “impulsarà la rehabilitació d'edificis propis patrimonials”, al mateix temps que ha indicat que es duran a terme convenis amb Ajuntaments i Diputacions “per a la restauració dels principals monuments valencians”. Este pla inclou el progressiu augment anual de les ajudes destinades a la rehabilitació dels BIC (Béns d'Interés Cultural) i BRL (Béns de Rellevància Local).
“Per a això, hem proposat incrementar, en l'avantprojecte de pressupostos per a 2025, la partida de menys de 3 milions d'euros que destinava l'anterior Govern valencià, a més del doble, arribant als 7 milions d'euros per a l'any vinent”, ha indicat. “Això suposaria incrementar un 143% les ajudes destinades a la rehabilitació dels BIC i BRL que va assignar l'anterior Consell, que a més passen d'una quantitat màxima de 40.000 euros per ajuda, que era ridícula per al volum que requerix una intervenció patrimonial, a un màxim de 200.000 per ajuda”. “Estos són les retallades que critiquen a l'actual Govern”, ha ironitzat.
“Durant els últims 8 anys hi ha hagut un abandó conscient del patrimoni cultural, per a substituir-lo per la ideologia, per a la promoció d'una determinada cultura, crispada i de conflicte”, ha assenyalat. Així, ha esmentat l'estat de llocs tan singulars com el Castell de Sagunt, el Teatre Romà i la Nau Tallers de la mateixa localitat, les muralles del Castell de Xàtiva, o el Centre del Carmen de València.
Segons el titular de Cultura, “la riquesa patrimonial de la Comunitat estava desatesa i es va dissenyar una cultura excloent, tancada, amb ajudes dissenyades de manera discrecional, que menyspreaven senyals culturals fonamentals de la nostra identitat”.
El conseller ha ressaltat la gestió heretada “més que deficient” i ha anunciat dos eixos sobre els quals basarà la seua actuació: 'Llegat a Futur' i 'Cultura Oberta'. En primer lloc, la Conselleria de Cultura apostarà per la cura, la difusió i restauració del nostre patrimoni”.
Rovira ha anunciat també que el Consell se sumarà a les candidatures ja existents de la UNESCO com a patrimoni de la Humanitat. “Actualment, s'està treballant amb la manifestació internacional del Reg tradicional, l'artesania de l'Espart i la vela llatina”, ha indicat.
Llibertat cultural
El conseller ha assenyalat que la Cultura “és part integral de l'educació i del món universitari, docent i investigador, i té una consideració transversal en l'economia, i, per tant, en la generació d'ocupació i el benestar social”. En eixe sentit, el conseller ha indicat que la Cultura “ha de ser de tots i per a tots. Cultura dels creadors, Cultura sense etiquetes, que no siga utilitzada amb interessos partidistes i com a arma llancívola en la batalla política”.
“Des del Govern del canvi entenem que la Cultura ha de ser una Cultura d'idees, crítica, però sense imposicions. Així, de la mateixa manera que hem recuperat la llibertat educativa, hem de recuperar la llibertat cultural, sense imposicions i lliure d'ideologies, en la qual els protagonistes siguen els creadors i el públic sense cap discriminació”.
Per al conseller, l'objectiu és que la Comunitat “recupere l'essència que sempre va tindre: efervescent, acollidora, ambiciosa i amb la seua pròpia marca, sense ser una mala còpia de ningú”. “Les línies generals que desenrotllarem des de la Conselleria referent a l'àrea de Cultura van enfocades al fet que la cultura no siga un espai de conflicte i de divisió entre universos culturals, sinó que siga un espai que proporcione identitat, oci, arrels i orgull de Comunitat”.
Rovira també ha destacat que s'augmentaran progressivament les ajudes destinades a promoure el patrimoni UNESCO, com la promoció de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani que celebra el seu 25 aniversari, i l'adopció de noves tecnologies en l'àmbit de la Cultura.
El conseller ha criticat “el greuge reiterat per part del Govern d'Espanya” en referència a les inversions de l'Estat en matèria cultural i patrimonial i ha afirmat que continuarà “ reivindicant una major implicació per part del Ministeri de Cultura”. Sobre aquest tema, ha afirmat que és necessari que el Ministeri “faça públics els informes tècnics que no autoritzen el préstec de la Dama d'Elx per a poder esmenar les possibles deficiències tècniques amb l'objectiu de la volta de la Dama a la seua ciutat”.
A més, ha anunciat que el Consell sol·licitarà la volta de l'històric exemplar, “Llibre dels Repartiments dels terres entre vehins de la molt Noble i Lleial i Insigne Ciutat d'Oriola”, l'únic testimoniatge dels repartiments de terres d'Orihuela i de la comarca alacantina de la Vega Baixa del Segura duts a terme després de la reconquesta cristiana l'any 1243 i que es troba actualment a la Biblioteca de Catalunya. “Neguen la volta perquè diuen que ho van cedir a la biblioteca mitjançant un pacte verbal, del qual no existix cap documentació”, ha afegit.
Posicionar museus i centres d'art
Respecte als objectius estratègics en matèria de Museus i Galeries, el conseller ha assenyalat que “pretenem posicionar als nostres museus i centres d'art en els principals llocs nacionals i internacionals” i es duran a terme modernitzacions d'espais, noves col·laboracions i firmes de convenis amb altres institucions”.
No obstant això, ha posat de manifest “la descompensació quant a la vertebració de l'oferta museística de la Comunitat” i ha avançat la col·laboració amb la Diputació d'Alacant i l'Ajuntament per a dur a terme projectes com l'Any Sempere. A més, ha confirmat l'anunci de legislatura que va realitzar el President Mazón pel qual el Centre Cultural Les Clarisses d'Elx allotjarà la Col·lecció d'Art Contemporani de la Generalitat Valenciana que el Botànic va mantindre emmagatzemada. “Amb esta decisió aconseguirem donar visibilitat a les magnífiques obres i autors que la componen”, ha indicat.
Durant la seua compareixença ha posat en valor el Museu de Belles Arts de València, que ha qualificat de “segona pinacoteca nacional”, el reinici de les obres “parades” en el Centre del Carme, i el que l'IVAM “funciona amb absoluta normalitat, complint amb tota la programació aprovada pel Consell Rector”. A més, ha destacat l'increment de les ajudes als galeristes.
El conseller ha dedicat part del seu discurs a la promoció del llibre i la lectura i ha advocat per impulsar i promocionar la nostra indústria editorial, teatral, escènica i de belles arts per a “aconseguir la seua autosuficiència i la seua solvència, de manera que contribuïsquen a la marca cultural de la Comunitat”.
Finalment, ha destacat que la promoció del llibre i la lectura “tindrà un clar impuls amb este Consell” amb incentius fiscals i foment de l'ús del sector, passant “de la supervivència a l'ambició, del minifundisme a la cooperació, de les iniciatives benintencionades a les apostes que ens permeten créixer en dimensió”.