Rosa Pérez posarà la memòria històrica com a prioritat en la nova legislatura del Botànic II

Durant la seua etapa com a Diputada de Memòria Històrica, la nova consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha dedicat importants partides pressupostàries a l’exhumació de cossos en fosses comuns

Guardar

exhumaciones-paterna-fosa-113-23
exhumaciones-paterna-fosa-113-23

"Plena de reptes i responsabilitats". Rosa Pérez Garijo fa el salt de la Diputació de València al Consell de la Generalitat Valenciana i ho fa portant una àrea que ha marcat la seua carrera política: la memòria històrica. Després que Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) haja tornat a les Corts gràcies a una coalició amb Podem, la coordinadora general del partit republicà serà consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica en la legislatura 2019-2023. I seguirà, així, el projecte que va començar en l'administració provincial de "memòria, justícia i reparació".

La mateixa Pérez ja va admetre durant el jurament del seu càrrec i el traspàs de carteres que anirà més enllà en la recuperació de la memòria històrica durant els quatre pròxims anys i que pretén "estar a l'altura" en una etapa "plena de reptes i responsabilitats", una vegada que ja s'han posat els "pilars de recuperació de la dignitat d'aquest país amb la Llei de Memòria Democràtica valenciana: "Continuarem treballant per la memòria i la justícia".

Entre 2016 i 2019, la Diputació de València ha invertit 1.515.129,37 euros en exhumacions, principalment en el cementeri de Paterna, més una partida de 225.000 euros en la retirada de plaques, la construcció de monòlits i identificació de llocs i edificis simbòlics, segons fonts oficials. En concret, s'ha anat augmentant progressivament la inversió en la recuperació de la memòria històrica i, si en 2018 es destinaren 651.000 euros per a institucions sense ànim de lucre, ajuntaments, famílies, ajuntaments i mancomunitats, en 2019 han sigut 680.000 centrats especialment en subvencions per a identificar als cossos trobats en les fosses de Paterna.

iglesias_paterna

Fins hui, la secció de Memòria Històrica i Teatres de la Diputació confirma que s'han exhumat 13 cadàvers en el Cementeri d'Ontinyent i 423 en el Cementeri de Paterna de les fosses 22, 81, 82, 91, 92, 94, 112, 113, 128, 54, 55, 43 i 44. I amb les actuacions de 2019, que subvencionaran al 100% els treballs d'exhumacions en el Cementeri d'Alfarp, Vilanova de Castelló i Paterna (fossa 115 i 127), s'espera traure de les fosses a altres 324 víctimes. Així, en aquests quatre anys s'haurien rescatat 750 cossos.

Més enllà d'això, Rosa Pérez ha reiterat que perquè aquesta qüestió no quede relegada en l'oblit, no solament cal recuperar els cossos de les víctimes de la repressió franquista, sinó guardar el testimoniatge de les persones que queden vives hui dia per a transmetre'l a les futures generacions. En aquest sentit, la Diputació va posar en marxa el programa 'Memòria a l'Escola', que tracta de mostrar als joves què va ocórrer en un passat molt recent encara, així com d'ajudar els docents a impartir matèria relacionada amb aquesta qüestió a través de la projecció de 'Fills del Silenci', un documental en el qual participen familiars de víctimes.

Així mateix, més de 100 municipis valencians s'han adherit a un altre projecte similar, però per al públic general: 'Memòria a la biblioteca'. Pretén dotar a les biblioteques d'una selecció de llibres que inclouen una àmplia gamma de visions i aproximacions a la Guerra Civil i posterior repressió perquè la ciutadania de la província puga obtenir pels seus propis mitjans i gratuïtament informació de qualitat sobre aquest període i prop de casa.

Finalment, a més de posar en marxa la pàgina web memoriahistorica.dival.es, en la qual s'inclou una base de dades d'afusellats o un mapa de fosses comunes de la província, l'administració va obrir el passat octubre l'Oficina d'Atenció a les Víctimes de la Repressió durant la Guerra Civil i el Franquisme, la primera a la Comunitat Valenciana i segona d'Espanya, en el Centre Cultural La Beneficència, amb l'objectiu d'atendre les persones que desconeixen quin és el procés per a trobar als seus familiars o les fosses comunes en les quals creuen que poden estar.

Amb el seu salt a la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez pretén fer a la memòria històrica protagonista de les seues pròximes línies d'actuació, aquesta vegada, passant de la província al conjunt de la Comunitat Valenciana.

Destacats