L'alcalde de València, Joan Ribó, ha subratllat aquest dimecres que l'acord aconseguit en el si del Consell del Botànic és que el projecte de la taxa turística es presente i s'ajorne la seua aplicació fins a 2023 "però no més", i ha instat detractors d'aquesta mesura, com el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, al fet que pregunten per ella en territoris on governa el PSOE, com les Balears, i en els quals està vigent.
Així ho ha indicat en la roda de premsa en la qual ha donat a conéixer els actes que se celebraran a València pels 35 anys del Jardí del Túria, en ser preguntat per la discussió entorn d'aquesta taxa, i per les declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig, qui va tornar a assenyalar aquest dimarts que creu que no és el moment per a aplicar-la.
Es tracta d'un impost que han projectat els socis del govern autonòmic (PSPV-Compromís-UP), d'entre 0,5 i dos euros per jornada i a aplicar pels ajuntaments que decidisquen quan passe un any de moratòria des de la seua aprovació definitiva.
"Crec que el meu grup ha arribat a un acord del Govern de la Generalitat perquè es presente el projecte i s'ajorne fins a 2023 però no més", ha recalcat Ribó, qui ha afegit que es tracta d'un impost que té la "immensa majoria de ciutats europees" i no afecta el nombre de visitants que reben.
En aquesta línia, ha instat a preguntar a l'alcalde de Venècia, a l'alcaldessa d'Amsterdam "o a qui vulguen" i ha posat l'accent que no la paguen ni els hotelers ni els qui viuen a la ciutat sinó els visitants. "I és una cosa absolutament raonable perquè utilitzen serveis que hem de pagar els valencians, i si no ho fan ells, ho hem de fer nosaltres", com en el cas de la seguretat o la neteja.
Per això, ha instat als qui s'oposen a la taxa, com a Colomer, --qui no descarta dimitir en cas que s'aplique-- al fet que expliquen els motius d'eixa oposició perquè no els entén i no ho veu "comprensible".
"Per què no pregunten a les Balears?, per exemple, on governen ells... perquè jo he parlat amb l'alcalde de Palma i no hi ha cap problema", ha exposat Ribó, qui incideix en què "no té sentit" ja que "és una manera d'ajudar a tindre serveis de qualitat per a turistes i valencians i perquè el cost d'aquests serveis no recaiga en els que vivim en aquesta ciutat".