El pròxim 26 de maig se celebren les eleccions municipals de València 2019, a les quals s'avança una àmplia agenda de campanya on fer balanç a favor o en contra de l'actual legislatura del Govern de la Nau. Joan Ribó, candidat a l'alcaldia de Compromís, té clar que la pirotècnia continuarà sent una de les seues principals apostes: ahir va prometre un festival internacional de pirotècnia, però en aquests quatre anys ha augmentat les actuacions perquè València vibre amb la pólvora.
Segons va indicar ahir l'alcalde enfront de les Torres de Serrans, el seu equip vol llançar un concurs o festival de pirotècnia. Malgrat que encara és un esbós, va avançar al costat del regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, que possiblement se celebrarà el 9 d'Octubre, però a diferència del tradicional espectacle, tindrà un caràcter internacional. "Volem dignificar la pirotècnia valenciana, però també cridar l'atenció de la internacional i que la ciutat siga una referència, un aparador per al món", ha valorat l'edil.
Fuset ha apuntat que és necessari promocionar a aquests valencians "que són profetes de la seua terra" i dignificar el seu treball. Així, ha recordat el seu compromís de govern aquests anys amb augmentar el pagament per les mascletaes en Falles. Mentre que en 2015 es pagaven 4.000 euros per cadascuna d'elles, des de 2016 l'Ajuntament ha incrementat cada any 500 euros, per la qual cosa en 2019 el preu ha sigut de 6.000. També s'ha pagat més pels castells de focs artificials fallers (de 19.500 a 20.000), la Nit del Foc i la Cremà (de 56.000 a 59.000 en 2018 i 7.000 més en la Nit del Foc de 2019, és a dir, 66.000 euros), segons fonts oficials.
Ribó també va anunciar "introduir noves tècniques, encara que no és una novetat". A més de canviar l'orientació d'alguns espectacles o celebrar piromusicals, s'han creat nous, com és el cas de la Mascletà Vertical que va encendre el cel de València. Van ser 100 metres d'espectacle en els quals els Caballer i Amstel van tirar 600 quilos de pólvora en 5.000 trets durant tot just 11 minuts.
"No volem que la pólvora es quede només en les Falles, sinó que hi haja diversificació, com hem fet en introduir-la en les Campanades de Cap d'any, la Cavalcada de Reis o la Gran Fira". El regidor ha justificat que aquesta aposta no és sol perquè agrada a valencians i turistes, sinó perquè "cada euro invertit es repercuteix en l'economia local" i ajuda especialment als comerços i l'hostaleria, per la qual cosa el seu impuls aporta riquesa a la ciutat.
Tant Pere Fuset com Joan Ribó han defensat que la seua proposta de festival seria un gran reclam per a seguir el compromís que van fer en 2015 i han avançat que tenen previstes reunions amb experts per a veure els millors emplaçaments. Per a ells, han explicat, seria bona oportunitat fer-ho el 9 d'Octubre en diversos espais de València que combinen la indústria valenciana i l'estrangera d'aquests espectacles.