La Diputació de València restaurarà un lot de peces provinents del MUPA, el Museu del Palmito d'Aldaia, que van ser danyades per la DANA del passat 29 d'octubre. Segons ha explicat el diputat de Cultura de la corporació provincial, Paco Teruel, "els museus de la Diputació, l'ETNO i el Museu de Prehistòria, han rebut ja el primer lot de palmitos del Museu d'Aldaia afectats per la inundació".
Les peces, que ha depositat el mateix director del museu, Francesc Martínez, en el Centre Cultural la Beneficència -complex que alberga els museus de la Diputació de València que participaran en les labors de recuperació-, estan sent sotmeses a una primera avaluació per part d'especialistes dels dos museus, així com per una restauradora de l'àrea de Cultura de la institució, especialista en palmitos, que s'ha oferit voluntària per a dur a terme els treballs.
Segons ha assenyalat Paco Teruel, "amb l'arribada dels palmitos al Centre Cultural la Beneficència s'inicia una nova fase, la dels treballs tècnics per a intentar salvar el major nombre de peces possible".
El Museu del Palmito d'Aldaia és, junt amb el de la Rajoleria de Paiporta, un dels més afectats per l'aigua. L'àrea de Cultura de la Diputació de València ha seguit des del primer moment l'evolució de l'impacte de la DANA en el patrimoni dels museus que formen part de l'Etnoxarxa, a la qual pertanyen els dos museus esmentats. Fins al moment s'han realitzat diverses accions relacionades amb el rescat 'in situ' i l'avaluació dels objectes afectats, a més de facilitar una guia amb mesures de xoc per a la conservació de peces en els moments inicials i el seu posterior tractament.
En el marc d'ajudar als municipis afectats en la seua reconstrucció després de la catàstrofe, inclòs l'àmbit cultural, els tècnics de l'ETNO han posat en marxa el seu pla per a oferir ajuda i suport tècnic als 32 museus que formen l'Etnoxarxa. El Museu del Palmito és un dels museus d'esta xarxa etnològica de la corporació provincial.
El MUPA
El Museu del Palmito d'Aldaia està situat a la Casa de la Llotgeta (segles XVI-XVII) i és el centre de difusió del ventall d'Aldaia i de la Comunitat Valenciana. En ell trobem una extensa representació de palmitos, amb cronologies que van des del segle XVII fins als nostres dies, així com un ampli repertori de maquinària tradicional, peces i utensilis típics del seu procés d'elaboració. Una col·lecció extraordinària en la qual es poden apreciar els diferents estils, modes i materials utilitzats al llarg de la seua història.