Fins a 15.000 euros de sanció podrien imposar-se a aquells consumidors de prostitució que obtinguen sexe a canvi de diners en carreteres autonòmiques, en el cas que fructifiquen els canvis en la Llei de Carreteres en els quals treballa la Generalitat.
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha anunciat que s'ha sol·licitat a la conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat la modificació de diversos articles d'aquesta norma, datada de 1991, perquè es puga sancionar aquesta pràctica amb l'objectiu d'"establir una societat lliure de prostitució".
Concretament, la proposta pretén incloure un nou article al final del Títol VIII de la normativa autonòmica sobre carreteres on es prohibisca "l'ocupació temporal de les zones de domini públic, de protecció i de reserva per a realitzar en ella usos i activitats relacionades amb la prestació de serveis de naturalesa sexual" establint-se, a més, "un procediment d'actuació de suport i protecció a les persones que realitzen usos i activitats relacionades amb la prestació de serveis de naturalesa sexual".
D'altra banda, des de la Conselleria es demana incorporar un altre apartat que definisca com a infracció greu "sol·licitar, negociar o acceptar, directament o indirectament, serveis sexuals retribuïts en els espais subjectes a aquesta llei", deixant clar que "en cap cas les conductes detallades en aquests articles seran motiu de sanció per a les dones en situació de prostitució o víctimes d'explotació sexual".
En aquest sentit, adquirir sexe de pagament en les vies de titularitat autonòmica es considerarà com una infracció greu que podrà ser sancionada amb multes d'entre 3.001 i 15.000 euros.
Model valencià per a erradicar la prostitució
Gabriela Bravo ha participat aquest matí en el Fòrum Feminista "Propostes Ordenança Prostitució", organitzada per l'àrea de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València. Durant la seua intervenció ha explicat que el model valencià per a erradicar la prostitució està basat "en la necessitat de garantir drets fonamentals perquè sense ells no podem parlar de democràcia".
En aquest sentit, la consellera ha defensat que, encara que cal "posar el focus en els proxenetes", també "cal mirar-les a elles, que no estan ací per la seua voluntat sinó perquè continuem arrossegant un concepte de societat patriarcal en el qual hi ha homes que consideren que tenen dret a pagar pel cos d'una dona".
La Generalitat Valenciana treballa des de fa 15 mesos en mesures concretes que marquen un camí cap a l'abolició de la prostitució, com el cas de la modificació de la Llei d'Espectacles i el model d'Ordenança Abolicionista "per a acabar amb aquest fenomen que ens avergonyeix", ha incidit la titular de Justícia, Interior i Administració Pública.