El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit aquest dijous que el nou model de finançament autonòmic beneficiarà "claríssimament" a la Comunitat Valenciana, encara que ha reconegut que l'acord entre les autonomies "no serà fàcil ni feliç perquè al final tothom ha de cedir".
Així ha valorat, en roda de premsa al costat de la ministra de Ciència, Diana Morant, l''esquelet' del finançament que va presentar el Ministeri d'Hisenda la setmana passada i al qual les comunitats poden realitzar aportacions fins a finals de gener.
Puig, també líder del PSPV, ha defensat que la proposta del Govern és "rigorosa" i té en compte diversos escenaris, per la qual cosa ha garantit que l'estudiaran a fons els experts de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), que "fa temps" van presentar la seua proposta de reforma basada en la singularitat de les CCAA i la igualtat entre ciutadans.
"Ens carregarem de raons", ha asseverat, destacant que ara s'inicie un debat pendent des de 2014 quan va caducar l'actual sistema de finançament. També ha ressaltat que Hisenda tinga en compte la població ajustada com a criteri per la importància de la despesa en sanitat.
"LLEIALTAT FEDERAL"
A partir d'ací, Puig ha assenyalat que "caldrà fer uns ajustos" en funció de les característiques de cada comunitat, però ha garantit que la Generalitat ajudarà a "buscar una solució que siga compatible amb els interessos de tots". Es tracta, ha il·lustrat, de mantenir una "lleialtat federal" i de pensar tant en l'interés general com en el dels valencians i el de la resta d'espanyols.
Preguntat sobre l'anàlisi de Fedea sobre la població ajustada, que estima que la Comunitat seria una de les CCAA perjudicades, ha remarcat que és un estudi sobre una de les opcions plantejades per Hisenda i que prefereix esperar a les anàlisis de l'IVIE, encara que ha traslladat el seu respecte per la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada. "La ministra (M. Jesús Montero) ha dit en diferents ocasions que el resultat final no pot ser negatiu per a les comunitats infrafinançades, no tindria sentit", ha abundat.
Per tot això, Puig ha posat l'accent que el nou model ha de ser transparent i en què és "absolutament imprescindible" que isca secundat per una majoria àmplia en el Congrés, a més de posar d'acord a les autonomies.
Dit això, ha reiterat que el finançament no és "ni un partit de futbol ni una carrera" entre CCAA, per la qual cosa "no hi ha ni guanyadors ni perdedors" i es tracta de buscar un sistema just per a mantenir l'Estat del Benestar "en tota Espanya".
"Serà un debat intens, però ara almenys podem discutir sobre un paper", ha constatat, i ha pronosticat que "el resultat segur que serà millor per a la Comunitat Valenciana" encara que "una altra cosa és quan es produïsca l'acord i en quines condicions".
DEBAT RIGORÓS
Posteriorment, després d'analitzar l''esquelet' al costat del conseller d'Hisenda, Vicent Soler, Puig ha aprofundit en la necessitat d'abordar el finançament "des del rigor i amb tots els arguments tècnics necessaris". L'objectiu, ha recalcat, és que tots els ciutadans es vegen beneficiats perquè és l'"única via" d'avançar en el mandat constitucional d'igualtat entre espanyols.
Fins llavors, ha avançat que la Generalitat plantejarà que es modifiquen algunes qüestions, com el fet que la variable de repartiment dels costos fixos beneficie al conjunt de les autonomies "i no únicament a algunes".
Tot això ho analitzarà aquest divendres 10 la comissió mixta entre el Consell i Les Corts, convocada pel conseller Soler a les 11 hores a la Sala Vinatea del parlament valencià al costat del comité d'experts i representants dels grups polítics.