Puig i Oltra convoquen la mesa interdepartamental que porta des de març sense reunir-se

Les propostes d'Oltra giren al voltant de tres eixos, la inclusió d'Igualtat i Educació en la CECOPI, la convocatòria de la mesa interdepartamental així com un nou model d'elaboració de pressupostos

Guardar

oltra
oltra

El president, Ximo Puig, i la vicepresidenta i portaveu de la Generalitat, Mónica Oltra, han acordat aquest dimecres tornar a convocar la comissió interdepartamental d'actuació contra la pandèmia que porta sense reunir-se des del 23 de març, així com incorporar a les conselleries d'Educació i Polítiques Inclusives al Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI). D'aquesta manera, es posa en marxa una de les eines que la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives demanava des de fa mesos, per a consensuar totes les decisions de la pandèmia amb la majoria del Consell. Una de les novetats amb les quals s'ha saldat aquesta reunió, tan esperada, és la inclusió de les conselleries d'Educació i Igualtat en la mateixa CECOPI, una de les peticions de Compromís a la qual el president del Consell, Ximo Puig, ha donat llum verda. D'aquesta manera, les propostes d'Oltra giren al voltant de tres eixos, la inclusió d'Igualtat i Educació en la CECOPI, la convocatòria d'aquesta mateixa mesa així com un nou model d'elaboració de pressupostos.

La CECOPI té per objecte l'anàlisi de la informació, així com la coordinació i el seguiment de les actuacions que corresponen a la Generalitat, en el marc del Sistema Nacional d'Alerta Precoç i Resposta Ràpida (SICAS). Es considera que aquesta Mesa és l'òrgan de coordinació efectiu del qual s'ha dotat el Govern valencià per a posar en comú els coneixements competencials de cada departament, amb l'objectiu d'unir la intel·ligència col·lectiva i les diferents mirades que componen aquest Consell plural, al servei dels valencians i valencianes. Per la mateixa raó i amb motiu de la constitució per part del president del Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI), s'ha plantejat la necessitat de participar en aquest òrgan tant la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, com la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport. En la CECOPI s'han adoptat mesures com el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana amb motiu de la pandèmia o el toc de queda prorrogat en diverses ocasions. Es tracta d'un òrgan que es constitueix amb motiu d'estats d'emergència (es va convocar amb l'arribada de l'Aquarius, la DANA o incendis) i agrupa les parts actores que tenen competències o capacitat d'acció en un estat d'emergència determinat.

"Mai és tard si aquesta és bona", ha assegurat la també consellera de Polítiques Inclusives en acabar la seva reunió d'hora i mitja amb Puig, una trobada que feia setmanes que venia demanant després de les últimes discrepàncies entre tots dos i entre el PSPV i Compromís, algunes d'aquestes diferències per la gestió de la pandèmia.

Mentre també es reunia la comissió de seguiment del Govern del Botànic, Oltra ha celebrat que "és un dia de trobades" i ha destacat que Puig i ella coincideixen en la necessitat d'avançar en "la cogovernança necessària en un govern de coalició plural".

Però, ha defensat en declaracions als mitjans, "el més important és la pandèmia i la situació de sofriment col·lectiu", per la qual cosa han acordat reprendre la interdepartamental que reuneix a tot el Consell i que es va convocar el 9 de març "mitjançant decret del president". "No podem oblidar que cada dia en aquest país està morint gent", ha recalcat.

Oltra ha cridat així a "posar tota la intel·ligència col·lectiva d'aquest govern al servei d'una gestió que protegisca la salut i la vida". Per això també han pactat incloure Educació i Polítiques Inclusives en el CECOPI, perquè "no és poca cosa preservar la salut dels nens i dels més vulnerables: els majors i les persones dependents".

Al seu judici, són acords importants i que interessen a "els homes, dones i nens que viuen en la Comunitat". "Tot el govern ens hem de conjurar per a com més aviat millor trobar una solució a la crisi", ha exhortat.

El seu objectiu és que la taula interdepartamental es convoque en els pròxims dies davant la proximitat de Nadal, perquè porte "molts mesos sense reunir-se", mentre l'ampliació del CECOPI es farà oficial en la pròxima convocatòria.

Oltra ha reconegut que havia demanat "en alguna ocasió" que es reprenguera la interdepartamental, però ha recordat que la gestió de la pandèmia és difícil "especialment en la Conselleria de Sanitat". També va sol·licitar l'entrada del seu departament en el CECOPI des de març, quan depenia de Delegació de Govern.

"CLIMA D'AGERMANAMENT"

En tot cas, ha defensat que sempre han tractat de treballar per a millorar l'acció col·lectiva del govern i la cogovernança del govern PSPV - Compromís - Unides Podem. "Hem coincidit tant el 'president' com jo que cal avançar en aquests espais de trobada", ha asseverat.

I ha garantit que el  tripartit "segur" que sortirà reforçat d'aquesta reunió, "sens dubte", a més de ressaltar que ha transcorregut "en el clima que caracteritza al Botànic de trobada i agermanament".

Les últimes discrepàncies entre Oltra i Puig es deuen tant al pressupost de la Conselleria d'Igualtat com a les restriccions adoptades per a fer front al coronavirus. A això es va sumar la setmana passada que la vicepresidenta va fer públic en Twitter que l'estratègia valenciana de recuperació que va anunciar el 'president' en un gran acte era un document de treball que haurà de ser "consensuat".

Puig (PSPV) i Oltra (Compromís) han coincidit des de llavors en actes com la commemoració del 25N, Dia Internacional de l'Erradicació de la Violència contra la Dona, la sessió de control de les Corts o el ple del Consell.

UN NOU MODEL DE PRESSUPOSTOS

L'elaboració del pressupost és un acte polític que determina l'acció del Govern i el compliment dels acords aconseguits en el Pacte del Botànic, que és la guia que marca l'acció del Consell. Per això, s'ha proposat que el mecanisme de negociació de pròxims pressupostos canvie i s'ajuste a les necessitats d'un govern de coalició. Això significa passar d'una elaboració de pressupostos radial en la qual la Conselleria d'Hisenda acorda per separat amb cada Conselleria els comptes fins a donar amb el resultat final, a una conformació del document pressupostari que ha de tenir primer l'acord dels partits que componen el Pacti del Botànic. L'acord marca la data de presentació i no a l'inrevés.
Destacats