El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que el Pla Convivint d'Infraestructures Socials, que desenvolupa la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de manera conjunta amb la resta d'administracions públiques, és un model del "projecte de progrés, solidaritat i justícia social" en el qual treballa el Consell des de 2015.
Puig ha visitat, juntament amb la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, la nova residència municipal de persones majors de Vinaròs, que és una de les instal·lacions incloses en aquest pla. Allí ha subratllat que les instal·lacions representen precisament un "símbol" del model assistencial que promou el Govern valencià.
"En la pandèmia hem vist l'important que és el tracte que se li dóna als majors; és una qüestió de dignitat i de decència de la pròpia societat", ha dit el màxim responsable del Consell, que ha remarcat també l'esforç que realitza la Generalitat per a "generar polítiques que afavorisquen la vida de les persones, sobretot de les més vulnerables".
"Un atribut fonamental del que pensem que ha de ser el futur de la Comunitat Valenciana és la inclusió en tots els àmbits de la vida", ha assenyalat també Puig, qui ha agregat: "Espere que puguem avançar com més de pressa millor en el pla Convivint, perquè, sens dubte, les persones majors de la Comunitat Valenciana s'ho mereixen".
Per part seua, la vicepresidenta ha ressaltat que aquest projecte, "esperat durant molt de temps", és el primer que incorpora tots els aprenentatges adquirits durant la COVID-19 i respon al "nou model residencial impulsat per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives molt abans de la pandèmia, però que ha revelat l'important que era".
En aquest sentit, ha explicat que la residència de Vinaròs es basa en l'estructuració de les estades com a mòduls convivencials, de manera que el centre "s'assemble el més possible a una llar".
Cada unitat convivencial, ha assenyalat Oltra, està configurada com una casa en la qual conviuen entre 15 i 25 persones i, per tant, "no hi ha un menjador per a 200 persones ni corredors amb habitacions juntes que semblen una institució o un hospital".
Aquest model, ha destacat, "ens fa ser més resilients davant possibles pandèmies, perquè l'aïllament és més fàcil, però també fa més amables i més pròxims els espais de manera que es configuren com una família".La vicepresidenta ha explicat que el centre per a persones majors de Vinaròs, que forma part del Pla Convivint, compta amb una capacitat de 145 places, de les quals inicialment 85 seran finançades per la Generalitat a través d'una inversió d' 1,8 milions d'euros.
Pla Convivint
El Pla Convivint d'Infraestructures de Serveis Socials suposarà una inversió de 561 milions d'euros per a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions, que permetran la creació de 6.600 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, com les persones majors, amb diversitat funcional o salut mental.El pla, que es finançarà amb fons propis de la Generalitat, així com amb els procedents de les ajudes europees i algunes aportacions municipals, té entre els seus objectius la cobertura de les necessitats i l'avanç cap a l'equitat territorial, juntament amb la finalització d'obres pendents de plans posats en marxa per anteriors governs, i la lluita contra la despoblació, mitjançant la posada en marxa, en aquest últim apartat, de serveis de proximitat en l'àmbit rural i d'interior.
En l'àmbit de persones majors, Convivint contempla 100 actuacions i una inversió de 279 milions d'euros, que permetran duplicar el nombre de residències públiques i multiplicar per 12 els recursos d'atenció diürna, a més d'instal·lar punts d'atenció en la proximitat en el món rural, que consistirà en un centre de dia amb extensions que seran gestionades pel mateix personal, i que en la seua majoria seran a la província de Castelló.