El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la consolidació de la Comunitat Valenciana com 'hub' europeu de mobilitat sostenible i ha proposat que València siga seu permanent de la convenció de bateries que organitza cada any l'Associació de Fabricants Europeus de Bateries Automotrius i Industrials (Eurobat).
El cap de l'Executiu valencià ha fet aquestes declaracions en Fira València, durant la seua intervenció en el congrés internacional València Battery Convention 2023, on ha mostrat la seua satisfacció per l'elecció de València per a la realització d'aquesta trobada, que "amplifica -ha dit- les nostres fortaleses com a terra d'inversions, visibilitza els nostres avanços en mobilitat i ens situa com a fòrum de debat d'aquesta indústria en transformació".
"Aquest fòrum és útil, necessari, imprescindible", ha indicat Puig, i ha demanat a Eurobat la possibilitat de mantenir a València com a seu anual del congrés. Puig ha assenyalat a més que la Comunitat Valenciana és "una ferma aliada" d'Europa per a accelerar la descarbonització i la mobilitat sostenible.
En el transcurs de l'acte, Ximo Puig ha defensat que la sostenibilitat ha d'estar sempre associada al desenvolupament econòmic i social, i, en aquest sentit, el president ha recordat que la UE ha situat l'horitzó de la neutralitat climàtica en 2050 i està potenciant les eines per a un canvi real, una cosa de la qual constitueix una prova la Battery Convention que acull València en aquesta edició i en la qual participen empreses europees, asiàtiques i dels EUA.
Terra d'oportunitats
El màxim responsable del Consell ha subratllat que la Comunitat Valenciana demostra "amb fets concrets" que "té les bateries carregades per a impulsar la nova mobilitat i l'emmagatzematge". Tal com ha recordat, fa set anys, l'Aliança Europea de Bateries va inspirar a la Generalitat en les seues polítiques cap a una nova indústria.
Gràcies a això, assegura el president, "hui la Comunitat Valenciana compta amb empreses líders, coneixement i experiència en les àrees de mobilitat, energia i indústria i el balanç està sent il·lusionant". "Transitem cap a l'autonomia energètica en l'horitzó 2030-2035, tenim projectes tractors lligats a l'electromovilitat, com la gigafactoria de Sagunt, estem en els corredors de les noves energies, com l'hidrogen verd i l'Aliança Valenciana de Bateries avança"
"Ací, aquest sector ha forjat un ecosistema atractiu i un horitzó d'oportunitats per a l'inversor", ha subratllat el president, que considera que "l'aliança valenciana" avança i hi ha moltes empreses "col·laborant pel bé comú".
En aquesta línia Ximo Puig ha recordat que la Comunitat Valenciana compta amb companyies líders en emmagatzematge, instituts tecnològics que busquen solucions davant les matèries crítiques i projectes de reciclatge de bateries.
El president considera que Europa està en un moment clau de definició, i la industrialització és fonamental, ja que una "Europa potent necessita una indústria potent com a pilar fonamental" i, en aquest sentit, ha reivindicat una Política Industrial Comuna "de nova generació", que atenga "la mobilitat sostenible i la descarbonització".
Seguretat jurídica
"Estem en el quilòmetre zero de la indústria de les bateries, i la base és la seguretat jurídica", ha remarcat el president, que ha coincidit amb Eurobat en la necessitat de garantir "marcs reguladors clars i que faciliten la innovació, el desenvolupament empresarial i la inversió".
En aquesta línia, el president de la Generalitat ha situat a la Comunitat Valenciana com a "aliat" per a desenvolupar aqueix "espai pilot de regulació", ja que, tal com ha assenyalat, "la innovació no es pot parar per falta de normes adequades".
Paral·lelament, el cap de l'executiu valencià ha llançat un missatge de cooperació entre empreses, sector públic i privat i totes les institucions a escala europea i ha subratllat que "la via a la descarbonització implica donar totes les facilitats a l'empresa responsable amb agilitat, amb suport, amb una Administració cooperadora que, en lloc de multiplicar la burocràcia, multiplique les oportunitats, perquè aquesta transició necessita velocitat per a superar totes les dependències".
Així mateix, el responsable del Consell ha recordat que, amb aqueix propòsit, la Comunitat Valenciana està aconseguint acords amb empreses globals, moltes d'elles presents en aquest congrés, amb inversions o marcs de col·laboració amb Volkswagen, Ford, BP, Enagás o Iberdrola, que són el "millor dividend de la nostra reputació", que compten com a aval amb l'estabilitat i que constitueixen un "impuls per a convertir-nos en el pol de mobilitat sostenible del sud d'Europa".