Política

La protesta pel dret a l'habitatge sobrepassa els límits de la Plaça de l'Ajuntament

Els integrants de l'acampada han manifestat la seua intenció d'expandir-se a altres llocs públics de la ciutat si les institucions no estableixen "canvis efectius"

Ana Aznar

1 minut

Acampada a favor del dret a la vivenda en la Plaça de l'Ajuntament de València

Es complixen sis dies des que es va establir l'acampada pel dret a la vivenda en la Plaça de l'Ajuntament de València. Els seus integrants asseguren que seguirà allí almenys fins diumenge que ve, dia en què es decidirà si continuar. A més, també s'han proposat dur a terme mètodes nous de pressió, com traslladar-se a altres espais públics de la ciutat, impulsar la celebració de noves marxes de protesta o sumar-se a vagues de lloguer o consum.

"No ens rendirem fins a aconseguir els nostres objectius, perquè ens va la vida. L'acampada és una estratègia política que es construïx dia a dia. Hem recuperat la plaça de l'Ajuntament i l'hem feta nostra, com a símbol del veïnat en resistència. Ara anem un pas més enllà: si no tenim casa, ja no ens val només la plaça. Ho volem tot i ho lluitarem tot", ha indicat Alba Font, una de les plataformes de l'acampada.


Són desenes de persones les que continuen acampades des que dissabte passat van decidir ocupar la plaça per a continuar amb les demandes de la multitudinària manifestació 'València s'ofega' convocada pel moviment València no està en venda. Fins a la data, els acampats han assegurat la seua intenció de continuar en el lloc fins al diumenge. No obstant això, des de l'organització recalquen que això no suposa la fi, ja que diàriament decidixen mitjançant la celebració d'assemblees si seguir o no amb l'acampada.


L'objectiu principal dels manifestants és clara: aconseguir que s'apliquen les demandes que es van fer durant la marxa. Per a aconseguir este objectiu, els protestants continuaran “construint xarxes populars a favor de la vivenda”, arribant fins i tot a expandir l'acampada a altres localitzacions de València. Des de les organitzacions que participen en la iniciativa expliquen que és necessari que la ciutat pare per la crisi de la vivenda i l'escalada de la turistificació.


També tenen al cap tornar a convocar manifestacions i, al seu torn, sumar-se a les idees d'agrupacions sindicals d'una realitzar vaga de lloguers o una vaga de consum. Concretament, es proposa deixar de comprar en empreses que "destruïxen el territori i especulen amb la vivenda" i les que "fan préstecs a la Generalitat i als ajuntaments".


Estes “mesures de pressió”, com ho han catalogat els acampats, s'han decidit de manera col·lectiva i només es posaran en marxa si no s'aprecien “canvis reals i efectius”. Segons han informat, este divendres tenen la intenció d'entregar les seues reivindicacions per registre d'entrada al Govern, a la Generalitat i a l'Ajuntament de València.


"No podem menjar ciment”


Els integrants de l'acampada han mostrat el seu rebuig a la proposició dels representants polítics de construir noves llars com a solució. “No podem menjar ciment”, ha sentenciat Marta Sanchis, portaveu de la protesta. Des de València no està en venda demanen a les administracions que tinguen voluntat política i han advertit de la possibilitat que s'establisca una vaga general davant la crisi de la vivenda. A més, ha explicat que les propostes plantejades pel Govern, el Consell i l'Ajuntament tenen parany. "En el context en el qual estem, les mesures han de ser dràstiques: una moratòria d'un any no és res", ha subratllat.


Peticions


Els acampats sol·liciten al president del Govern, Pedro Sánchez, que es regulen els lloguers en funció a la renda, la prohibició de compra de vivenda per part de fons d'inversió i el foment de models cooperativistes. A més, exigixen que es paralitzen els desnonaments sense alternativa residencial i s'invertisquen fons a crear un parc públic de vivenda.


Entre peticions fetes les al president de la Generalitat, Carlos Mazón, es troba l'aplicació de la Llei estatal de Vivenda. D'altra banda, demanen que s'obligue grans forquetes a renovar contractes a famílies sense recursos. Unes altres de les seues propostes són posar "fi a la promoció turística", anteposant als veïns i als productes de proximitat, i no modificar la protecció de l'horta de València.


A l'alcaldessa de València, María José Catalá, li demanden la declaració de València com a zona tensionada per a regular els lloguers, crear un parc públic municipal o estudiar la prohibició dels apartaments turístics, al costat d'una moratòria de llicències hoteleres. Demanen a més revertir la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port a sòl agrícola, mantindre l'Albufera i l'horta com a "espais intocables" i paralitzar projectes urbanístics com els Programes d'Actuació Integrada (PAI).