El programa ZERO d'energia solar als instituts reduirà les emissions de CO₂ en més de 9.000 tones a l'any

Raquel Tamarit ha destacat que “des d’Educació creem una important planta fotovoltaica pública, urbana, pròxima i diversificada en 114 instituts de 71 poblacions”

Guardar

Mireia Mollà i Raquel Tamarit, consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i d'Educació, Cultura i Esport, respectivament
Mireia Mollà i Raquel Tamarit, consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i d'Educació, Cultura i Esport, respectivament

La consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, i la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, han presentat, als equips directius dels centres educatius implicats i els representants dels municipis on s'ubica, la primera fase del nou programa 'ZERO, energia de proximitat'.

Aquest programa consisteix en la instal·lació de panells fotovoltaics per a generar energia solar neta en 114 instituts públics, distribuïts en 71 municipis al territori valencià.

Per comarques, seran 17 instituts de 14 poblacions de les de Castelló, 57 de 32 pobles i ciutats de les comarques de València i 40 instituts de 25 municipis de les comarques d'Alacant.

Segons la titular d'Educació de la Generalitat, "es tracta d'una important planta fotovoltaica pública, urbana, descentralitzada i de proximitat, que generarà l'energia elèctrica que necessita cada institut i els transformarà en autosuficients, autogeneradors d'energia neta i renovable", i hi ha afegit: "però no només això, produirem excedent energètic".

La consellera Mireia Mollà ha destacat "la importància i la transversalitat d'un projecte que va nàixer en la conselleria que dirigeix i ha acabat per esdevenir una idea compartida entre diversos departaments de la Generalitat i desenes de municipis".

"Es tracta d'una primera fase en la qual els 114 instituts estalviaran 6,9 milions d'euros en la factura de la llum anualment. A més, en dos anys la inversió que fem des d'Educació estarà amortitzada. Els beneficis educatius, socials i mediambientals del programa són inqüestionables: el nostre alumnat no només continuarà abordant a classe la importància de fer front a l'emergència climàtica, també allà on estudien, als seus instituts, veuran que tenen l'exemple concret d'una gestió sostenible dels recursos energètics", hi ha afegit Raquel Tamarit.

Per la seua banda, Mollà ha explicat que, "tan sols en aquesta primera fase, entre 5.000 i 7.000 famílies en risc de vulnerabilitat es podran beneficiar dels excedents elèctrics generats per les instal·lacions fotovoltaiques dels instituts. Una xifra que, a mesura que es complete la instal·lació de plaques solars als centres educatius, augmentarà fins a beneficiar prop de 18.000 llars amb dificultats per a afrontar la factura de la llum".

"És un projecte que només té avantatges, perquè s'assoleix l'autoproveïment energètic dels centres educatius; es reparteixen els excedents entre les famílies més vulnerables, per a no deixar ningú arrere en el procés de transició ecològica, i s'accelera la descarbonització reduint la nostra petjada", ha valorat la consellera Mollà.

Planificació de la primera fase d'implantació de ZERO

La consellera Tamarit ha comentat que "la primera fase d'implantació del programa es desenvoluparà amb un pressupost de 14,47 milions d'euros per part de la Conselleria d'Educació. Durant la pròxima tardor publicarem la licitació dels projectes d'execució, les direccions d'obra i la instal·lació dels panells solars als 114 instituts fixats. Durant el primer trimestre de 2023 tenim previstes les adjudicacions i en la primavera de l'any que ve començarem la instal·lació dels panells fotovoltaics".

"Una vegada implementada la primera fase, procedirem a ampliar el programa fins a arribar als 360 instituts públics de tot el territori valencià", hi ha afegit Tamarit.

Mireia Mollà ha indicat que "amb la implantació de renovables en aquesta primera fase, les emissions de CO₂ es reduiran en més de 9.000 tones a l'any, una petjada que disminuirà un màxim de 58.500 tones una vegada s'haja completat la instal·lació fotovoltaica en els 360 centres educatius repartits per la Comunitat Valenciana".

La Conselleria de Transició Ecològica coordinarà, a través de 'Municipis en xarxa', un projecte al qual s'han adherit més de 250 municipis per a impulsar les energies renovables i impulsar les comunitats energètiques municipals, i que els excedents generats a les instal·lacions educatives beneficien els qui més ho necessiten a través dels Serveis Socials dels ajuntaments.

Destacats