El Programa Alba ha atés a 1.310 dones víctimes d'explotació sexual en huit mesos de funcionament

L'equip que ho compon realitza eixides amb unitats mòbils a les zones on es duen a terme activitats d'explotació sexual

Guardar

Una dona, d'esquena, en un carrer
Una dona, d'esquena, en un carrer

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat que el programa Alba d'atenció a dones víctimes d'explotació sexual de l'àmbit de la prostitució o tracta ha atés, des de la seua posada en funcionament fa huit mesos, "a 1.310 dones en la Comunitat Valenciana".

El programa Alba s'emmarca dins de l'Estratègia Valenciana contra les Violències Sexuals, i cerca donar "resposta immediata i urgent a la situació en la qual es troben aquestes dones" a través del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, ha assenyalat.

Aquestes xifres de les atencions realitzades, ha indicat la vicepresidenta, demostren "la necessitat d'un programa d'aquestes característiques", que té com a objectiu l'atenció integral perquè aquestes dones "puguen eixir d'aqueix context i construir el seu projecte de vida independent".

Les professionals que integren l'equip del programa, a més d'oferir atenció en les oficines, duen a terme eixides mitjançant unitats mòbils a les zones i llocs on es té coneixement o indicis que es desenvolupen activitats d'explotació sexual.

Aitana Mas ha destacat que l'èxit del programa està en el treball que porten a cap aquestes unitats "que es desplacen allà on estan les dones prostituïdes per a fer la detecció i acompanyar-les sempre en un equilibre entre l'atenció directa" i, al mateix temps anar "reconstruint psicològicament" per a poder eixir de la seua situació.

Equips de treball

Els equips, un en cada província, estan integrats per un total de 9 persones professionals: dues treballadores socials, dues educadores socials, una psicòloga, una advocada, una integradora social, una dona supervivent amb formació en mediació que assessora i acompanya a l'equip, i una administrativa.

La vicepresidenta ha indicat que l'objectiu d'incloure la figura d'auxiliar de supervivent ha sigut "facilitar l'acompanyament a la resta de l'equip en les primeres fases de contacte i vinculació amb les dones usuàries, i sobretot en el treball de camp itinerant".

Les dones que entren en el Programa Alba reben assessorament i atenció social integral en tots aquells aspectes que precisen i que promoguen la seua promoció personal i social, el seu accés i la inserció en els recursos comunitaris per a la seua eixida de la situació d'explotació sexual.

La intervenció també inclou atenció psicològica per a promoure aquells factors de resiliència que els permeta acomplir un projecte vital satisfactori per a elles. També es treballa l'adquisició d'habilitats prelaborals i de qualificació professional, a més d'oferir-los atenció jurídica.

D'altra banda, el Programa Alba també desenvolupa accions de sensibilització i prevenció de l'ús de la prostitució, i treballa coordinadament amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, Fiscalia o Jutjats, en aquells casos en els quals detecten situacions que puguen ser constitutives de delicte.

En aquests casos, es preveu oferir a les dones víctimes acompanyament especialitzat i l'acolliment immediat en la xarxa residencial de dones víctimes.

Atencions i actuacions realitzades

El balanç del programa des del 15 d'octubre de 2021 fins al 30 de juny d'enguany informa de 4.236 atencions; 3.085 han sigut atencions de caràcter social, 679 jurídiques i 472 atencions psicològiques.

Des dels serveis de les tres províncies també s'han executat 1.304 actuacions: 462 eixides a pisos, 404 eixides a clubs, 124 a zones urbanes i 314 a zones de carretera i polígons.

A més, s'han fet 830 acompanyaments per a gestions sanitàries, socials i administratives, 370 plans individualitzats d'intervenció i 69 itineraris d'inserció laboral.

El programa ofereix també a les dones allotjament immediat en cas que no ho tinguen i vulguen abandonar la situació d'explotació en la qual viuen. En aquests casos, se'ls explica la seua situació legal i les seues possibilitats, i se'ls acompanya en el procés d'eixida de la situació en la qual es troben, utilitzant els serveis existents en la xarxa pública, tant per a elles com per als seus fills i filles.

Respecte a ingressos en la xarxa residencial, en aquest període de temps s'ha facilitat allotjament a 59 dones i 22 filles i fills menors a càrrec seu.

Arxivat a:

Destacats