Els camions pugen al tren en la primera autopista ferroviària d'Espanya

Esta autopista ferroviària transportarà 10.000 contenidors anuals entre València i Madrid reduint en un 85% les emissions de CO₂

Guardar

Autopista ferroviària de València
Autopista ferroviària de València

Comença a funcionar la primera autopista marítima-ferroviària d'Espanya que connecta València i Madrid. Un projecte de col·laboració publicoprivada, impulsada des de l'Autoritat Portuària de València amb la participació de les empreses Tramesa i TransItalia, que ha suposat una inversió per part del Ministeri de Transports de 20 milions d'euros. Esta autopista permetrà el trasllat ferroviari de semiremolcs de camions procedents d'Itàlia per via marítima, pujant-los a un tren quan arriben al Port de València, per a evitar així el trànsit per les carreteres espanyoles i les seues emissions de CO₂.

Una infraestructura que no sols farà més eficient el trasllat de mercaderies entre València i Madrid, sinó que, a més, actuarà com un pont estratègic cap a Europa. I és que València connectarà directament amb Itàlia i amb Grècia per a, després, transportar la mercaderia a Madrid a través d'esta autopista ferroviària. No obstant això, l'expansió no acaba ací. I és que l'objectiu és invertir altres 20 milions d'euros per a fer efectiva la connexió amb Portugal i, a llarg termini, amb el corredor Atlàntic.

El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha assistit a la inauguració d'esta autopista ferroviària que permetrà pujar al tren 10.000 contenidors a l'any. "Este nou servici és clau per a descarbonitzar la logística i impulsar un transport més sostenible i competitiu", ha puntualitzat. Així, l'objectiu és aconseguir que, en 2030, "el 10% de la mercaderia viatge amb tren i no per carretera". Actualment, este percentatge es troba en el 4% enfront del 17% de la mitjana europea.

Com ha destacat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, "la Comunitat Valenciana torna a demostrar que és pionera en mobilitat sostenible amb la posada en marxa de la primera autopista marítima-ferroviària d'Espanya, un mode de transport comercial més eficient i respectuós amb el medi ambient, que oferix una alternativa al transport per carretera".

Autoritats en l'autopista ferroviària de València
Autoritats en l'autopista ferroviària de València

Beneficis de la primera autopista ferroviària d'Espanya

L'autopista marítima-ferroviària contempla una freqüència de quatre trens d'anada i quatre de retorn setmanals, amb quatre semiremolcs per tren. Preveu pujar al tren més de 10.000 camions anuals, descongestionant el trànsit per carretera. Així mateix, estalviarà emissions de CO₂ a l'atmosfera amb una reducció estimada de gasos d'efecte d'hivernacle per cada semiremolc en la ruta València-Madrid del 85%, la qual cosa es traduïx en 16.000 tones de CO₂ a l'any.

A més dels beneficis mediambientals, este nou mitjà de transport comercial permetrà la reducció de la contaminació acústica, la sinistralitat en carretera, la descongestió del trànsit i, al seu torn, augmentarà la rapidesa del transport de mercaderia, fent-lo més eficient i, per consegüent, reduint costos. "Estem unint el més ràpid de la mar amb el més sostenible en terra, connectant València amb Itàlia i Itàlia amb Espanya", ha assenyalat el president de la Generalitat.

Carlos Mazón ha explicat que es demostra una vegada més que quan s'invertix en la Comunitat Valenciana, especialment en infraestructures, "no és un apartat en el capítol de gastos sinó en el d'inversions, que genera retorn al PIB, a la sostenibilitat, a la intermodalitat i a la competitivitat, no sols de la Comunitat Valenciana sinó de tota Espanya".

A la inauguració ha assistit, a més, tant la presidenta de l'Autoritat Portuària de València, Mar Chao, com l'alcaldessa de València, María José Catalá, que ha assegurat que "el port va per molt bon camí perquè és cada vegada més competitiu i més sostenible". Per a l'alcaldessa, amb esta autopista ferroviària, que connectarà el port amb una estació logística per a mercaderies situada a Madrid, "València guanya una infraestructura que potencia l'eix València-Madrid, que generarà moltes més oportunitats i el farà de la mà de la col·laboració publicoprivada, amb una estratègia verda i un compromís cap a la descarbonització. I això per a la ciutat de València, com a capital verda europea, és un orgull perquè este és el nostre full de ruta: sostenibilitat, col·laboració publicoprivada, competitivitat i lideratge".

"València emergix com a capital del Mediterrani amb infraestructures i projectes potents com el que hui inaugurem perquè esta és la legislatura de València, la de la inversió, la innovació i el lideratge. No pararem i no deixarem passar una sola oportunitat", ha conclòs Catalá.

Finalment, el ministre Óscar Puente, ha posat l'accent que esta infraestructura evita "28.000 quilòmetres diaris de trànsit pesat per carretera. Ara, les empreses són les que han de fer ús d'esta autopista i apostar per la descarbonització de la seua flota".

Funcionament autopista ferroviària València
Funcionament autopista ferroviària València

València reivindica el soterrament ferroviari

Finalment, tant el president de la Generalitat com l'alcaldessa de València han aprofitat les seues intervencions per a demanar al ministre de Transports noves inversions en matèria de mobilitat per a la Comunitat Valenciana.

Així, l'alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, ha demanat de nou al Ministeri de Transports "el soterrament de les vies de Serradora perquè tota la ciutat les reclama, els veïns, els empresaris i l'autoritat portuària". Segons l'alcaldessa, "el soterrament de Serradora és fonamental no sols per a millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans sinó també per a garantir el creixement i l'eficiència del port de València, ja que permetrà una millor integració urbana i potenciarà el desenvolupament econòmic i social de la nostra ciutat. Hem d'ambicionar la millor alternativa per a la València del pròxim segle".

Per part seua, Mazón no s'ha oblidat de la necessitat de continuar amb actuacions en matèria d'infraestructures de vital importància per al territori valencià, com el soterrament de les vies del tren al seu pas per Alfafar.

Destacats