Primer any de l'era Mazón: "Per fi es reivindiquen les inversions que mereix la Comunitat Valenciana"

Un any després de les eleccions autonòmiques de 2023, el nou Govern autonòmic fa balanç de la primera etapa al capdavant de la Generalitat

Guardar

El president de la Generalitat, Carlos Mazón. Foto Jorge Gil
El president de la Generalitat, Carlos Mazón. Foto Jorge Gil

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha fet balanç del primer aniversari del seu mandat després de la victòria en les eleccions autonòmiques del 28 de maig de l'any passat. Amb un to de satisfacció, Mazón ha celebrat el que considera l'"arrancada del canvi" en la Comunitat Valenciana, destacant un programa centrat en "complir els compromisos amb els ciutadans".

Mazón ha subratllat que, durant este primer any, el seu govern ha defés amb contundència els interessos de la regió, incloent-hi qüestions com l'aigua, el Port de València, la ceràmica i altres sectors productius. "Ara hi ha un govern que ha posat peu en paret i que, per fi, reivindica les inversions que mereix la Comunitat Valenciana on abans uns altres callaven", ha afirmat el president, marcant una clara diferència amb l'administració anterior.

Bona sintonia amb Vox

Mazón s'ha mostrat orgullós del compromís i la lleialtat del seu equip de govern, assegurant que, a diferència del passat, l'actual Consell no calla ni abaixa els braços, sinó que lluita pels interessos de la regió amb "humilitat" i "ambició". El president ha rebutjat els rumors sobre possibles canvis en el seu gabinet, afirmant que qualsevol ajust serà en funció de les necessitats polítiques i no per pressions externes. En este sentit, Mazón ha defés la rapidesa amb la qual es va establir el pacte de govern amb Vox després de les eleccions del 28M, justificant que "el canvi no podia esperar".

En el mateix sentit s'ha expressat la portaveu del Consell i consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, incidint en la "sintonia" entre els consellers del Partit Popular (PP) i Vox: "És d'acció única i així continuarà sent perquè els fruits que dona són el que la societat es mereix", ha afirmat Merino.

Merino també ha fet un balanç positiu del primer any de la coalició governamental. "Estem molt contents i orgullosos del treball realitzat estos mesos", ha assenyalat, al mateix temps que ha valorat que "és un dia en què estem felicitant-nos. No ho teníem fàcil amb el que ens hem trobat, però hem fet passos molt importants dels quals estem molt orgullosos".

Reunió entre el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i el vicepresident primer del Consell, Vicente Barrera
Reunió entre el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i el vicepresident primer del Consell, Vicente Barrera

Mesures clau

Entre els assoliments més destacats de la seua administració, Mazón ha assenyalat la reducció de les llistes d'espera sanitàries i la implementació de la gratuïtat de l'educació entre 0 i 3 anys, una mesura que ha qualificat de "per fi una realitat". Estes accions formen part d'un pla integral que, segons Mazón, tothom coneix i que està orientat a "complir els nostres compromisos amb els ciutadans".

No obstant això, el president ha reconegut que "encara queda un llarg camí per recórrer" i reafirma la seua ambició de continuar treballant perquè la Comunitat Valenciana "ocupe el lloc i el protagonisme que mereix".

Merino, per part seua, ha ressaltat les rebaixes fiscals realitzades, com l'eliminació de l'impost de successions i donacions per als parents més pròxims. La consellera també ha posat en valor la simplificació de la burocràcia i l'atracció d'inversions com a assoliments clau de la seua gestió. La portaveu també va destacar els esforços del Consell per "posar en orde" el sector públic. "No podem fer res més a felicitar-nos i continuar treballant com fem des del primer dia. Queden moltes coses per fer i aniran veient la llum", ha insistit.

Cinc lleis

Un dels aspectes més debatuts del seu mandat ha sigut la presentació en bloc de cinc proposicions de llei impulsades pel PP i Vox en Les Corts. Mazón ha defés esta estratègia, argumentant la necessitat d'actuar amb rapidesa i coordinació per a implementar canvis essencials. Entre estes lleis, destaca la de llibertat educativa, que pretén ser aprovada abans de l'inici del pròxim curs escolar, i la reforma de la llei d'À Punt, orientada a eliminar duplicitats i despeses supèrflues en la radiotelevisió pública.

Mazón també ha esmentat la llei de concòrdia, destinada a reconéixer a totes les víctimes de violència política a Espanya, i ha criticat a aquells que busquen monopolitzar el reconeixement només per a uns certs grups, ratllant estes postures de "màrqueting".

El president Carlos Mazón ila consellera y portaveu del Consell Ruth Merino
El president Carlos Mazón ila consellera y portaveu del Consell Ruth Merino

Reptes

Mirant cap al futur, Mazón ha identificat el finançament autonòmic com el "principal repte de tots". En la seua opinió, la falta d'un finançament adequat impedix desenvolupar polítiques socials efectives i ha assegurat que esta situació de "desgreuge" ha d'acabar. En esta línia, ha criticat la gestió del govern central i el seu tracte desigual cap a diferents comunitats autònomes.

Precisament, el finançament autonòmic és un dels temes clau per a Merino, recordant que "és la legislatura de l'aigua i esperem aconseguir per fi un finançament just per a la Comunitat que acabe amb el maltractament cap als valencians i ajude al fet que els reptes es puguen aconseguir de forma més fàcil".

A més, el president ha destacat la importància de continuar amb la reforma fiscal, avançar en l'equitat sanitària, eliminar les llistes d'espera en centres de majors, i promoure l'habitatge públic com s'ha fet amb el Pla Viu i la simplificació administrativa amb el Pla Simplifica. Estes accions, segons Mazón, són fonamentals per a aconseguir una Comunitat Valenciana "més justa i eficient".

800 milions d'euros en retallades

L'oposició s'ha mostrat crítica amb esta primera etapa del nou Govern valencià. Segons el síndic de Compromís Joan Baldoví, el nou govern ha escomés prop de 800 milions d'euros en retallades, especialment en educació, sanitat i servicis socials.

"La tisorada generalitzada equival a 80 milions d'euros menys cada mes que repercutix en flagrants retallades en professorat, construcció de centres educatius, escoles oficials d'idiomes, programes de Labora, infraestructures sanitàries, personal sanitari, condonació del deute a empreses que gestionaven hospitals, salut mental, bloqueig de construcció de centres del pla Convivint o impagaments en les entitats que gestionen centres d'acolliment de dones que patixen violència de gènere, per posar només un grapat d'exemples", ha afirmat Baldoví.

Des de Compromís s'han organitzat més de cent accions amb el títol 'Plantem cara al govern de la vergonya', unes accions diversificades de la coalició per a denunciar, un any després de les eleccions valencianes, "els incompliments, retallades i censures del Govern de Mazón" poble a poble, ciutat a ciutat.

Per part seua, el síndic del PSPV-PSOE a Les Corts, José Muñoz, ha valorat el primer any de govern el qual ha resumit en tres eixos "assumir les tesis de l'extrema dreta, no gestionar i no assumir la crítica política" i ha recordat que "tenim un mal president de la Generalitat que demostra que el pitjor Partit Popular ha tornat a les institucions valencianes". "En tres anys veurem a una dona, a Diana Morant, entrant al Palau de la Generalitat i demostrant que Mazón només és un breu parèntesi en la nostra història", ha incidit.

Destacats