Els premiats del 9 d'Octubre criden a buscar l'excel·lència i potenciar el talent valencià

El pastisser Paco Torreblanca parla en nom dels guardonats i aposta per tindre "el cap en les estreles i els peus en el sòl"

Guardar

El mestre pastisser Paco Torreblanca (Rober Solsona-Europa Press)
El mestre pastisser Paco Torreblanca (Rober Solsona-Europa Press)

El mestre pastisser Paco Torreblanca, en nom de tots els premiats amb les distincions de la Generalitat entregades pel 9 d'Octubre, ha subratllat la necessitat de "potenciar" el talent i donar suport a iniciatives educatives, culturals, econòmiques i socials que "des de la tradició aposten per la innovació, el rigor i la disciplina". Tot això per a "aconseguir l'excel·lència i que el futur dels joves, què diré jo, siga encara més dolç", ha agregat.

Torreblanca ha sigut l'encarregat de pronunciar el discurs en representació de tots els guardonats en el tradicional acte institucional i ha arreplegat el guardó 'Ambaixador de la Comunitat Valenciana'.

Enguany, la Generalitat ha reconegut amb l'Alta Distinció pel 9 d'Octubre a la historiadora de la Reial Acadèmia de la Cultura Valenciana (RACV) i exconsellera María Desamparados Cabanes. També ha premiat, entre altres, als equips d'extinció de Campanar; l'escriptor Ferran Torrent; a l'exeurodiputat García-Margallo; al director del Museu del Prado, Miguel Falomir; la productora Maria Zamora; l'Associació Arrels del Regne de València; al compositor del pasdoble 'Paquito el xocolater', Gustavo Pascual Falcó (a títol pòstum); al València Club de Hockey i als medallistes olímpics i paralímpics.

Torreblanca ha expressat que "no és poca cosa fer les postres en forma de discurs per a un menú de noms tan distingits i que ha aportat tant i tan bo" a la Comunitat Valenciana. El pastisser ha explicat que cadascun dels distingits ha seguit "un camí diferent" que els ha portat a rebre "el millor reconeixement que un pot rebre, el de la teua pròpia gent".

L''Ambaixador de la Comunitat Valenciana' s'ha mostrat convençut que tots els distingits tenen "una cosa en comú" que és la màxima per la qual ell s'ha regit en la seua vida: tindre "el cap en les estreles i els peus en el sòl".

Segons Torreblanca, "amb el cap en les estreles no hi ha metes inassolibles" però "sense els peus en el sòl no arribarem a ella". Això significa "ser conscient que cal treballar intensament per a aconseguir resultats. Que no hi ha tasca, per humil que siga, que no haja de ser feta buscant l'excel·lència" i que "cal posar rigor, disciplina i passió i en cada cosa que un fa".

Paco Torreblanca ha assegurat que als seus 73 anys continua treballant "amb passió" i ha citat una frase de Clint Eastwood, quan li van preguntar per què continuava fent pel·lícules als 92 anys. "Este va contestar: 'Continue treballant perquè el vell que hi ha fora no entre dins de mi'. Així ho han fet els meus companys i companyes de reconeixement en este 9 d'octubre. I així crec que hem de continuar fent-ho", ha manifestat.

El pastisser ha afirmat que els premis del 9 d'Octubre "no han de ser considerats com un final i molt menys com unes postres", sinó "com un altre principi que ens ajude a tots a continuar treballant i aportant per al bé comú".

La Comunitat Valenciana, ha prosseguit, "és una terra extraordinària, bressol de moltes coses bones, però, sobretot, de molt de talent que no es pot quedar sense aprofitar". "Per això hem de potenciar-ho i donar suport a les iniciatives educatives, culturals, econòmiques i socials que des de la tradició aposten per la innovació, el rigor i la disciplina per a aconseguir l'excel·lència i que el futur dels joves, que diré jo, siga encara més dolç", ha conclòs.

"ENORME SATISFACCIÓ" ENTRE ELS PREMIATS

Abans de l'inici de l'acte institucional, i en declaracions als mitjans, el director del Museu del Prado, Miguel Falomir, ha expressat una "enorme satisfacció" per haver rebut la distinció del 9 d'Octubre, ja que ha assenyalat que "per molt de temps que haja passat fora de València", no deixa d'haver nascut ací i d'haver tingut vinculacions afectives i professionals, i continua exercint com a professor de la Universitat de València (UV).

Respecte a la situació actual de la cultura, Falomir ha destacat que "hi ha moltes iniciatives noves": "S'han obert museus en els últims anys i crec que l'important ara és que es consoliden, que als gestors els donen llibertat i independència per a dur-los a terme i continuïtat", ha exposat, i ha apuntat a "la continuïtat i autonomia en la gestió" com "les claus de l'èxit del Prat en els últims 20 anys".

També del món de la cultura, la productora María Zamora, que enguany ha rebut el Premi Nacional de Cinematografia, ha qualificat el reconeixement de la Generalitat com "un orgull i un honor increïble sent valenciana i portant ja un temps fora de València". "I amb moltes ganes de tornar cada vegada més, perquè això és un pols més per a mi, per a tornar a treballar ací", ha declarat, i ha indicat que li agradaria treballar amb directors valencians.

Zamora ha manifestat que 2024 està sent un "any increïble" per a ella, en ser "tot molt sorprenent i molt bonic". "Rebre tot l'amor dels companys de professió ha sigut preciós", ha afirmat, i ha destacat que se sent part d'"una generació de productors" que fan les coses "un poc d'una altra manera". A més, ha aprofitat per a lamentar que "la producció està poc reconeguda en el món cinematogràfic".

Des de l'àmbit de la investigació, Luis Guanter Palomar, responsable del grup de Teledetecció Terrestre i Atmosfèrica (LARS) de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (UPV), ha agraït la distinció al mèrit científic com "un orgull" i un reconeixement a la investigació en el camp mediambiental, una cosa actualment "molt important".

En esta línia, el professor de la UPV ha cridat a potenciar la investigació entre els joves, que quan comencen ho fan "amb contractes molt precaris". "La ciència i la investigació és una necessitat a primer nivell", ha reivindicat, ja que "té un impacte directe en la societat, en el nostre benestar".

Per part seua, la presidenta de Caixa Rural La Vall Sant Isidre (CaixaLaVall), Lourdes Falcó, ha posat de manifest la voluntat d'esta entitat, que rep este dimecres la distinció al Mèrit empresarial i social que atorga la Generalitat pel 9 d'Octubre, d'estar "al costat de la societat, que és al final la que ens dona suport i la que ens ha sigut fidel durant estos 120 anys".

Falcó ha destacat que la distinció "suposa un reconeixement a una entitat financera de fa 120 anys que està constituïda, que ha vetlat sempre pels interessos del nostre municipi" i ha afegit que els servirà també per a "recordar-nos un poc dels nostres avantpassats".

Arxivat a:

Destacats