PP i Vox aproven la seua Llei de Concòrdia enfront de cartells de l'oposició de "veritat, justícia i reparació"

Guardar

PP i Vox aproven en les Corts Valencianes la seua Llei de Concòrdia enfront de cartells de l'oposició de "veritat, justícia i reparació". Foto Jorge Gil
PP i Vox aproven en les Corts Valencianes la seua Llei de Concòrdia enfront de cartells de l'oposició de "veritat, justícia i reparació". Foto Jorge Gil

El ple de Les Corts ha aprovat definitivament la Llei de Concòrdia de PP i Vox, gràcies a la majoria dels grups que compartixen el Consell i amb el rebuig de l'oposició.

Tant el president de la Generalitat, Carlos Mazón, com els consellers i els diputats de PP i Vox s'han posat en peus en finalitzar la votació, mentre els diputats del PSPV han alçat cartells amb el lema 'Veritat, justícia i reparació' i els de Compromís han alçat llibres relacionats amb la memòria democràtica.

Així ho han escenificat després del rebuig de les esmenes de l'oposició que quedaven 'vives' i l'aprovació de la norma, que substituïx la Llei de Memòria Democràtica de 2017 i es retrotrau fins a 1931 en lloc de fins a l'inici de la democràcia.

Durant l'últim debat de la Llei de Concòrdia, que va tindre lloc este dimecres, tant PSPV com Compromís van advertir que la recorreran davant "qualsevol estada", tant estatal com internacional, mentre el PP els va acusar de voler judicialitzar la política.

En la sessió de control d'este dijous, Mazón ha al·ludit a la Llei de Concòrdia abans de la seua aprovació definitiva durant la seua resposta a la pregunta formulada pel síndic del PSPV, José Muñoz.

Mazón ha indicat que "la diferència" entre la Llei de Memòria Democràtica de l'anterior govern del Botànic i la de Concòrdia del seu equip que s'ha aprovat és que el Consell, format per PP i Vox, ratifica "els drets de totes les víctimes de violència política". "Nosaltres ratifiquem els drets de totes les víctimes de violència política, de totes", ha remarcat.

Després d'això, ha al·ludit a l'edil del PP a Ermua, Miguel Ángel Blanco, assassinat per ETA el juliol de 1997, i ha dit que si haguera nascut a Castelló, amb la Llei de Memòria "no seria víctima de violència política", alguna cosa que sí que se'l reconeixeria amb la Llei de Concòrdia de l'actual govern de la Generalitat Valenciana.

"D'ací a tres dies es complix l'assassinat de Miguel Ángel Blanco. Va nàixer a Ermua, com tots saben. Si Miguel Ángel Blanco, en comptes de nàixer a Ermua haguera nascut a Castelló, amb la seua llei, no seria víctima de violència política. Amb la meua sí", ha indicat Carlos Mazón a José Muñoz.

Per part seua, el síndic de Vox, José M. Llanos, ha manifestat que "hui és un dia històric per a l'històric regne de València. Hui guanyem un poc més de llibertat per als valencians amb la llei, això només bé val el nostre esforç", ha dit.

Destacats