Política

El PP de València adverteix que el pla de reforma d'Ausiàs March elimina més de la meitat de les places aparcament

1 minut

Avinguda Ausiàs March de València

El Grup Popular ha advertit que el projecte del govern de Ribó i PSOE que contempla eliminar sis carrils en l'accés sud a València per l'avinguda Ausiàs March també elimina més de la meitat de les places d'aparcament en carrer en la pròpia avinguda, passant de 551 aparcaments a 209 places, és a dir es perden un total de 342 places.

Tant el Servei Municipal de Mobilitat com el de Qualitat Acústica i de l'Aire qüestionen el projecte que vol portar avant el PSOE. Elimina places d'aparcament en l'avinguda, dificulta l'accés als aparcaments privats de les finques i escanya el trànsit que és de més de 109.043 vehicles al dia en algun dels trams.

Mobilitat posa objeccions, confirma que s'eliminen 342 places d'aparcament per als veïns en l'avinguda sense donar alternatives i que part del trànsit passarà pels carrers interiors del barri. A més, reclama que es mantinguen les vies de servei per a donar accés als aparcaments de més de mig miler de veïns.

Recull l'informe de Mobilitat que "amb tot això, les 366 places d'aparcament en edificis del costat Malilla i les 110 places autoritzades en el costat En Corts condicionen la necessitat de dotar de vies de servei a l'avinguda, a fi d'evitar que haja de donar-se connexió des de la calçada principal a cadascun dels 23 guals existents, interrompent la zona per als vianants enjardinada".

També s'adverteix que "actualment l'avinguda Ausiàs March alberga 551 places d'estacionament en cordó i bateria a banda i banda –222 en el costat En Corts i 329 en el costat Malilla. L'Alternativa 1 planteja unes bandes multifunció a banda i banda de la calçada al costat del carril bus-taxi, per a la ubicació de contenidors de residus sòlids, càrrega i descàrrega, parades d'autobús i eventual estacionament en cordó; de l'espai resultant, s'ha realitzat una estimació de 209 places d'estacionament". Així segons aquest estudi de mobilitat el projecte elimina 342 places d'aparcament en l'avinguda per als veïns. Passant de les més de 551 actualment a 209 places que quedaran per a aparcar els veïns.

Una altra de les llacunes del projecte és que part del trànsit entrarà pels carrers del barri. "L'ordenació proposada com a Alternativa 1 impossibilita els girs a esquerres en la circulació general al llarg de tota l'avinguda, prolongant els recorreguts fins a les dues glorietes existents en els seus extrems, o bé obligant a realitzar itineraris pels carrers interiors dels barris per a tornar a travessar l'avinguda perpendicularment", afig l'informe.

També recull l'informe els fluxos de vehicles en la zona. "Les intensitats mitjanes diàries en dies laborables de gener i febrer de 2023 van ser de 47.595 i 49.061 vehicles, respectivament, en el tram plaça Manuel Sanchis Guarner-avinguda de la Plata; de 45.071 i 49.755 vehicles, entre l'av. de la Plata i l'eix de l'av. Germans Maristes; i de 68.483 i 70.938, en el tram contigu a la rotonda dels Hams".

Respecte al servei de Qualitat de l'Aire aquest qüestiona les afirmacions del projecte d'Urbanisme que diuen que amb la reforma millorarà la qualitat de l'aire: "Pel que fa als efectes del canvi de la secció viària de l'Avinguda Ausiàs March en la contaminació atmosfèrica de la zona, cal indicar que no es pot afirmar que la mesura proposada vaja a suposar per si mateixa una modificació en els nivells de concentració dels contaminants".

Aquest servei qüestiona que no existisca cap estudi del trànsit que suportarà l'avinguda després de la reforma. "No obstant això, en la documentació adjuntada a la sol·licitud d'informe no s'ha trobat cap informació sobre el nombre de vehicles que es preveu circulen per l'Avinguda Ausiàs March després de la remodelació, desconeixent-se, per tant, si el trànsit que circularà per aquesta via serà inferior, igual o superior a l'actual".

I també des de Servei de Qualitat de l'Aire es demana la realització d'un estudi acústic. "Pel que concerneix la contaminació acústica, atés que els nivells sonors resultants dependran de múltiples factors entre els quals es troben, entre altres, el perfil de la secció viària, el nombre de vehicles que circulen per la via, la velocitat dels mateixos i les característiques de l'asfalt utilitzat, per a poder avaluar de manera correcta i quantificar els efectes de la mesura en la contaminació acústica de la zona, hauria de realitzar-se un estudi acústic de detall una vegada coneguts totes aquestes dades", conclou l'informe.

Un projecte amb moltes llacunes

La portaveu del PP, María José Catalá, ja ha anunciat que paralitzarà el projecte quan siga alcaldessa d'ací a uns mesos i ha qualificat d'"improvisat el projecte de supressió de la meitat dels carrils de trànsit de l'avinguda Ausiàs March, que el principal accés sud de València i que suporta un trànsit la pista de Silla, V-31, a la qual desemboca l'avinguda de més de 109.043 vehicles cada dia segons les dades de febrer de 2023 en l'últim tram de l'avinguda passant els Hams. El doble del que suporta l'A-3 i quasi tres vegades més que la V-21".

Catalá ha lamentat "que els egos per part de Compromís i PSOE per ser els que posen en marxa projectes de mobilitat a la ciutat no els poden pagar els veïns amb més embossos com el que han provocat ja moltes de les actuacions del Govern de Ribó i PSOE que actuen a colp d'ocurrències sense estudis previs i sense calibrar les conseqüències".

"Convertir en un embut al trànsit de l'eixida i entrada sud de València sense estudis que els avalen i tot això sense estar resolts els aparcaments dissuasius per a evitar l'entrada de vehicles a la ciutat de València ni la solució al transport públic en el principal accés sud de la ciutat de València i amb un servei de Rodalia de Renfe que té abandonat el Govern de Sánchez", va afegir Catalá.