El PP guanya les eleccions europees en la Comunitat Valenciana quatre punts per damunt del PSOE

El Partit Popular aconseguix el 35,85% dels vots enfront del 31,41% del PSOE

Guardar

El 'president' de la Generalitat y presidente del PPCV, Carlos Mazón, compareix per a valorar els resultats de les eleccions europees
El 'president' de la Generalitat y presidente del PPCV, Carlos Mazón, compareix per a valorar els resultats de les eleccions europees

El PP ha guanyat les eleccions europees en la Comunitat Valenciana, amb 703.886 vots, la qual cosa representa el 35,85% dels sufragis, amb el 99,84% escrutat. Este resultat és 4,44 punts superior al del PSOE, el segon partit més votat, que ha obtingut 616.658 vots i un 31,41%.

En tercera posició en la Comunitat Valenciana se situa Vox, amb 226.102 vots i l'11,51% del total, seguit de Compromís-Sumar, amb 149.874 vots i el 7,63% dels vots.

La quinta força més votada ha sigut Se acabó la fiesta, amb 113.400 vots, i un 5,77% del total; seguida de Podemos, que ha obtingut 59.025 sufragis (3,00%). La sèptima força més votada ha sigut el PACMA, amb 15.538 vots i el 0,79% del total. Ciutadans, per part seua, és octava força, amb 14.801 vots i el 0,75%.

Mazón, "molt satisfet"

El president de la Generalitat i president del PPCV, Carlos Mazón, ha celebrat la victòria "clara i contundent" del PP en les eleccions europees d'este 9 de juny en la Comunitat Valenciana i ha considerat el resultat de la formació un "suport" i una "consolidació" a les "polítiques del canvi" que desenvolupa el govern que presidix en l'autonomia. "És una gran victòria i una gran ratificació", ha valorat.

Al mateix temps, ha considerat que els resultats d'este diumenge són també "un avís clar" al president del Govern i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i a les seues polítiques. "No ha fet més que perdre eleccions", ha remarcat.

D'esta manera ha valorat el cap del Consell i líder dels 'populars' valencians el resultat electoral del PP, primera força tant en la Comunitat Valenciana com a Espanya. A la regió, ha aconseguit 705.071 vots, el 35,86 per cent, uns 13 punts més que en les eleccions europees de 2019.

Mazón, que ha comparegut en la seu del PPCV acompanyat pel secretari general del partit, Juanfran Pérez Llorca, l'alcaldessa de València, María José Catalá, i altres dirigents i càrrecs 'populars', ha incidit en què el PP ha guanyat les eleccions en les tres províncies de la Comunitat, així com en ciutats "històricament d'esquerres" com Gandia, Paterna, Torrent o Alzira, i ha defés que ho ha fet amb "claredat i transparència".

Així, ha reivindicat que la victòria del PP en la Comunitat Valenciana ha sigut "clau" i ha "tirat del carro" per als resultats del partit a nivell nacional i per a la "victòria" d'Alberto Núñez Feijóo, que ha aconseguit ser primera força, amb el 34,20% dels vots. "El canvi avança, es complix, es consolida i l'assumim", ha valorat.

En esta línia, ha interpretat el resultat d'este 9J com "un suport" i una "ratificació" a les "polítiques del canvi" que desenvolupa en la Comunitat Valenciana i a les reivindicacions de l'autonomia, encara que, al mateix temps, ha assegurat que l'assumix també com "un compromís important" perquè "cal no oblidar que estes són fonamentalment són unes eleccions europees".

Per això, ha incidit en què "a partir de demà trepitjarem fort" a Europa, "que falta ens feia", ja que el Partit Popular Europeu, que "també ha guanyat les eleccions" este diumenge, compta amb un "gran" PP a Espanya, amb una representació valenciana "important" i amb un "full de ruta dels interessos valencians" que trepitjarà "més fort que mai".

Amb això, ha assenyalat que estan "d'enhorabona els nostres agricultors i pescadors, la nostra ramaderia, la gent que clama per l'aigua, per les energies renovables, pels nostres fons europeus" i, en definitiva, "pels quals ens corresponen". "I estan d'enhorabona els ciutadans de la Comunitat Valenciana, que tenen en el PP qui més els defendrà davant la tocada a la porta de la Moncloa, que hui també s'ha ratificat en tota Espanya", ha continuat.

En este punt, Mazón ha considerat que els resultats d'este 9J són també "un avís clar" al president del Govern i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i les seues polítiques. "No ha fet més que perdre eleccions", ha remarcat Mazón al líder de l'Executiu, que ha enumerat el cas de les municipals i les autonòmiques de l'any passat, a les quals se sumen ara les europees, "que les ha perdudes el Partit Socialista", ha incidit.

Paral·lelament, el líder dels 'populars' valencians ha agraït a totes les persones que han contribuït a una "participació extraordinària" del PP de la Comunitat Valenciana en el "panorama nacional". "La mobilització ha sigut molt important i probablement haurà sigut de les majors d'Espanya", ha destacat, al mateix temps que ha reflexionat amb què, "malgrat ser unes eleccions europees que alguns consideren llunyanes, el PP ha estat a peu d'urna i de carrer".

"Heu fet una gran mobilització i un gran esforç, heu traslladat la il·lusió de l'orgull que significa este quasi primer any del canvi que estem desenvolupant a la ciutat de València, en les tres províncies, en les principals ciutats i en tota la Comunitat Valenciana", ha assenyalat als militants i simpatitzants del PP.

El PSPV es posiciona com a "dic de contenció" a la dreta i ultradreta

El PSPV s'ha mostrat "satisfet" i "content" amb els resultats que ha obtingut en les eleccions europees d'este 9 de juny i ha assegurat que té "marge de temps" per a ser el "dic de contenció" a la dreta i ultradreta.

Així ho ha indicat el portaveu del PSPV, Rubén Alfaro, que és qui ha valorat els resultats dels comicis celebrats este diumenge, en una compareixença en la qual ha estat acompanyat de la candidata socialista i nova eurodiputada, Sandra Gómez, qui ha recalcat que este és l'únic partit que tindrà "dos veus clares" valencianes a Europa perquè al candidat 'popular', en referència a Esteban González Pons, "no l'hem vist en campanya" i no ha "trepitjat" la Comunitat.

Alfaro, que ha donat les gràcies als més de 600.000 valencians que els han votat, a militants, interventors i apoderats, ha ressaltat en esta línia que el PSPV té a dos representants en el Parlament Europeu, Sandra Gómez i Leire Pajín, "dos dones, dos valencianes que portaran la veu de la Comunitat, la veu de les dones a un Parlament Europeu fonamental per als pròxims anys per al nostre país per l'afectació que té Europa en totes les decisions que es prenen" des d'allí.

Així, ha incidit en què el PSPV ha tingut "un cert creixement" en el resultat electoral respecte a les autonòmiques, la qual cosa li permet estar "capacitat" per a ser "l'alternativa a la dreta i a la ultradreta en la nostra Comunitat" i sobre este tema ha posat l'accent que esta és la comunitat autònoma governada pel PP "en la qual menys diferència hi ha entre eixe partit i el Partit Socialista".

"La reflexió que fem des de la direcció del PSPV és que no hi ha efecte Mazón i que evidentment les polítiques ultres que està duent a terme este Consell han arrossegat al que els ciutadans i les ciutadanes, els valencians i les valencianes, no volen, que són polítiques evidentment més moderades".

Al seu juí, "el PP al final ha sigut arrossegat per unes certes polítiques d'ultradreta, i el veiem també en la nostra comunitat, on hem dit en repetides ocasions que la tinta i el boli del document oficial de la Generalitat Valenciana l'escriu la ultradreta".

Rubén Alfaro ha advertit que el PSPV "donarà la batalla" i sosté que hi ha "marge, un temps per a fer eixe dic de contenció", que era "un dels principals objectius de la campanya electoral". "Si fem una visió de com ha quedat el Parlament Europeu, veiem que precisament el PPCV va justament en direcció oposada, volent pactar amb els ultres, quan ja alguns dels seus germans europeus estan plantejant que caldrà potenciar, fomentar polítiques més moderades, polítiques del futur de la Unió per a tots, per a fer front al canvi climàtic, per a garantir la igualtat entre homes i dones", ha defés.

Preguntat per si la diferència és suficient en les primeres eleccions en les quals Diana Morant és la secretària general del PSPV, el portaveu de la formació ha defés que és un "bon resultat" perquè es millora el percentatge en referència a les eleccions autonòmiques.

"Creiem que sí que són uns resultats sòlids de creixement", ha dit i ha subratllat que encara que el PP ha guanyat, no ho ha fet "amb la contundència que, en un moment determinat, fa uns mesos ells mateixos desitjaven, perquè creien que anava a ser molt més" i ha defés el treball realitzat per la "jove direcció" de la nova executiva del PSPV.

"Creiem que la societat valenciana ha respost; la societat progressista valenciana ha respost; han respost les dones; les persones que volen igualtat; les persones que volen moderació; les persones que volen un futur per a defendre els drets i les llibertats, per a respectar el medi ambient", ha enumerat.

Gómez també ha replicat a la valoració de l'alcaldessa de València, María José Catalá, sobre els resultats a la ciutat: "No ha volgut comparar-se amb ella mateixa perquè la realitat és que el Partit Socialista des de fa un any que es van celebrar les eleccions municipals som l'únic partit que puja en confiança i que, per tant, es consolida com l'alternativa al govern d'ultradreta que ha conformat".

"Tenim una esquerra que ara com ara representa al Partit Socialista que ha guanyat bona part dels districtes i que, per tant, està preparada per a ser ja l'alternativa de govern a l'Ajuntament", ha conclòs.

Compromís-Sumar celebra que hi haurà "veu valenciana" a Europa

El candidat de Compromís-Sumar al Parlament Europeu Vicent Marzà ha reconegut que esperava que els resultats de les eleccions europees d'este 9 de juny foren "millors en el conjunt de la coalició" amb el partit de Yolanda Díaz, encara que ha celebrat que hi haurà una "veu valenciana" en l'Eurocambra que "defendrà els interessos dels valencians" i que lluitarà per a "fer front al govern de la dreta i l'extrema dreta" de la Comunitat Valenciana.

D'esta manera ha valorat Marzà, que ha comparegut en la seu de Compromís a València, acompanyat per càrrecs i representants de la formació com Àgueda Micó, els resultats electorals de Compromís-Sumar, quarta força en la Comunitat Valenciana amb 150.067 vots i el 7,63 per cent dels sufragis. A escala nacional, Sumar ha aconseguit el 4,65% dels vots i tres diputats.

Marzà, número tres de la candidatura del partit de Yolanda Díaz, ha celebrat que, per a Compromís, és "el millor resultat que podíem tindre com a coalició", perquè "el primer objectiu" era obtindre un representant en el Parlament Europeu. En canvi, ha reconegut que li "haguera agradat" que els resultats hagueren sigut "millors" en el conjunt de la coalició amb Sumar. "Ens hauria agradat que haguera anat més enllà", ha admés.

En esta línia, ha agraït a les persones que han fet possible la coalició amb Sumar amb el propòsit de "continuar avant" i de "ser generosos, dialogar i parlar per a continuar avançant junts en un horitzó millor i lluitar col·lectivament per a millorar la vida" de la Comunitat Valenciana i per a "lluitar contra el govern del PP i Vox".

Al mateix temps, ha considerat "preocupant" que les "forces d'ultradreta" en el conjunt d'Europa i d'Espanya hagen crescut "de forma tan contundent". En qualsevol cas, ha recalcat que el fet d'haver aconseguit un representant valencià "ens servirà per a plantar-los cara". "I és el que hem vingut a fer", ha afegit.

"Sabíem que seria una campanya difícil, però també sabíem que el resultat seria complicat per a tota Europa", ha recalcat Marzà, que ha indicat que precisament per això és "tan important" tindre "una veu valenciana" a Europa que "plante cara a l'extrema dreta". "Ens tindran davant", ha garantit.

Així, ha apostat per "treballar amb la resta de pobles d'Europa" per a "intentar construir una Europa el més social i solidària possible" que siga "capaç de començar el camí per a plantar cara a l'extrema dreta".

Vox insta a Sánchez a "seguir l'exemple de França" i convocar eleccions

La presidenta de Les Corts Valencianes, presidenta provincial de Vox a Castelló i candidata d'esta formació al Parlament Europeu, Llanos Massó, ha subratllat el creixement de la seua formació en els comicis del 9 de juny i ha instat el president del Govern, Sedro Sánchez, a "seguir l'exemple de França" i convocar eleccions generals.

"El que hem vist en estes eleccions europees és que Vox continua creixent, com en les últimes eleccions que hem viscut a Espanya. En concret, a la Comunitat Valenciana, Vox ha crescut més de quatre punts des de les passades eleccions europees", ha indicat la dirigent de la formació, que ha destacat també l'augment a nivell nacional i que ha duplicat el nombre d'escons.

Massó s'ha mostrat convençuda que "amb el doble d'escons, Vox continuarà treballant a Brussel·les amb més força, amb més ganes, barallant més si cap pel nostre sector primari, per la nostra indústria, per derrotar totes eixes polítiques que destrossen la nostra economia i la sobirania de les nostres nacions".

"Creiem que el resultat de Vox és un resultat positiu i, de totes maneres, el que posa de manifest és que continua creixent, que no desapareixerà, com molts volgueren, i que continuarà plantant cara a l'esquerra i a totes eixes polítiques nefastes que ens estan destrossant", ha conclòs.

Destacats