El PP governarà en solitari la Comunitat Valenciana després de la ruptura de Vox

Vox confirma la seua eixida del govern de la Generalitat després d'acceptar el PP l'arribada de 23 menors estrangers no acompanyats a la Comunitat Valenciana

Guardar

El vicepresident de la Generalitat i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, i el president de la Generalitat, Carlos Mazón. Foto de Rober Solsona
El vicepresident de la Generalitat i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, i el president de la Generalitat, Carlos Mazón. Foto de Rober Solsona

Es confirma el divorci entre Partit Popular i Vox. L'amenaça llançada per Santiago Abascal després d'acceptar els 'populars' el repartiment de 347 menors estrangers no acompanyats distribuïts des de Canàries i Ceuta a les diferents comunitats autònomes (23 en el cas del territori valencià), s'ha complit esta vesprada amb la confirmació de l'eixida dels socis minoritaris dels governs de Castella i Lleó, Múrcia, Aragó, Extremadura i la Comunitat Valenciana.

Llanos Massó, presidenta de Les Corts, i Vicente Barrera, vicepresident primer de la Generalitat, han participat esta vesprada en el Comité Executiu Nacional de Vox, presidit per Abascal, on s'ha confirmat esta ruptura. Al mateix temps, Carlos Mazón, líder del PPCV i cap del Consell, presidia el Comité Executiu Autonòmic i la Junta Directiva Autonòmica.

"Feijóo ho ha aconseguit"

Abascal ha comparegut al voltant de les 21.30 hores, hora i mitja després del que es preveu inicialment, després de tres hores de reunió. El líder del partit d'ultradreta ha confirmat el que era un secret a veus: "Els acords regionals estan trencats a conseqüència de la gestió de Feijóo i Vox passarà a l'oposició".

Des de Vox tiren la culpa al Partit Popular d'esta crisi, incidint en què "és impossible pactar contra qui no vol fer-ho", en referència als últims acords 'populars' amb el PSOE. "Ningú ha votat a Vox ni al PP perquè continue invasió il·legal de menes", ha incidit Abascal, al mateix temps que ha lamentat que la seua intenció era "consolidar una alternativa nacional al govern corrupte". "Feijóo ho ha aconseguit", ha finalitzat Abascal.

Els càrrecs en el govern valencià de Vox han sigut destituïts minuts després.

Es mantindrà la governabilitat

Per part seua, el president de la Generalitat i líder del PPCV, Carlos Mazón, ha garantit que el Partit Popular continuarà "liderant el canvi" en la Comunitat Valenciana "sens dubte" i "en qualsevol cas", així com que té la convicció, l'obligació i la il·lusió de fer-ho i "ningú" el desviarà d'açò: "Faré tot el possible i farem tot el possible per continuar governant per a tots".

Així ho declarava esta vesprada, a una hora de la compareixença en la seu de Vox del seu president. "Tenim una visió, tenim un projecte que és per a tothom i el posarem en marxa i continuarem comptant amb tothom, en qualsevol cas, amb tots els grups parlamentaris, en qualsevol cas. I si algú no ho compartix des de dins del govern o si Vox vol dir alguna altra cosa, perquè eixa explicació l'haurà de donar Vox", ha resolt Mazón abans del comité executiu i la junta directiva del PPCV que ha assegurat que estaven convocades abans de l'amenaça de Vox.

 

Juanfran Pérez, Carlos Mazón i Juan Carlos Caballero, este dijous, a la seu del PPCV
Juanfran Pérez, Carlos Mazón i Juan Carlos Caballero, este dijous, a la seu del PPCV

Pròxims passos

Els pròxims passos, en primera instància, no passen per una convocatòria electoral. Este escenari es descarta, d'una banda, per la recent convocatòria de comicis a escala autonòmica, fa poc més d'un any, i per la similitud en el repartiment de forces plasmat en els comicis europeus de juny.

Tot això a curt termini, ja que en l'horitzó, després de l'estiu, s'hauran de negociar els pressupostos autonòmics de 2025, i està per veure quina postura prendrà el fins ara soci de govern per a donar llum verda o bloquejar als comptes, perquè el PP necessita 10 vots externs per a sumar la majoria necessària (actualment té 40 diputats).

En este sentit, tot apunta a una reestructuració de les àrees de govern en les pròximes hores, amb agrupació de carteres o amb l'entrada de nous consellers o conselleres, donant pas a una etapa en minoria del Partit Popular al capdavant de la Comunitat Valenciana.

Vox gestiona en la Comunitat Valenciana la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, la Conselleria de Justícia i Interior i la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, que encapçalen Vicente Barrera, Elisa Núñez i José Luis Aguirre, respectivament.

L'oposició demana eleccions

La secretària general del PSPV-PSOE i ministra de Ciència, Diana Morant, i el síndic de Compromís, Joan Baldoví, han coincidit este dijous a demanar una convocatòria electoral davant l'escenari de ruptura entre PP i Vox.

Morant ha afirmat este matí que "estem preparats, que convoque eleccions quan vulga", destacant que es tracta d'"un debat que transcendix l'autonòmic", en el qual "el problema de fons és la disputa que hi ha hui dia entre el PP i Vox per a veure quin dels dos és més radical".

Així, la socialista ha retret "la indefinició del Partit Popular", que en la seua opinió "no té model social ni model de país ni té resposta per als grans debats als quals s'enfronta la societat espanyola", com el finançament autonòmic en la qual els presidents autonòmics del PP "no són capaços de posar-se d'acord".

Per part seua, Joan Baldoví considera que "l'única eixida que li queda al Partit Popular és convocar eleccions", i ha indicat al PP que "no espere res" de Compromís quan "no ha comptat amb l'oposició per a res, quan ha sigut incapaç de mantindre els consensos més elementals".

Des de Compromís lamenten "que el futur de cinc milions de valencians i valencianes es decidisca en un despatx de Madrid" i recorden que "el Partit Popular ja sabia amb qui pactava en el seu moment quan va fer aquell pacte infame del tovalló que tants disgustos està donant al conjunt de cinc milions de valencians i valencianes".

Destacats