Política

El PP aprova en el seu primer any i fregaria la majoria absoluta

Segons l'enquesta de Prensa Ibérica, si hui hi haguera eleccions, el PP podria governar només amb l'abstenció de Vox

1 minut

El president Carlos Mazón

Els valencians i les valencianes aproven el primer any del nou equip de govern en la Generalitat. Si hui hi haguera eleccions autonòmiques, el PP augmentaria representació, fregant la majoria absoluta, i podria governar simplement amb l'abstenció de Vox, el partit que més vots perdria, encara que amb un PSPV-PSOE més fort.

Són les principals conclusions de l'enquesta electoral del 9 d'Octubre de 2024 de Lápiz Estratégico Consulting per als diaris de Prensa Ibérica en la Comunitat Valenciana (Levante-EMV, Información i Mediterráneo), que apunten que el 42% dels valencians i valencianes qualifica de 'bo' o 'molt bo' l'acompliment del govern autonòmic, enfront del 13% que suspén la seua labor.

PP i Vox

En el cas de la dreta, hi ha grans diferències respecte a les eleccions de 2023. El PPCV obtindria millors resultats, en passar de 40 a 46 escons en Les Corts, quedant-se a tan sols quatre de la majoria absoluta en l'hemicicle valencià, per la qual cosa el primer any de la legislatura de Carlos Mazón s'ha rebut amb bons ulls entre l'electorat de Castelló, València i Alacant.

A això se sumen els resultats de Vox. La formació d'ultradreta és la que més cauria respecte a les passades eleccions, passant de 13 escons a 8. Cal recordar que totes dues formacions van començar la legislatura amb un pacte de govern que va finalitzar el juliol passat, quan Vox va trencar els seus acords autonòmics amb els 'populars' per acceptar acollir a menors no acompanyats.

El vicepresident de la Generalitat i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, i el president de la Generalitat, Carlos Mazón. Foto de Rober Solsona

Estos resultats deixarien que el PP sumara en solitari més vots que l'esquerra, per la qual cosa podrien governar sense necessitat d'arribar a un altre pacte amb Vox. No li seria necessari el seu vot a favor, sinó una abstenció, per a aprovar lleis i iniciatives legislatives en Les Corts Valencianes.

PSPV-PSOE i Compromís

El bipartidisme es reforçaria en uns comicis hui dia, ja que a l'increment de vots del PP també se sumen els del PSPV-PSOE. La formació ara liderada per Diana Morant es mantindria com a segona opció i creixeria de 31 a 34 escons, amb una estimació de vot que s'incrementa en tres punts situant-se per damunt del 31%.

Compromís, per part seua, perdria representació, passant de 15 a 11 diputats i diputades, encara que este resultat podria veure's alterat pel vot de Sumar, que en l'enquesta de Prensa Ibérica apareix amb un 1,8% i podria augmentar les expectatives de la coalició valencianista, ja que van anar junts en les últimes eleccions generals, o acostar a Podemos a la barrera del 5% per a tornar a la Cambra.

El mostreig elaborat entre el 23 i el 30 de setembre també assenyala que la dreta, que suma actualment 53 escons, passaria a 54; mentre que l'esquerra, que compta amb 46 diputats, es quedaria en 45.

Carlos Mazón i Diana Morant

Resultats provincials

D'altra banda, l'anàlisi per províncies revela que la demarcació d'Alacant és clau en la caiguda de Vox (es deixa en esta demarcació tres escons) i és l'única província on els socialistes creixen més que el PP. Els escons en Les Corts quedaria així: 16 per al PP, 13 per a PSPV-PSOE, 4 de Compromís i 2 per a Vox.

Castelló és l'única província on els socialistes retrocedixen i, per contra, els 'populars' experimenten un creixement de tres diputats: el PP aconseguiria 13 diputats, el PSPV-PSOE 7 i Compromís i Vox obtindrien dos seients en Les Corts cadascun.

Finalment, a València, l'enquesta assenyala un descens significatiu de Compromís, que perdria en un any tres dels seus huit diputats actuals a la província. El PP apareix en l'enquesta amb 17 escons, el PSPV-PSOE amb 14, Compromís amb 5 i Vox amb 4.