Política

El Ple de l'EMTRE aprova un pressupost de 101 milions d'euros per a 2024

1 minut

Francisco Potenciano, gerent de l'EMTRE y Emilio J. Belencoso, president de esta entitat y alcalde d'Almàssera

L'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) ha aprovat hui el pressupost de 2025, que ascendix a 101 milions d'euros, dels quals més de 13 milions es corresponen per l'aplicació "per imperatiu legal", de l'impost estatal d'abocaments aprovat pel Govern de Pedro Sánchez, la qual cosa suposarà, finalment, un augment de la taxa TAMER pròxim a un 23%.

De fet, segons s'ha pogut corroborar en el Ple celebrat este matí en l'hemicicle de l'Ajuntament de València, sense l'aplicació de la Llei Estatal 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular aprovat pel Govern de la nació la taxa TAMER hauria descendit un 10,5%, "tal com es va comprometre el PP i com ha realitzat en tots els Ajuntaments i Entitats des que governa", segons ha explicat el President de l'Entitat, Emilio J. Belencoso.

Belencoso ha explicat que "gràcies a la nostra gestió, les despeses derivades de l'EMTRE descendixen dels 81,70 milions de 2023, als 79,80 milions en 2024, amb el que haguérem pogut rebaixar la taxa a tots els nostres ciutadans". Però "igual que ens ha ocorregut als Alcaldes de tota Espanya amb la taxa de recollida de residus municipal, siguem del partit que siguem, ens ha tocat assumir, per imperatiu legal, el doble 'basurazo' de Sánchez, per la qual cosa finalment la taxa TAMER resultarà més cara".

Cal recordar que la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, creada com a transposició d'una directiva marc europea, obliga a la creació d'UNA TAXA en l'exercici 2025, que ha de finançar el cost real de la gestió dels residus de competència local, això és, recollida, transport, tractament i eliminació de residus.

Pel que fa a les competències de l'EMTRE (tractament i eliminació de residus), la diferència amb la taxa TAMER que l'EMTRE ha cobrat en 2024 als ciutadans dels 45 ajuntaments de l'àrea metropolitana de València és que esta NOVA TAXA, d'obligat compliment, ha de ser específic, diferenciat i no deficitari. Això significa que la TAMER de 2025 ha de donar cobertura a la totalitat dels costos dels serveis de tractament i eliminació de residus.

Així, en 2024 el que recapta l'EMTRE a través de la TAMER, 72 milions d'euros (M€), es queda en aproximadament un 70 % del que realment costen els serveis de tractament i eliminació de residus i que ascendix a 103,1 M€. Amb la nova Llei, en 2025 el que recaptarà l'EMTRE a través de la TAMER passarà a un 90 % del que està previst que costen estos serveis (101,5 M€).

Per tant, la nova estructura de finançament dels costos de tractament i eliminació de residus de l'Àrea Metropolitana de València comporta la necessitat de modificar les quotes tributàries de la taxa TAMER.

Això suposarà, d'una banda, un estalvi important per als ajuntaments de l'Àrea Metropolitana de València respecte dels costos de tractament i eliminació de residus suportats en l'exercici de 2024, però que ara, per l'aplicació de la Llei, haurà de remetre's directament als ciutadans a través de la taxa TAMER.

Més educació ambiental per a tota la ciutadania de l'Àrea Metropolitana de València.

Per al President de l'EMTRE, Emilio Belencoso, "ara no ens queda més remei que continuar sent estrictes i eficaços en la gestió, per a minimitzar el basurazo de Sánchez, i explicar a la ciutadania perquè paga més pels seus residus, i tractar de fomentar la reducció, separació en origen i reciclatge d'estos, perquè com menys escombraries generem, menys taxa pagarem".

En este sentit, el President de l'Entitat ha mostrat les dades de les accions d'educació i sensibilització ambiental del primer semestre de l'any. "Hem augmentat un 81,5% la participació en els diferents programes de sensibilització ambiental respecte a l'etapa anterior".

Així, des de gener a juny del present any, els diferents programes d'educació ambiental de  l'EMTRE han arribat a més de 27.500 ciutadans, arribant a realitzar en este període 214 accions amb la ciutadania.

Destaquen, en este sentit, respecte a les accions realitzades pel govern anterior, els tallers per a Associacions veïnals i joves, que han disparat les seues xifres gràcies a l'amplitud d'activitats plantejada des de l'EMTRE.