La vicealcaldessa i candidata socialista a l'Alcaldia de València, Sandra Gómez, ha presentat l'innovador Pla 3-30-300, una estratègia per a renaturalitzar la ciutat i preparar-la contra els efectes del canvi climàtic i les adversitats climàtiques. Aquest pla té com a objectiu principal garantir que cada persona puga gaudir de la presència de tres arbres des de la finestra de la seua llar, que cada barri compte amb almenys un 30% de cobertura vegetal i que hi haja un parc o espai verd a una distància màxima de 300 metres, la qual cosa equivaldria a cinc o deu minuts a peu.
Durant la presentació, Sandra Gómez ha destacat els múltiples beneficis de la presència d'arbres i zones verdes a la ciutat. Estudis han demostrat que contribueixen a millorar la salut de les persones, augmentant l'esperança de vida, reduint els problemes de salut mental i afavorint un millor funcionament cognitiu. A més, els arbres ajuden a atenuar la contaminació acústica, augmenten la biodiversitat urbana i contribueixen a la regulació tèrmica.
En l'actualitat, València compta amb al voltant de 595 hectàrees de zones verdes urbanes, la qual cosa suposa aproximadament 7,4 metres quadrats d'espai verd per habitant, per davall de les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Amb un total de més de 300 parcs i jardins, 82 bulevards enjardinats i nombroses zones verdes associades a habitatges i dotacions, la infraestructura verda de la ciutat estableix les bases per a la implementació del Pla 3-30-300. A més, València compta amb una proporció d'1 arbre per cada 3,3 persones, amb aproximadament 242.000 arbres en el seu territori.
Renaturalitzar més de 125 hectàrees de sòls urbans en desús
La distribució equitativa dels espais verds en tots els barris és un altre objectiu fonamental del pla. Per a aconseguir-ho, es preveu la renaturalització de més de 125 hectàrees de sòls urbans en desús, que seran transformats en grans parcs i corredors verds en més de 18 barris. Entre les àrees destacades es troben el Corredor Verd VLC Sud, el Corredor Verd Litoral, el Parc de Desembocadura, el futur Delta Verd del Grau, el Bosc Metropolità que connectarà el Jardí del Túria amb el Parc Natural del Túria, el Parc Central, el Parc Carolines i el Parc de Benicalap.
A més, es realitzaran actuacions en més de 13 quilòmetres de grans vies i avingudes de la ciutat amb escassa o nul·la vegetació, transformant-les en corredors i connectors verds entre els diferents barris. Alguns exemples esmentats inclouen la renaturalització dels carrers Pérez Galdós i Giorgeta, l'avinguda del Port i Ausiàs March.
El pla també contempla la importància d'incorporar arbratge als carrers dels barris, com ja s'ha fet al carrer Isabel la Catòlica, carrer Túria, carrers del Cabanyal-Canyamelar, Ramiro de Maeztu, Palleter, carrer Democràcia i Sainetero Arniches en Soternes, entre altres.
Cobertes verdes en edificis
Un altre aspecte destacat del Pla 3-30-300 és la promoció de les cobertes verdes en els edificis de la ciutat. Aquestes cobertes, a més de retenir l'aigua de pluja, purificar l'aire, redueix la temperatura ambient i estalviar energia, fomenten la biodiversitat a la ciutat. Amb aquestes mesures, s'espera ampliar en un 20% la xarxa verda de la ciutat, superant els 10 metres quadrats de zona verda per habitant recomanats per l'OMS.
Sandra Gómez ha incidit en la importància de col·locar la infraestructura verda en el centre del desenvolupament de València, assegurant així un futur sostenible i de qualitat per a les generacions esdevenidores enfront del desafiament del canvi climàtic. El Pla 3-30-300 cerca garantir un entorn equitatiu i saludable per a tots els habitants de la ciutat, utilitzant la naturalesa com a aliada en la lluita contra els efectes del canvi climàtic i millorant la qualitat de vida en cada racó de València.