La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha reiterat la necessitat de tramitar de "manera urgent" la reforma constitucional per a la "recuperació efectiva" del Dret Civil valencià que compleix dos anys pendent de la seua aprovació.
"Aquest seria un bon any i una bona manera per commemorar el 40 aniversari del nostre Estatut -ha indicat la consellera-, ja que el que es reivindica no és altra cosa que "la nostra capacitat d'autogovern", per això comptem amb el consens de la major part de les forces polítiques democràtiques valencianes.
Així s'ha manifestat la consellera durant la seua intervenció a l'acte en defensa del Dret Civil Valencià celebrat al Congrés dels Diputats, organitzat per l'Associació de Juristes Valencians coincidint amb el 40 Aniversari de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. L'objectiu d'aquesta iniciativa és demanar al Congrés dels Diputats que es tramite la reforma constitucional que permeta recuperar l'autogovern, tal com preveu l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat de 2006.
Per a Pérez Garijo, "és completament inacceptable que, en un marc de llibertat i democràcia com la nostra, perdure una situació de greuge respecte d'altres territoris, que només es justifica per la intransigència d'alguns i la incomprensió dels altres".
Durant la seua intervenció, la consellera de Qualitat Democràtica ha assenyalat que reivindicar la capacitat normativa "és una forma d'avançar al nostre autogovern i avançar en els drets socials perquè implica la possibilitat d'adoptar iniciatives polítiques pròpies en tots aquells àmbits en els quals es disposa de una competència".
Pérez Garijo ha destacat "l'ampli consens assolit" per aprovar la proposta de reforma constitucional que permeta "exercir el nostre dret d'autogovern" amb el suport de 540 municipis de la Comunitat del total de 542 que integren el territori valencià.
Alhora, Pérez Garijo ha recordat que, en matèria de Dret Civil valencià, el Tribunal Constitucional va declarar el 2016 la inconstitucionalitat de la pràctica totalitat de les lleis valencianes sobre règim econòmic matrimonial, les relacions familiars dels fills i filles els progenitors dels quals no conviuen, i unions de fet formalitzades.
"Amb això -ha reiterat la consellera- va deixar la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de Dret Civil Foral reduïda a la seua mínima expressió".
La nostra proposta de reforma "no va contra res, ni contra ningú", ha assenyalat la consellera. "No pretén generar cap privilegi. Ni crear greuges comparatius amb altres territoris. Només donar una solució justa i adequada a un problema que, a hores d'ara, no sembla tenir una altra via".
Homenatge a Ascensió Chirivella
La jornada ha començat amb una foto de família que ha tingut una àmplia representació política, institucional, agents socials i de la societat civil valenciana. Seguidament, s'ha realitzat una xerrada-col·loqui a la sala Clara Campoamor al voltant de la modificació constitucional proposada per Les Corts Valencianes. Posteriorment, s'ha fet una taula rodona amb representants de la societat civil i el municipalisme valencià en suport a la reintegració del dret civil.
Durant l'acte, s'ha retut homenatge a la primera advocada espanyola, Ascensión Chirivella, col·legiada al Col·legi d'Advocats de València ara fa 100 anys.
La consellera Pérez Garijo ha destacat la figura d'una dona "compromesa, valenta i que participava activament a la vida política", una valenciana que igual que tantes altres dones "van lluitar per la igualtat i van ser silenciades i oblidades".