La diputada provincial d'Esquerra Unida i coordinadora general de la formació, Rosa Pérez Garijo, ha admés aquest dilluns que haver sigut la denunciant del cas Taula ha sigut per a ella "un suplici" i l'ha passat "mal" sentint "indefensió" perquè "enfront de la calor dels denunciats està la soledat del denunciant", al mateix temps que ha manifestat "no estar satisfeta" amb la instrucció que s'està fent del cas perquè considera que hi ha qüestions "importants" que no s'estan investigant.
"No estic satisfeta amb la instrucció. Hi ha temes molt importants com el de les carretes amb documentació molt elaborada per a investigar i que no s'ha obert peça cap i tampoc pel projecte dels Leds i altres peces que tampoc s'està investigant", ha assenyalat.
Pérez s'ha pronunciat en aquests termes en una compareixença en la comissió de les Corts que investiga l'Operació Taula, derivada del cas Imelsa, a la qual ha assistit en qualitat de denunciant del cas en haver entregat a la Fiscalia set denúncies. En aquest sentit, ha explicat que quan va arribar a la corporació provincial en 2011 des de "el primer dia" la seua formació va demanar expedients "de tota mena" i va comprovar "una sèrie d'irregularitats".
Davant aquesta situació, el seu grup estava preparant una denúncia i en 2014 va rebre un USB "amb diversa documentació", entre la qual es trobava informació relacionada amb Imelsa i amb despeses de l'alcalde de Ròtova, en l'època anterior a l'entrada en Imelsa del qual fóra el seu gerent i autodenominat 'ionqui dels diners', Marcos Benavent, amb factures en restaurant de familiars o despeses en vestits no justificats.
Així mateix, en aquell pen hi havia altres 57 àudios gravats entre 2005 i 2006 en els quals s'escolta "clarament a unes determinades persones" que són l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus; Màxim Caturla; Emilio Llopis; David Serra; María José Masip i María José Alcón. Després d'escoltar-los, ha indicat: "Arribem a la conclusió que podia existir una presumpta trama que afectava les principals institucions valencianes i a principals càrrecs del PP".
Així, ha explicat que al llarg d'aquests anys i, després de recaptar la documentació, ha presentat davant la Fiscalia Anticorrupció set denúncies. El primer escrit es va presentar el 31 de juliol en 2014 el que es va facilitar els àudios a l'Anticorrupció; el segon i tercer van ser al setembre d'aqueix any i estaven relacionats amb l'entramat d'empreses d'Alfonso Rus; el quart va ser sobre el projecte de substitució de bombetes LEDS; el cinqué sobre les adjudicacions a canvi de comissions a l'Ajuntament de València i els dos últims relacionats amb entramats d'empreses.
Encara que, ha eludit donar el nom de la persona que li va facilitar aqueixa informació que donarà en seu judicial, ha considerat que se li va entregar a ella perquè quan va arribar a la Diputació va començar a demanar expedients i li van començar a arribar "diversos anònims". Al seu judici, després d'anys de govern del PP en la institució "hi havia ganes que algú investigara".
TRAMA ORGANITZADA
Per a Pérez Garijo dels àudios es desprén que es tractava d'una trama "organitzada i estructurada" en la qual hi havia un "nexe" que era Marcos Benavent de qui s'intueix que és el "recaptador" i per això "ell grava els lliuraments de diners". "Em fa l'efecte que era com un soldat perquè és ell qui grava, paga i porta els diners", ha indicat per a assenyalar que hi havia "diverses famílies" dins de l'entramat, una d'elles liderada per Alfonso Rus, que era "com un cape", encara que ha eludit donar el número d'altres "famílies" que hi havia ni els qui formaven part d'aquestes.
"Em fa impressió que es pegaven perquè cadascun volia tindre la seua parcel·la. És el que vaig sentir", ha assenyalat per a considerar, per tant, que no era un cas "aïllat", sinó que "tothom sabia i es prenia amb normalitat, almenys en la cúpula" del PP el que succeïa, ja que ha detallat que en un dels àudios s'arriba a dir que "això és per al partit". Per això, creu que part del percentatge del finançament il·legal anava al partit i una altra part "a les butxaques personals".
Respecte a les persones que eren coneixedores dels fets, ha recordat que en un dels enregistraments es diu que cal "parlar amb Paco per a veure quantes conselleries ens correspon", però ha postil·lat que "pacos hi ha molts". "La meua opinió és que hi havia una trama totalment organitzada i consolidada coneguda per tots en la qual cadascun defensa tindre un territori", ha resumit.
Així mateix, ha explicat que en un altre enregistrament es parla de les residències. Això sí, ha reconegut que ella quan va denunciar no era conscient del 'pitufeig' a l'Ajuntament de València, una altra de les peces en la qual estan investigats regidors del PP en el consistori, ni de la relació amb el cas Erm, en el qual està investigat l'expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana.
Preguntada per si va patir "pressions" o s'ha "sentit perseguida", ha reconegut que li han interposat cinc querelles, quatre de per calúmnies i injúries i una altra per revelació del secret, per la qual cosa per a ella haver sigut la denunciant del cas ha sigut "un suplici" i l'ha passat "malament".
"És un suplici denunciar aquest tipus de presumptes trames perquè t'asseus totalment insignificant i t'adones de qui realment té el poder i el difícil que és combatre tot un sistema i tota una trama. Desgraciadament, el poder judicial no està desvinculat del polític i els fiscals Anticorrupció són posats pel Govern i no hi ha separació de poders que fa que un Estat de Dret siga real", ha subratllat per a incidir que hi ha hagut una "autèntica situació d'indefensió", encara que ha subratllat que "tornaria a fer el que va fer".
PICABARALLA AMB EL PP
En el torn de preguntes del PP, el diputat Fernando Pastor ha mostrat la seua "disconformitat" per l'"inici d'aquesta comissió", ja que ha criticat que dels 90 documents que té els membres de la comissió per a fer els treballs el PP no compta amb cap. "Vostés tenen presses i no ganes d'investigar", ha etzibat a la resta de diputats.
'ZOMBIS'
El 'popular' li ha recordat que l'Audiència Provincial "la va expulsar de la causa com a acusació popular en estar investigada en la causa" pels empleats 'zombis', al que ella li ha remarcat que això "no és cert" i ha explicat que aqueixa peça es deriva que hi havia consellers de Imelsa que treballen "i no sabien ni el que era Imelsa", per la qual cosa el jutge es va interessar per aquesta qüestió.
"Jo vaig tindre un durant 14 mesos a jornada parcial i era una persona que ha portat la investigació amb mi i que es va dedicar a investigar la causa i em van cridar veure si el meu era zombi o no, una cosa surrealista perquè en Fiscalia estaven cansats de veure-li la cara perquè allí presentem proves de tota mena", ha subratllat.
Per tant, ha considerat que hi havia "un gran interés a intentar visualitzar que aquest cas no era del PP quan això és un cas del PP". "El fiscal i el jutge en cap moment han posat en dubte la meua personació. Qui recorre i arriba fins al final és, entre molts altres, Alfonso Rus i altres companys del PP que no els venia bé que jo no fóra acusació popular", ha remarcat per a insistir que el jutge emet un acte en el qual posa els investigats i en l'escrit no està el seu nom.