El pacte PP-Ens Uneix en la Diputació complix un any "assegut sobre un clima de total confiança"

Vicente Mompó i Natàlia Enguix fan balanç del primer any de la nova Diputació amb el Pla Obert com a projecte estrela

Guardar

Natalia Enguix i Vicent Mompo
Natalia Enguix i Vicent Mompo

Un any després del soroll que va generar el pacte entre Partit Popular i Ens Uneix per la gestió del govern de la Diputació de València, el balanç no pot ser més positiu per totes dues parts. Un soroll produït en tractar-se, a priori, d'un acord a contracorrent, pel perfil més progressista del partit municipalista. Un enteniment en el qual poca gent confiava, pronosticant que els de Jorge Rodríguez podrien canviar el seu suport i retornar el govern a socialistes i Compromís en qualsevol moment.

Un escenari que, després d'estos primers 365 dies, no es contempla. I és que la comunió entre totes dues formacions és total. Tant Vicente Mompó com Natàlia Enguix, president i vicepresidenta de la Diputació, i líders respectius de 'populars' i Ens Uneix en la institució provincial, definixen el govern com a "sòlid i assegut sobre un clima de total confiança". Una sintonia que s'ha forjat en entendre i recolzar els problemes més locals, al procedir de localitats pròximes com Gavarda o Ontinyent, i discutir estos problemes en valencià, un idioma que tots dos defenen i potencien.

Retornar a la Diputació de València el model iniciat pel mateix Rodríguez en 2015, dotant de major autonomia en la gestió dels recursos als Ajuntaments i canviar la imatge de "caixer autonòmic" de la institució, ha sigut clau en este enteniment. El Pla Obert, amb 340 milions d'euros per als municipis i 10 per a les mancomunitats fins a 2027, és la bandera de la nova institució provincial i un símbol de la nova manera de governar de la que fan gala Mompó i Enguix.

A més del principal programa inversor de la Diputació, que es va aprovar sis mesos abans que l'últim pla de l'anterior govern, les fites d'estos primers 12 mesos es complementen amb el Fons de Cooperació, que l'executiu manté amb els 80 milions d'euros anuals que va aportar la corporació provincial en 2022 i 2023, destinats a inversió o despesa corrent i amb un repartiment que "protegix els municipis més xicotets".

A estes quantitats se sumen altres partides com els 10 milions per a recuperació del patrimoni històric, els huit milions per a la rehabilitació de 'trinquets' i instal·lacions esportives, i els 2,3 milions per al Cicle Integral de l'Aigua, que s'afigen als més de 30 milions que al llarg de la legislatura es preveu que invertisquen els municipis en la millora de les infraestructures hídriques per a garantir este servici bàsic per a la ciutadania.

Vicente Mompó i Natàlia Enguix
Vicente Mompó i Natàlia Enguix, president i vicepresidenta de la Diputació

Un any de projectes

El president Vicent Mompó ha destacat la importància de recuperar la gestió per a incrementar la inversió i estar més prop dels alcaldes i alcaldesses, facilitant els seus projectes i assegurant que les ajudes i fons es queden als pobles. La implicació de la Diputació és clau en estos processos. En el seu primer any, la institució ha llançat el major programa d'inversió de la seua història i ha mantingut el Fons de Cooperació.

El Pla Obert de la Diputació de València és un pla quadriennal dissenyat per a reduir la pressió sobre els ajuntaments, permetent-los presentar projectes en qualsevol moment. Més de cent projectes seran aprovats al llarg de l'estiu, fomentant iniciatives innovadores i sostenibles, incloent-hi projectes urbanístics amb perspectiva de gènere.

També s'han potenciat municipis intel·ligents i s'ha treballat en l'obtenció de fons europeus. A més, la cultura ha jugat un paper central amb espectacles itinerants i recursos culturals.

Mompó ha ressaltat l'obertura de la corporació a tots els valencians i valencianes, destacant jornades festives i la iniciativa 'Açò és la Dipu'. Ha esmentat programes d'inclusió social com 'Cuina que et Cuida', l'impuls a l'esport i el treball de València Turisme en la redistribució de fluxos turístics i l'ús de sensors intel·ligents.

En infraestructures, el pressupost de l'àrea de Carreteres ha augmentat per a humanitzar la xarxa provincial i reforçar el Pla de Camins d'Interés Territorial. Entre els projectes destacats estan el desbloqueig de la Ronda de Pedralba i la finalització del desdoblament de la carretera de Manises a Riba-roja. El Consorci Provincial de Bombers també ha vist un augment en el seu pressupost, enfocant-se en la prevenció, renovació de la flota i la nova Central Operativa a Beniparrell.

En innovació, la Diputació cerca convertir els municipis en espais intel·ligents, consolidant a València com un HUB innovador internacionalment. A més, ajuda els ajuntaments a gestionar l'obtenció de fons europeus i aplica la innovació en turisme i lluita contra la despoblació.

Mompó ha esmentat el desenvolupament rural amb suport a emprenedors i agricultors, l'impuls de la pilota valenciana, la rehabilitació de trinquets, adequació de casernes de la guàrdia civil i programació d'actes culturals en els municipis, destacant 'Les Arts Volant', el piano Iturbi, el teatre d'Escalante, la música d'Etnomusic i exposicions amb el patrimoni artístic de la Diputació.

En igualtat, l'ens ha incrementat les ajudes contra la violència de gènere i duplicat les subvencions a associacions. En memòria democràtica, s'han incrementat les ajudes per a projectes d'exhumació i identificació. Enguix ha ressaltat la importància de treballar la història des de l'educació i el respecte, rescatant fets que han de conéixer-se per a no repetir-se.

Finalment, Enguix ha defés les polítiques progressistes i la col·laboració de l'equip de govern, destacant que l'oposició ha fet "crítiques injustificades". La institució ha renovat ajudes per a cooperació internacional i recuperació de patrimoni històric, ajudant els municipis a adequar espais que poden dinamitzar la vida social i econòmica.

El presidente de la Diputació de València, Vicente Mompó
Vicente Mompó, president de la Diputació

Un pacte beneficiós per a la Vall d'Albaida

D'altra banda, Natàlia Enguix ha valorat esta etapa com "molt beneficiosa per a Ontinyent", en el qual s'han pogut aconseguir més de 4 milions d'euros en subvencions directes per a la ciutat, al mateix temps que ha pogut aplicar polítiques progressistes en les àrees que gestiona.

Enguix ha remarcat que "estem ací gràcies a Ontinyent i la Vall d'Albaida, i hem d'aconseguir que a Ontinyent i a la Vall d'Albaida els vaja bé". En este sentit, valora els més de 4 milions en subvencions directes aprovades per a inversions com per exemple la residència de la Beneficència; el sanejament hidràulic i la reurbanització de diverses zones al voltant del Museu Tèxtil, el grup de vivendes de Ramón-Llin del barri de Sant Rafel, o el carrer José Simó Marín; o per a l'impuls de la promoció econòmica i dinamització comercial a Ontinyent.

Enguix incidix en el fet que de cara en els pròxims anys "continuarem treballant per a fer possible la concreció dels 15 milions d'euros compromesos en el Pacte de Govern" per a la zona, afirmant que "el pes que tenim a València també ajuda en altres aspectes, tal com ha passat en el desbloqueig de les obres de l'Hospital".

Natàlia Enguix
Natàlia Enguix, vicepresidenta de la Diputació

Reptes pendents

Pel que respecta al futur, el president Vicente Mompó destaca, com a projectes més importants, "que els municipis continuen executant el Pla Obert i que es continue implementant la vertebració del territori amb la inversió en els més de 2.000 quilòmetres de carreteres". A més, ha incidit en les inversions previstes en la Plaça de Bous, en una futura reubicació de les oficines de la Diputació, i en la necessitat d'abordar un repte pendent com és el de donar-li un edifici propi a Escalante, el projecte propi de la Diputació que actualment celebra la seua temporada entre el Teatre Principal, Ribes Espai Cultural i altres sales de la ciutat.

Malgrat el viscut en els últims dies a escala autonòmica, i malgrat el dubte inicial sobre si l'entesa entre el Partit Popular i Ens Uneix seria capaç d'aguantar tota la legislatura, este primer any deixa patent que el canvi en la institució provincial és una realitat, de moment, sense data de caducitat.

Destacats