El politòleg Pablo Simón subratlla que a Espanya hi ha un retard, en comparació amb altres països del seu entorn, en el control de l'acció de les administracions. "Si en alguna cosa anem retardats respecte a Europa és en l'avaluació de les polítiques públiques", ha fet notar l'especialista, qui, no obstant això, ha agregat que, tant en alguns sectors de la societat com en institucions, hi ha "un creixent interés" en aquest assumpte. "Ens estem posant les piles".
Així ho ha asseverat Simón, que aquest dijous participa en València en la presentació d' Avalua·Lab, Laboratori d'Anàlisi i Avaluació de Polítiques Públiques de les Naus, un organisme que naix amb l'objectiu de millorar la transparència de les administracions públiques.
Per al politòleg, "aquest tipus d'eines són fonamentals". "El que necessitem --argumenta-- és bona informació que podem obtindre amb una cosa tan senzilla com creuar dades de fonts com el padró o l'INE per a obtindre, per exemple, un mapa d'inclusió en el nostre barris".
Però per a evitar que la necessitat de transparència en l'exercici polític es quede en "postureo", l'expert adverteix, en declaracions a Europa Press, que fa falta "continuïtat" i un acord que vaja més enllà d'un sol govern. Simón ha defensat que, encara que "no s'ompliran estadis de futbol ni mítings parlant de polítiques d'avaluació", els ciutadans, "quan perceben que un programa d'actuació és eficient i que els seus diners està ben invertit, ho donen suport".
D'altra banda, l'analista polític s'ha referit a les pròximes eleccions generals del 10N. Preguntat per les expectatives de Compromís, ha considerat que millorarà resultats per diversos factors.
En primer lloc, ha apuntat, no es produirà el vot dual que es va produir el 28A i que va fer que la coalició valenciana obtinguera "uns resultats menys bons" --només va aconseguir un diputat, l'escó que ocupa Joan Baldoví-- que el dels comicis anteriors.
A més, ha assenyalat que, abans de l'acord de confluència amb Més País --el partit d'Íñigo Errejón--, Compromís ja presentava un element per a "millorar de forma natural", que és el "descontentament" dels electors pel fracàs de les negociacions entre PSOE i Podem per a la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez.
"EIXIDA PER Al DESBLOQUEIG"
"Des d'aquest punt de vista, Compromís suposa una potencial eixida per al desbloqueig, sabent els electors que no es perdrien els vots per a l'esquerra", ha postil·lat.
Respecte a l'acord Compromís-Més País, Simón ha considerat que totes dues formacions "comparteixen votants de segments socials semblances, com a joves estudiants o gent d'esquerres amb un nivell adquisitiu més alt".
De fet, ha considerat que, en aquest sentit, Compromís "encaixa més amb el Més País d'Errejón que amb el Podemos de Pablo Iglesias, que ha quedat més encasellat en l'antic votant d'Esquerra Unida, amb un discurs més obrerista i a l'esquerra". "Compromís i Errejón se situen a la dreta d'Unides Podem i a l'esquerra del PSOE, per la qual cosa tenen espai a totes dues parts per a eixamplar", ha resumit.
Pablo Simón intervindrà amb una conferència en la presentació de Avalua·Lab, a la qual també assistiran el regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana; i el secretari autonòmic de Participació i Transparència, Ignacio Blanco.
DADES OBERTES
Avalua·Lab intenta "buscar noves formes d'aproximació a l'avaluació de les polítiques públiques, aprofitant les plataformes de dades obertes i incorporant elements de participació ciutadana", expliquen des de les Naus.
En el seu disseny ha participat també personal investigador i docent de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València; l'oficina d'Estadística de l'Ajuntament de València; la Diputació de Castelló; el servei de Transparència de la Generalitat Valenciana; la Federació d'Associacions de Veïns de València, el grup Sociograma i la consultora d'avaluació Kveloce, entre altres.