Després d'uns dies d'incertesa, Ens Uneix, el partit d'àmbit comarcal liderat per l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha recuperat el diputat que en les últimes 48 hores li havia arrabassat el PP, i té així la clau de govern en la Diputació de València.
La formació de la Vall d'Albaida havia elevat una consulta aquest dilluns a la Junta Electoral al no estar conforme amb la forma en la qual s'havia fet el recompte de les llistes obertes municipals en pobles com Beniatjar. Després d'aquesta revisió, i amb el 100% del vot escrutat de les eleccions municipals a la província de València, la suma dels sufragis obtinguts per cadascuna de les formacions polítiques que han presentat candidatura en els 266 municipis de la província permetrà al Partit Popular tindre 13 diputats, mentre que el PSPV-PSOE en tindrà 12, Compromís tres, VOX dos i Ens Uneix un, quedant sense representació provincial Ciutadans.
En comparació amb la composició de la Diputació eixida de les urnes en 2019, amb 31 diputades i diputats que han exercit la seua responsabilitat en els últims quatre anys, el PP disposarà de cinc representants més en la corporació provincial; mentre que el PSOE en tindrà un menys. A més, Compromís perd dos escons, VOX suma un al qual ja tenia, Ens Uneix (anteriorment conegut com La Vall Ens Uneix) manté el seu representant provincial i Ciutadans ix de la Diputació en perdre els tres diputats amb els quals comptava.
Ontinyent, clau
Siga com siga, davant la suma de 15 diputats de PSPV-PSOE i Compromís, i de 15 diputats de Partit Popular i VOX, el seient d'Ens Uneix serà determinant tant per a mantenir un govern progressista en la institució provincial com per a propiciar un gir cap a la dreta d'aquesta.
Malgrat que el passat com a líder del PSPV de Rodríguez faria presagiar una continuïtat de l'esquerra al capdavant de la Diputació, és precisament aquest passat el que complica i fa difícil preveure si aquesta serà l'elecció de la formació comarcal. D'una banda, en l'àmbit local, la campanya electoral ha estat marcada per moments tibants i embrutada per acusacions socialistes cap a la gestió de Jorge Rodríguez. I, per un altra, a escala autonòmica, l'ontinyentí no oblida la seua expulsió i marginació en un partit del qual era ja un referent sense proves que incriminaren la seua culpabilitat.
I és que fonts d'Ens Uneix asseguren a València Extra que és impossible oblidar el tracte dels socialistes cap al seu dirigent quan va ser acusat de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics i falsedat documental dins del Cas Alqueria. Una acusació de la qual va ser absolt precisament ahir, després de cinc anys de litigi, amb un important sofriment personal, tal com destaquen els implicats.
No obstant això, aquest procés judicial també ha deixat empremta de cara a una possible entesa amb el Partit Popular, ja que aquesta formació es va personar en la causa demanant huit anys de presó als acusats.
Amb tot açò, caldrà esperar l'esdevenir de les pròximes setmanes per a conéixer el desenllaç d'unes negociacions pel comandament de la Diputació en les quals Ontinyent s'ha guanyat a pols convertir-se en actor clau. Una negociació on, fins i tot, es podria demanar la presidència d'una Diputació que li va ser arrabassada injustament per aquestes acusacions. De moment, des de la formació se centren a "celebrar" aquests últims assoliments.
Partits judicials
Si tenim en compte els nou partits judicials i el repartiment de les diputades i diputats en cadascun d'ells, a València, amb 18 diputats en joc, el PP tindrà set representants enfront dels quatre de l'anterior legislatura; el PSOE manté els seus sis escons; Compromís perd un i es queda amb tres; VOX suma un diputat al qual ja tenia i tindrà dos representants en la Diputació i ix Ciutadans.
Quant a la resta de partits judicials, a Alzira el partit socialista conserva el seu diputat i els 'populars' es queden amb el que tenia Compromís; a Requena, el PP guanya el diputat que es va emportar el PSPV-PSOE fa quatre anys; a Sueca, els socialistes mantenen l'escó; Ontinyent el continua conservant Ens Uneix; i en els partits judicials de Gandia, Llíria, Sagunt i Xàtiva es mantenen un diputat per al PSPV-PSOE i un altre per al PP.
Després de la constitució dels ajuntaments de la província i la presa de possessió dels alcaldes i alcaldesses d'aquest nou període legislatiu, prevista per al 17 de juny, la Diputació serà l'última institució a formar-se i donar inici a la nova legislatura, en un període que abasta des de finals de juny fins a mitjan juliol.