La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha destacat que la dimissió de l'exministra de Sanitat i exconsellera de Sanitat Universal, Carmen Montón, és un "missatge per a navegants que tenen per ací màsters regalats" que "l'ètica no l'estableixen els tribunals", i ha assenyalat que ha donat una "lliçó" perquè "d'altres en situacions similars o pitjors estan agarrats com a caparres als seus càrrecs".
Així ho ha manifestat aquest dimecres en declaracions als mitjans, preguntada per la seua valoració de la dimissió de Montón després de conéixer-se les presumptes irregularitats en el màster que va cursar en la Universidad Rey Juan Carlos. Oltra ha admès que "humanament li costa fer una valoració".
En aquesta línia, ha posat en valor la tasca de Montón en la Conselleria de Sanitat Universal i del Ministeri. A l'àmbit autonòmic, ha destacat que va recuperar per a la gestió pública el departament de salut de La Ribera, va retornar la sanitat universal i "va compensar el copagament farmacèutic a quasi un milió i mig de valencians que no han de triar entre medicarse o arribar a fi de mes".
Com a ministra, ha ressaltat que "en cent dies de Govern ha encarrilat temes com retornar la sanitat universal" o que les persones cuidadores en l'àmbit de la dependència, "normalment dones, recuperen les seues cotitzacions", entre altres mesures.
Així mateix, ha afirmat que en les eleccions de 2015 es va produir un canvi polític "molt gran" a la Comunitat, que va donar lloc al Consell del Botànic del que forma part, que va posar el focus en què "algunes inèrcies i pràctiques del passat ja no eren benvingudes, entre elles, el diferent tracte que puguen tindre persones que formen part del món polític, empresarial i, en definitiva, la gent que té una posició de decisió o privilegi".
Al seu juí, "la dimissió mostra que açò ha calat en la societat fins al punt que el llistó de l'ètica s'ha pujat enormement". A més, ha indicat que és un "missatge per a navegants que tenen màsters per ací regalats": "Que l'ètica no l'estableixen els tribunals, l'ètica s'estableix per la pràctica política".
"Amb la dimissió, es posa el llistó de l'ètica a l'altura de l'exigència social, una altura que en el passat no ha estat en eixe llistó. El que ha fet Montón és de salut democràtica, és una lliçó. L'exigència social deixava poc marge a l'actuació, però uns altres en situacions similars o pitjors està agarrats com a caparres als seus càrrecs", ha agregat.
ENTRAR A LA URJC "AMB POAL DE LLEIXIU"
D'altra banda, respecte a les responsabilitats que haurien d'assumir-se dins de la Universidad Ret Juan Carlos, ha asseverat que a eixa institució "s'ha d'entrar amb un poal d'aigua i lleixiu, perquè el que està clar és que hi havia un quiosquet muntat per a afavorir determinats interessos com els de (Pablo) Casado, tot tutelat per (Esperanza) Aguirre, que va dir 'a aquest xic me'l cuideu bé', i que col·lateralment anaven buscant persones per a tapar el quiosquet que s'havia muntat".No obstant açò, Mónica Oltra ha insistit que "vol pensar" que es tracta d'una excepció" i que el prestigi de les universitats publiques, inclosa la Rey Juan Carlos, "no s'ha de veure tacat per aquesta situació".
Per açò, ha reclamat que s'assumisquen les "responsabilitats polítiques i de gestió que suposa haver tingut un quiosquet muntat que afavoria a determinada gent, quan la resta d'alumnes havia de pagar la seua matrícula, esforçar-se, fer els seus treballs i fer classe". "Aquestes desigualtats no han d'existir en una societat democràtica, on la igualtat de tracte i oportunitats és una premissa de qualitat democràtica", ha censurat.
De la mateixa manera, s'ha preguntat "per a què vols un títol si no has après la matèria que t'acredita eixe títol". "Tindre un títol i no saber el que eixe títol diu que saps és bastant inútil, perquè un estudia per a adquirir coneixements, no per a penjar un paperet en la paret", ha resolt.