La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que els comptes del seu departament per a l'any vinent "permetran el finançament de 27.385 llocs de treball directes", als quals cal sumar altres 4.800 que es crearan amb l'execució del Pla Convivint d'Infraestructures Socials.
Oltra ha comparegut en la comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes per a presentar els comptes de la seua Conselleria per a l'any 2022, que per primera vegada en la història supera els 2.000 milions d'euros, arribant als 2.199 milions d'euros, i que, segons ha explicat, reflecteixen una manera d'afrontar la crisi diferent de la que va haver-hi en la gran recessió de 2008.
"Estem parlant d'ocupació estable, deslocalitzada i de qualitat", ha manifestat Oltra, i ha afegit que aquests llocs de treball, a més d'aquells que es corresponen amb el personal funcionari de la Conselleria o de les entitats locals, també inclouen els dels centres d'atenció diürna i residencials, així com el del sistema d'atenció a la dependència en l'àmbit domiciliari o el de formació i investigació en els serveis socials.
La creació d'aquests llocs de treball va acompanyada d'una ferma aposta per la formació i la investigació amb una dotació transversal de 870.000 euros, un 72,3% més que en 2021, i que permet, entre altres coses, que per primera vegada totes les universitats públiques disposen d'un laboratori social d'investigació.
La vicepresidenta ha indicat que els serveis socials, a més de ser "un generador d'activitat econòmica", també ho són de benestar, i en aquest sentit ha apuntat que l'any vinent es posaran en marxa 7.184 noves places en centres d'atenció residencial, de les quals 2.479 són específicament per a persones majors en residències, un 13,5 per cent més que en 2021.
Pal·liar les conseqüències de la COVID-19
Oltra, qui ha iniciat el seu discurs amb un record a les víctimes de la COVID-19, ha afirmat que l'any pròxim es mantindrà la contractació de 362 professionals addicionals per a reforçar les plantilles de les residències públiques així com els 260 nous #lloc# de treball que s'han creat en millorar les ràtios de les residències de gestió integral.
Així mateix, ha destacat que des de l'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària (IVASS), es posarà en marxa el pla "Per a tu", que busca tractar, en els seus professionals, "els danys psicosocials ocasionats per la greu crisi sanitària de la COVID-19 a través de l'atenció psicològica, millora i humanització dels espais de treball i formació en la gestió emocional davant les situacions de crisis".
La vicepresidenta ha apuntat que el pressupost d'enguany, a més d'atendre la crisi sanitària, cerca anar més enllà i "aportar seguretat material comunitària i afectiva", i ha incidit en què "el Consell del Botànic ha posat de manifest que existeix una forma diferent a eixir de la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia".
Oltra ha indicat que un d'aqueixos aspectes són les polítiques de salut mental, i ha assenyalat que si en el 2020, l'últim pressupost abans de la COVID-19, el pressupost en aquesta matèria eren 13,74 milions d'euros, per al 2022 la xifra es duplica fins a arribar als 27,7 milions d'euros, als quals cal sumar 74 milions d'euros en el Pla Convivint per a infraestructura de salut mental.
D'altra banda, ha assenyalat que en els quatre anys següents a la gran recessió de 2008, "la Generalitat va invertir en la renda garantida de ciutadania per a la gent que no tenia res 95,9 milions d'euros"; per contra, ha explicat, "en aquests dos anys de pandèmia la inversió en renda valenciana d'inclusió ha sigut de 460,4 milions d'euros fins a octubre d'enguany".
Oltra ha conclòs que en cada any de crisi de la pandèmia el Consell ha invertit en renda valenciana d'inclusió quasi 17 vegades més que el que invertia durant la crisi de 2008 en renda garantida de ciutadania, la qual cosa ha permés arribar a aquest moment a 74.974 persones destinatàries, que generen un retorn en l'economia valenciana de 644,6 milions d'euros, perquè no gasten aquests diners "per a tindre comptes a Panamà", sinó per a comprar en el seu barri.
En aquest apartat de suport a les persones en una major situació de vulnerabilitat, en 2022 es reservarà el 5 per cent de les places gratuïtes de les vacances socials, és a dir, 1.100 places per a persones majors beneficiàries de la renda valenciana d'inclusió, i s'ampliarà la dinamització dels CEAM per a persones majors en 16.500 hores d'activitats socioculturals.
Polítiques de joventut
El pressupost de 2022 inverteix 2,8 milions d'euros en el programa JOOP de l'IVAJ, que busca donar noves oportunitats a aquells joves que han quedat exclosos tant del sistema educatiu i laboral com dels entorns socials normalitzats.
Aquest programa, posat en marxa en 2017, ha aconseguit fins a 2021 atendre 3.200 joves dels quals un 62 per cent ha tornat a estudiar o ha trobat treball. "Unes xifres que evidencien que si cuidem, escoltem i acompanyem als i les joves aquests es comprometen a formar part de manera saludable i activa de la societat", ha manifestat la vicepresidenta.
En l'àmbit de la joventut, ha indicat que en 2022 es destinaran 5,1 milions d'euros a les polítiques d'acompanyament a la vida independent dels i les joves extutelades per la Generalitat, i ha indicat que per primera vegada es posen en marxa les oficines Mentora Plus, que aniran dirigides al conjunt de la població jove vulnerable, amb independència que siguen o no extutelats, i que se situaran en les poblacions de més de 70.000 habitants.
Lluita contra la violència masclista
La vicepresidenta ha recordat que en 2015 s'invertia 7,6 milions d'euros en les polítiques de lluita contra la violència masclista, una xifra, que en el marc del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, enguany arribarà als 28,3 milions d'euros, la qual cosa suposa duplicar l'acord que es va aconseguir amb el moviment feminista pel qual es va establir que la inversió anual per a aquest fi aconseguiria els 12 milions d'euros.
Així, ha precisat que dels 60 milions d'euros que la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives havia d'haver invertit en els 5 anys de duració del Pacte, finalment s'han invertit 108,5 milions d'euros, és a dir un 81% més del compromés.
Economia de les cures
Així mateix, la vicepresidenta ha assenyalat que la dotació pressupostària en l'àrea de les cures s'incrementa en 2022 i passa de 378 a 430 milions d'euros, un increment del 13,7 per cent, i ha anunciat que s'augmenta un 33 per cent les quanties per a contractar persones cuidadores de l'entorn sense vincles familiars, la qual cosa implicarà que una persona amb grau III passarà de percebre 387,6 euros al mes a 515,5 euros.
En aquest àmbit, ha explicat que s'inclou una nova deducció fiscal, acordada amb els agents econòmics i socials, de fins a 1.000 euros per a qui contracte de manera indefinida a treballadors i treballadores de la llar que cuiden de xiquets i xiquetes menors de 5 anys i de persones majors de 75 anys.
D'igual manera, la vicepresidenta ha assenyalat que el Pla Corresponsable comptarà amb una dotació de 14,8 milions d'euros que permetran la creació de bosses de cures afavorint tant la creació d'ocupació de qualitat com la conciliació laboral de les dones amb fills i filles menors de 14 anys.