Política

Oltra informa d'un increment "substancial" en 2022 del pagament de mòduls a les entitats del tercer sector de persones majors

1 minut

La vicepresidenta Mónica Oltra en una reunió

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha informat que el seu Departament incrementarà "de manera substancial" l'import del preu/plaça que la Conselleria paga a les entitats del tercer sector dedicades a l'atenció de les persones majors dins del sistema "en la nova convocatòria del concert social que es publicarà el mes de juliol de 2022".

Oltra ha realitzat aquestes declaracions després de la reunió que ha mantingut hui amb la presidenta de Lares Comunitat Valenciana, Julia Rico, i la gerent d'aquesta associació, Mar Soriano, per a avançar sobre "els reptes de futur" fixats en la Mesa Sectorial del Tercer Sector, constituïda el mes de desembre passat, en concret respecte al sector d'atenció a les persones majors.

Amb la "revisió a l'alça" dels mòduls en 2022, la Conselleria dona resposta a una de les reivindicacions d'aquest sector, "entre altres coses perquè és el sector que més ha patit durant la pandèmia, en estar dedicada a l'atenció de les persones que han resultat més vulnerables enfront del coronavirus", ha assenyalat.

Oltra ha explicat que l'objectiu d'aquest increment, en el qual ja està treballant el seu departament, és que aquestes entitats sense ànim de lucre "puguen absorbir l'augment dels preus de l'energia, els subministraments i altres implements que necessiten els centres de dia i residències de persones majors", compensant així la inflació dels últims mesos.

A més de la millora dels mòduls, Oltra ha assenyalat que des de la Conselleria s'ha atés la segona gran reivindicació del sector que és la millora de les condicions del personal dedicat a l'atenció de les persones majors, "després de les millores reeixides en altres àmbits del tercer sector com la diversitat funcional, la salut mental o la infància".

En aquest sentit, ha trasllat a les representants de Lares CV el compromís de la Conselleria per a aconseguir el pagament delegat del personal professional que treballa en residències i centres de dia i avançar en l'"homologació i homogeneïtzació de les taules salarials i de les condicions laborals".

Pla Convivint

Cal destacar que a la Comunitat Valenciana hi ha un total de 28.883 places en centres residencials per a persones majors en situació de dependència, de les quals el 67% són finançades amb fons públics.

Això significa que dos de cada tres places residencials per a persones majors són finançades amb fons públics, segons l'informe de l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials sobre la situació i evolució dels serveis residencials per a persones majors a Espanya i les comunitats autònomes en el període 2010-2020.

Així mateix, l'estudi assenyala que la mitjana d'edat de les persones que sol·liciten l'ingrés en un centre residencial se situa en els 82 anys, gràcies a l'augment de l'esperança de vida i la seua qualitat.

En resposta a aquesta demanda, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives treballa per a continuar incrementat l'oferta residencial per a les persones en situació de dependència que necessiten l'atenció professional i especialitzada dels centres residencials.

En aquest sentit, el Pla Convivint d'Infraestructures contempla, en l'àmbit de les persones majors, una inversió fins a l'any 2025 de 279 milions d'euros i 100 nous centres que permetrà duplicar els centres residencials públics i multiplicar per 12 els recursos diürns, creant en total 4.400 noves places, de les quals 2.600 seran residencials.